CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

A látni vágyó napba nem tekint

„A látni vágyó napba nem tekint”

Dr. Cseke István szemész főorvos tanácsai


A napfogyatkozáskor csodálatos élményben lesz részünk. Olyan jelenség, amit lelkesen és alaposan kell tanulmányozni, de egyúttal nagyon okosan is. Szemészeti oldalról fontos tudni, hogy ha tartósan a napba nézünk, akkor úgy mehet tönkre a látásunk, hogy egyrészt nem okoz fájdalomérzetet, másrészt nem azonnal, hanem csak később jelentkezik a romlás. A Nap képe az ideghártyán élesen fókuszálódik, és ez pont arra a helyre vetül, amivel a legélesebben látunk. Aki ilyen sérülést szenved a Naptól, az gyakorlatilag megvakul, bár a mindennapokban képes lesz tájékozódni, viszont a szem legfontosabb funkciója, az éleslátás elveszik: nem tud olvasni, autót vezetni és nem ismeri fel az ismerős arcokat.
 
Sopronban 11 óra 24 perckor kezdődik a napfogyatkozás
14 óra 9 perckor ér véget.

A napfogyatkozás több órás folyamat, amíg a Hold a Nap korongját teljesen eltakarja, és elvonul előle. Ez a több óra az, ami a legnagyobb veszély. Amíg a Hold teljesen eltakarja a Napot, (tehát a totalitás ideje alatt) szabad szemmel lehet a jelenséget megfigyelni. Aki távcsővel nézi a teljes napfogyatkozás időszakát, annak az a pillanat, amikor a Nap újra kibukkan, végzetes lehet, mert sokkal inkább felerősödik a hatás.

Semmiképpen nem javaslom azt, hogy valaki bármilyen védőeszközzel végignézze ezt a 2 óra 46 percet. A legjobb védőeszközzel is csak néhány percig vagy másodpercig nézzünk rá a Napra. A védőeszközökkel nem is lehet mást látni, csak azt, hogy a napból mennyi hiányzik. Önmagában nem ez a nagy élmény, hanem a teljes napfogyatkozás, amikor látjuk a nap koronáját és feltűnnek a csillagok. Minden helységre megadják a napfogyatkozás kezdetének időpontját. Ez Interneten is elérhető. Sopronban például 11 óra 24 perckor kezdődik a napfogyatkozás, a teljesség 12 óra 46 perc 31 másodperckor kezdődik ás 12 óra 47 perc 57 másodperckor végződik, majd az egész jelenség 14 óra 9 perckor ér véget azzal, hogy a Hold teljesen elvonul a Nap elől. Ha tudjuk ezeket az időpontokat, akkor nem muszáj állandóan a napot lesni, hiszen ezt minden derült napon megtehetjük. Elég akkor elkezdeni a vizsgálódást, amikor kezdődik a teljes napfogyatkozás.
 

Azt javaslom, hogy a jelenséget csak védőszemüveggel nézzük. Van mindenféle más eszköz is, még az is előfordulhat, hogy hatásos. A legismertebbek: a hegesztőpajzs, negatív film, CD lemez, kormozott üveg. Ezek nem standardizáltak, senki sem vállal garanciát értük. Ezen senki ne spóroljon és ne kockáztassa a látását. Többféle szemüveg is van, mindegyik más mértékben szűri a napfényt. A legkárosabbak az infravörös és az ultraibolya sugarak. A védőszemüveget ne a piacon vegyük, hanem olyan neves optikai szaküzletben, amelyik kezességet vállal az általa forgalmazott eszközökért.

A nap okozta retinagyulladás – retinitis solaris – ismert, de sajnos nem gyógyítható betegség. Vallási, pszichiátriai vagy más okból tartósan a Napot néző embereknél fordul elő. A napfogyatkozás azért is veszélyesebb, mert ilyenkor távcsővel, kamerával is néznek az emberek a Napba, ami megsokszorozhatja a károsító hatást.

A gyerekek két szempontból is veszélyeztetettek. Mindenki a Napra és a Holdra fog figyelni, ez elvonhatja a figyelmet róluk, pedig ők óvatlanabbak és még nem értik, hogy milyen veszélyes lehet a Nap nézegetése. Tudatosan kell figyelni, rajtuk van-e a szemüveg, mert le is vehetik, hiszen a védőszemüvegen nem lehet mást látni, csak a Napot, és ha ők a tájat vagy a társaikat akarják látni, akkor az ezzel a védőszemüveggel nem lehetséges. A másik veszély a kisgyerekeknél, hogy a törő közegeik sokkal tisztábbak, mint a felnőtteknek, ezért több káros sugárzást nyelnek el.

Sopronban kinevezésem előtt csak turistaként és átutazóban jártam, és megfogott szellemi és kulturális légköre. Pécsről nézve kellemes környezetnek éreztem ahhoz, hogy itt a szakmámban kiteljesedjek és az itteni lehetőségeket a tudásommal kiteljesítsem. Remélem, tanácsaimat megfogadják, így a környék lakói egész életükben gyönyörködhetnek ebben a szép műemlék városban és környezetében.

Torma Margit



1999. augusztus 04., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület