CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lélektől lélekig  

"Így élünk"

Így élünk címmel megjelentette szokásos év végi hírlevelét a Soproni Református Egyház.

,,Sopron történetében aranyszegélyes lapja lesz annak a napnak, amelyen a felebaráti szeretetnek, a krisztusi emberségnek új hajléka támadt a soproni református templomban" - írta 1929. december 3-i számában a Sopronvármegye című politikai napilap a soproni református templom felszenteléséről szóló tudósításában" - kezdi beköszöntőjét Dr. Vladár Gábor lelkipásztor. Az írás címében – Őrizd meg, ami rád van bízva! – és igeidézetével (Jel 3,3) a gyülekezet lelkipásztora emlékeztet arra, hogy 2004. decemberében a soproni reformátusok templomuk építésének és egyházközségük fennállásának 75. évfordulóját ünnepelik.

 A továbbiakban az idei év gyülekezeti eseményeinek kronológiai felsorolása következik, majd Dr. Molnár Sándor gondnoknak a templom és az egyházközség tulajdonában lévő ingatlan felújítási munkálatairól szóló beszámolója olvasható a lapban:
,, Szeretnénk, ha egyházközségünk és templomunk fennállásának 75. évfordulóját a szükséges felújítási munkálatok elvégzésével ünnepelhetné, amihez sajnos, nem elég a szokásos ,,egyházi adó", azaz az egyházfenntartói járulék befizetése (melyet az egyházkerület a jövedelem 1 százalékban határozott meg), s amely – a perselypénzzel együtt – a folyamatos működési költségeket és a kisebb felújítási munkákat tudja csak fedezni." - írja a főgondnok, aki az egyházi épületek sorsáért felelőséget érzőket arra kéri, hogy a személyi jövedelemadóból, vagy társasági adóból leírható adományokkal járuljanak hozzá ahhoz, hogy az elvégzendő felújítási munkálatok költségei vagy a pályázati források elnyeréséhez szükséges önrész az egyházközség rendelkezésére álljon.

Isten nélkül élni nem lehet! címmel, Dr. Papp Gábor 2003. Pünkösdjén elhangzott konfirmációi bizonyságtétele olvasható, Dr. Vecsey Dénesné a gyülekezet Felső-Tiszavidéken tett túrájáról számol be részletesen.

Az 50 regisztrált főt meghaladó kapuvári református gyülekezet életéről beszámolót Dr. Ballagi Farkas gondnok Szórványgyülekezetből leányegyházközség címmel írt.

A nyolcadik éve tevékenykedő Soproni Kálvin Kör eseményeit, közgyűlési döntéseit, továbbá a 2004. évi januári tervezett rendezvényeit Dr. Szarka László, leköszönő elnök ismerteti.
A havi rendszerességgel megtartott rendezvényei között a kör a Magyar Kultúra Napján Nagy Gáspár Kossuth-díjas költőt látta vendégül a Keresztény Értelmiségiek Szövetségével közösen. A továbbiakban egy-egy megtartott előadással a Kálvin Kör vendége volt Juhász László újságíró, Topolánszky Ákos református lelkész, helyettes államtitkár, Jókai Anna Kossuth-díjas író, Jeszenszky Géza egyetemi tanár, Ablonczy László író, ifj. Sarkady Sándor történész, Pintér Magdolna lelkész.

A kör tagsága a Költészet Napjáról a református egyetemi gyülekezet műsorával, Antall József, néhai miniszterelnök halálának 10. évfordulójáról a Hűségzászlónál tartott koszorúzással is megemlékezett.

A 2004. évi januári tervezett rendezvények mellett a beszámoló hírt ad a 2003. évi vezetőségválasztó közgyűlést követő személyi változásokról, továbbá arról is, hogy Dr. Szarka László, aki a kör alakulása óta tölti be annak elnöki tisztét, egyéb, halmozódó közéleti tisztségeire hivatkozva november 30-án bejelentette lemondási szándékát.

A kiadványban a 2003. év anyakönyvi adatai mellett az idén konfirmáltak névsora és a Maller Kálmán Templom és Iskola Alapítvány beszámolója is helyet kapott.

Az évi rendszerességgel megjelenő, ingyenes hírlevél, amelyet minden gyülekezeti taghoz eljuttat a Soproni Református Egyház. beszerezhető a soproni református templomban (Deák tér 2.), és rövidesen a Soproni Református Egyház honlapján is olvasható lesz.

T.É.

A Soproni Református Egyház oldala:
http://www.sopron.hu/intranet/egyhazak/reformatus/reformatus.html



2003. december 28., vasárnap 14:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület