CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 7., kedd, Gizella napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Mádl Ferenc köztársasági elnök újévi köszöntője

Mádl Ferenc újévi köszöntője
2004. január 1.

Mádl Ferenc köztársasági elnök szerint Magyarország közelgő EU- csatlakozásával történelmi esély valósulhat meg gazdaságunk, anyagi és erkölcsi életviszonyaink felemelkedéséhez, (...) "de rajtunk áll, és sokat kell érte tennünk, hogy az európai integrációnak mi is nyertesei lehessünk".

"Sok minden megváltozott bennünk és körülöttünk azóta, hogy tavaly ilyenkor poharat emeltünk az új esztendőre. Nem vagyunk egészen ugyanazok, mint voltunk" - jelentette ki az államfő újévi köszöntőjében.

Kitért arra, hogy a minket körülvevő világ sem ugyanaz. Tőlünk több ezer kilométerre háború van, amiről akkor is tudomást kell vennünk, ha legszívesebben elfordulnánk tőle. Hozzátette: itthon is lassan, alig észrevehetően, mintha ritkulna a megértés, a szolidaritás levegője, és gyengülnének az összetartozás szálai.

"Mintha kevésbé hinnénk el a másikról, hogy ő is jót akar. Sokszor érezzük úgy, hogy szinte kizárólag az anyagi javak kerülnek előtérbe" - fogalmazott az államfő.

Mádl Ferenc szerint a magyarok mintha túlságosan is beletörődnének abba, hogy sokan nemcsak az anyagi emelkedésből maradnak ki, hanem a legszükségesebb javakhoz sem tudnak hozzájutni. Hangsúlyozta: az ő napjaikat a mindennapi kenyérért, gyermekeik jövőjéért való aggodalom teszi nehézzé.

"Az eluralkodó bizalmatlansággal, szeretetlenséggel szembe lehet és szembe is kell fordulni" - emelte ki az államfő.    A köztársasági elnök újévi köszöntőjében szólt a szabadság fontosságáról, leszögezve: az 1990-ben visszanyert szabadság nem ajándék; nemcsak esély, hanem kötelezettség is mindannyiunk számára.

Mádl Ferenc elmondta, hogy személyesen is felelősek vagyunk életünkért, családunkért, szűkebb közösségünkért, a faluért, a városért, a közélet alakulásáért.

"Befolyásolhatjuk a politikai döntéseket, segíthetjük az ország és a határon túli magyarság, hazai kisebbségeink, nehéz helyzetben lévő embertársaink anyagi és szellemi-lelki felemelkedését" - hangsúlyozta.

Az államfő köszöntőjében felvetette az együvé tartozás gondolatát, amely - mint mondta - a néhány hónap múlva bekövetkező EU-tagság miatt idén szilveszterkor kicsit többet jelent, mint más évek fordulóján.

Mint mondta, a tagsággal véglegessé válik Magyarország biztonsága, politikai és gazdasági helye Európában.    Mádl Ferenc megfogalmazása szerint az uniós tagság bizonnyal jobban segíti a nemzet megmaradását, a határon innen és túl élő magyarok jövőjét, nyelvünk, kultúránk megőrzését, mint a kívül maradás.

"E soknemzetiségű, sok kultúrát keretbe foglaló közösségbe nem azért lépünk, hogy a magunk örökségéből veszítsünk. Nemzeti és európai örökségünk együtt hozhatják jobb holnapjainkat" - hangsúlyozta Mádl Ferenc.    Újévi köszöntőjében az államfő Deák Ferenc szavait idézve azt mondta: "boldogságunk elsősorban önmagunktól függ".

Mádl Ferenc szerint a közösség az igazi ünnepek alkalmával mutatja meg, hogy mindenkit, minden jó hitet befogad, és ilyenkor "együtt vagyunk mindnyájan, azokkal is, akik most egyedül vannak, és azokkal is, akik nem tudják, hogy rájuk is gondolunk. Emlékezzünk azokra is, akik elmentek".

Kiemelte: ebből az ünnepi érzésből lehet erőt, bizakodást és a szeretet melegét meríteni a most következő év hétköznapjaira is.  "Erre emelem poharam. Isten éltesse Mindnyájukat! Isten áldja meg Magyarországot" - zárta köszöntőjét a köztársasági elnök. (MTV nyomán)

 



2004. január 01., csütörtök 01:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület