CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

KultúrVáros  

Sterbenz Károly emléke

Az 1900-as évek elején díszítő- és freskófestő szakon végzett soproni Sterbenz Károly, aki csaknem végigélte a huszadik századot (1901-1993), a város egyik nevezetes festője. Nevéhez fűződik Sopron legsikeresebb, a város "PR"-éhez hozzátartozó "látványtereinek" felfedezése és azok első megörökítése éppen ilyen célból is. Bár népies tartalmú és jellegű képeit nem mindenki szereti, és nehezen is lennének beilleszthetők a magyar művészettörténelem első vonalába, az a könyv, ami 2003-ban hagyta el (mintaértékű feldolgozás és kivitel után) a Hillebrand Nyomdát Bellák Gábor értő magyar nyelvű és Krisch Imre nagyszerű német fordításában tolmácsolva a tényeket, - melyeket Sterbenz Károlyról egy soproninak tudnia kell, mást pedig valóban érdekelhet -, szóval ez a könyv egy igazi gyöngyszem a soproni értékmegőrzés kiadványtörténetében.

Az alig száz oldalas kiskönyv három részre tagolódik. Az első a magyar nyelvű és németre fordított Sterbenz életrajzot tartalmazza, a második a ceruzarajzok fejezete, a befejező táblák pedig Sterbenznek az egészen egyedi és különleges ex libris művészetét mutatják be.
A Sterbenz Károly műveket már látott soproni polgár is csak a legnagyobb meglepetéssel lapozgathatja a kiadványt, amikor a ceruzarajzokban (fontos tudni: a legnehezebb, a rajztudásról "legárulkodóbb" technikáról van szó) egy olyan virtuóz rajztudású, nagyvonalú képek megalkotására képes művészt ismertet fel a kiadó, aki aligha széles körben ismert. Néhány, hatalmas lendülettel vett ceruzavonallal kibontakozik a jellegzetes soproni vagy Sopron környéki látkép, vitathatatlanul egyéni vonást nyer a láthatóan kroki-szerűen rajzolt arcképvázlat. Csak a művészettörténet legnagyobbjai voltak képesek ilyen sommázó, ilyen energikus vonalakkal (alig)teli vázlat alkotására.

Talán a mai olvasó-néző számára nehezebben érthetők, talán kicsit több magyarázatra szorulnának az ex librisek, melyeknek csak egyik vonása az általános szép. A saját könyvtár, gyűjtemény példányához érthetően ragaszkodó polgár utólag is méltányolható törekvése, hogy a könyvvel egyenértékű jelzés kerülhessen a művek belső borítójára. Már jóval nehezebb, sokkalta több és mélyebb, személyes ismeretet feltételez az ex librisek nem nélkülözhető, sajátos vonása, mely éppen azt az alkotást éppen ahhoz a személyhez rendeli, benne megfogalmazva sok általános és egyéni, intim sajátosságot, tulajdonságot, ezzel mintegy mini emlékművet állítva a gyűjtőnek.


Milyen érdekes sajátossága a letűnt időnek, hogy a hajdanvolt nagy könyvtárak, büszke gyűjtemények csak egy töredéke létezik ma már a világégések után köz- és magántulajdonban, s a legritkábban az eredeti név alatt. Ezek a kisméretű alkotások, Sterbenz ex librisei még mindig annyi mindent elmondanak ezekről a filoszokról, a gyűjtőszenvedélynek nemesen élőkről, amikor már semmi nincs jóformán a tárgyi alapokból, amiért az ex libris a maga tárgyszerű valóságban, mint nyomtatható metszet megszületett!
A kiadvány azoknak jelent meg - számozott példányokban - akik ma is tulajdonuk, nemes gyűjtőszenvedélyük alapján talán egy új ex libris készítőt keresnek. Reméljük, van mit megörökítenie a mai polgár személyén is a ma művészének!
- DI -



2003. december 28., vasárnap 17:41


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület