CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Középföldén jártunk
Tolkien Nap 2004

A Magyar Tolkien Társaság a XX. század egyik legnagyobb írója, az utolérhetetlen mítoszteremtő és nyelvész életműve előtt tisztelegve 2004. január 3-án, J.R.R. Tolkien 112. születésnapján a Corvin Budapest Filmpalotában nagyszabású rendezvényt szervez.. A rendezvényünk mottója:

Kalandozások Középföldén
(Hogyan nézzük, játsszuk, használjuk a belőle készült adaptációkat.)

Mindenkit várunk, aki szereti 'A Gyűrűk Ura', és a 'Szilmarilok' könyveket, akinek tetszett 'A Gyűrű Szövetsége' és 'A Két Torony' film, vagy aki csak úgy általában tiszteli Középfölde megálmodójának életművét!

Tavaly január 3-án részt vettem a Magyar Tolkein Társaság által rendezett Tolkien-születésnapon, magáról a társaságról azonban már korábban hallottam. Tagjai azóta is heti rendszereséggel találkoznak kisebb-nagyobb csoportokban, táborokat szerveznek, internetes fórumokon napi szinten tartják egymással a kapcsolatot, alkotnak és művelődnek. A tavalyi emlékezetes nap után kiváncsian vártam, hogy idén mit alkotnak a szervezők... Ma megbizonyosodtam: megérte egy évet várni.


A Corvin bejárata - néha a tündék is cigiznek

Tíz óra környékén érkezünk meg Balázzsal a Corvinhoz. Pár perccel a megérkezésünk után már robog is felénk Czakó Adrienn médiafelelős, bemutatkozás után útbaigazít minket, s meghagyja, hogy ha valami problémánk vagy kérdésünk van, nyugodtan keressük – nagyon szimpatikus számomra az egész hozzáállása, s később amikor összefutunk, akkor is kedvesen mosolyog. Kicsivel később már a The Legacy of The LOTR című angol dokumentumfilmet nézzük az egyik teremben. Fél egykor pedig igazán elit helyről ("Első sor, lépcső" – fanyalog Balázs) nézzük meg a Szinkron bemutató – találkozás szinkronszínészekkel című programot. A beszélgetésen Csőre Gábor (Frodó); Kerekes József (Samu); Láng Balázs (Gollam); Sinkovits Vitai András (Boromir); Újréti László (Théoden); Márkus Tamás (hangmérnök) és Pataricza Eszter (dramaturg) vettek részt. Nagyon sok hasznos dolgot megtudunk: mindegyikük olvasta, vagy el szeretné olvasni A gyűrűk urát; nem is szinkronszínészek, hanem olyan színészek, akik szinkronizálással is foglalkoznak; Balázstól mindenki egy "Drágaszágom"-ot kér, ha felismerik; probléma esetén a mézes tea vagy a bor segít (de ha épp nincs bor, akkor megteszi az erősebb ital is); s hogy a válogatás szó "magyarul custing". A beszélgetést (amely szólt a szinkronizálás menetéről, a színészek múltjáról, a szereppel kapcsolatos érzéseikről és jövőbeli terveikről) a nézőközönség kérdései követik. Ettől kicsikét félek, mert már voltam olyan helyen, ahol ilyen alkalommal egyáltalán nem a témával kapcsolatos kérdéseket tettek fel, hanem inkább a színész iránt érdeklődtek ("Ha elmennél egy lakatlan szigetre, akkor milyen három dolgot vinnél magaddal?"). De pozitívan csalódok, nagyon műértő emberek ülnek karnyújtásnyira tőlem, s tele vannak az emberek okos és izgalmas kérdésekkel. Így már sokkal jobban megértem Márkus Tamást, amikor bevallja, hogy A gyűrű szövetsége bővített változatának szinkronjában azért nincsenek bent a moziváltozatban fellelhető hibák, mert a közönség az internet segítségével eljuttatta hozzá ezeket. Ráadásként Csőre Gábor és Láng Balázs előadja Frodó és Gollam egyik jelenetét, úgy, ahogy igazából lezajlott – s kiderül, milyen hangosan is horkol Samu, s Gollam beszédhibáját legyőzve ki tudja ejteni a Samu nevet. Le a kalappal a paródiaszinkron előtt, remélem előbb-utóbb videón meg lehet nézni az egész filmet, kicsit máshogy értelmezve. :)


Kerekes József (Samu, Jim Carrey, Shrek) és autogramja

Egyszerre hat teremben zajlanak a programok (igazából csak ötben, a hatodikban videokonferenciás közvetítés van azokról az eseményekről, ahol nagyobb nézőközönségre számítanak). Előadások (Hogyan olvassuk Tolkient?, Tolkien kultúrtörténeti kapcsolatai, Tájékozódás középföldén, Tolkien mitológiája, Nyelvek szerepe Tolkien műveiben, A középföldi írásrendszerek), kerekasztal-beszélgetések (Hogyan olvassunk Tolkient gyerekeknek? Hogyan olvassunk Tolkient irodalomként? Olvasni vagy nézni? Tolkien és a fantasyszerepjátékos kultúra), játékos és műveltségi vetélkedők, A két torony című film utolsó mozivetítése, sms-s játékok. Utóbbiban a szervezők is részt vesznek, legalábbis a díjkiosztón többek közt egy Boglárka nevű lány (sajnos nem tudom a nicknevét) veszi át a nyereményét, aki civilben szervezőként tevékenykedik. Mellesleg a díjkiosztó rövid, a Magyar Tolkien Társaság (MTT) elnöke, Blahota Attila szomorúan jelenti be, hogy Göncz Árpád, a társaság tiszteletbeli elnöke sajnos nem tud megjeleni, így ő adja át a díjakat. Van itt mindenféle kategória kérem szépen: próza, vers, képzőművészet, számítógépes grafika, nagy tapsolások, s az egész lemegy negyed óra alatt.

"Érdemes lesz majd akkor lefényképezni, ha készen lesz" – mutat rá a kezemben lévő fényképezőgépre egy szervező. Épp egy készülő Gyűrűk Ura-s óriáspuzzle előtt állok.


Teljesített kérés

Mások társasjátékot játszanak, esetleg Playstation segítségével derítik fel Középfölde világát, vásárolgatnak (már megint csak S-es meg M-es póló van, pedig a tavalyi M-es végül kicsinek bizonyult, hiába mondogatták akkor, hogy jó lesz nekem :( ) vagy csak egyszerűen beszélgetnek egy pompásan kialakított társalgóban.


Menedék és találkahely, ismerősöknek és ismeretleneknek

Tömeg hömpölyög a legtöbb helyen, van, akinek ez bejön, és van, akinek nem. "Tavaly kevesebben voltunk, valahogy az bensőségesebb volt. Most a szinkronos beszélgetést egy másik teremből kellett meghallgatnom, videokonferencia segítségével. Jó, hogy mozivásznon láttam, de mégis olyan volt, mintha egy filmet néznék, s nem élőben történne."


Nagy a népsűrűség

Sajnos A végén csak "Egy" maradhat című paródiaműsorról lemaradunk. Pontosabban mi mennénk, de a terembe nem engednek be. "Sajnos megtelt – mondja egy szervező -, és nem is lesz már több. Így is betettünk egy plusz előadást." Egy órával később már jóval üresebb teremben ülünk és hallgatjuk a szlovák tolkien társaság három tagjának angol nyelvű előadását. Ilyen is van, nem csak Magyarországon övezi tisztelet a professzor nevét és munkásságát, hanem szerte a világon, így a szomszédos Pozsonyban is. A szilmarilok történetéhez kanyarodik vissza a három hölgy előadása – nehéz eldönteni, hogy ők izgulnak-e jobban, hogy sikerül-e az előadásuk (ez az ősbemutató), vagy én, hogy sikerüljön nekik. Ugyanígy a szilmarilok varázslatos világába repít a Feanor is, amely az amatőr művészei által megírt, színpadra vitt és eljátszott darab. A történet bemutatja Feanornak, minden idők legélesebb eszű, legügyesebb kezű és legtüzesebb lelkű noldájának a tragikus mítoszát. Szívem szerint az összes szereplő nevét felsorolnám a cikkben, nagyon hangulatos és jó darabot láttam. Jók voltak a jelenetek, a zenék, a táncbetétek, a szereplők. Egyedül talán a váltások lehettek voltak gyorsabbak – gondoltam fentről a nézőtérről. Aztán a következő produkció alatt megnéztem azt a "színpadot", és rájöttem, hogy bizony nem sok tér állt a rendelkezésükre.


A Feanor nagyszerű szereplői

De még mindig nincs vége az MTT produkcióinak, amatőr kórusa Dalok Középföldéről címmel megzenésített verseket ad elő A gyűrű szövetségéből, ráadásként egy általuk írt meglepetésdallal, amelyben kifejezik reményüket, hogy "Egyszer véget ér a gyűrűháború". Az immár egy éves hagyománnyal rendelkező köszöntőre az előtérben gyülekezik a sereg, az alkalomhoz illő pohárban kapja meg minden megjelent az italát. Tavaly még pezsgő volt, ha minden igaz, idén már biztosan csak üdítő található benne. Blahota Attila a helyzet, pontosabban egy pult magaslatára állva olvassa fel a születésnapi köszöntőjét, amelynek a végén az összegyűlt vendégsereg vele együtt egyszerre kiáltja: "A professzora!".


Blahota Attila pohárköszöntője

Balázs rábeszélésére maradunk A mória giXer című paródiaelőadáson. De megéri, mert kiderül, hogy Mória bányáitól nincs is olyan messze Hawaii, s bizony néha a kalandozókra is ráfér egy kis tengerparti pihenés. Gandalf egy igazi varázsló, Legolas szereti a tükröket, a szereplők (legalábbis Aragorn) a tévhittel ellentétben pontosan ismerik a Peter Jackson-féle forgatókönyvet.


Képzeletbeli kiruccanás a tengerparton

Miközben tapsolok a nézőtéren, megpróbálom elképzelni, hogy vajon mekkora munkát fektettek ebbe az egészbe a rendezők. Mert az egyik pillanatban még az információs pult mögött állnak, a következőben már előadást konferálnak fel. "Kellene a kapuhoz néhány ember, mert a mostaniak színjátszósok" – rohangál délután kétségbeesve egy rendező. S nem csak a mai nap lehet fárasztó számukra, hanem az előzőek is: "Hajnali ötig voltunk fent, elpróbáltuk néhányszor a darabot, álmomban is táncoltam, aztán reggel nyolckor keltem, és kilencre már itt is voltam" – sorolja egy tünde még a moziban. Ez a gondolat hazafele is kísér, majd amikor éjjel olvasgatom a fórumokat - titkon belelesve a társaság tagjainak életébe -, a mai napról szóló bejegyzések között megtalálom az egyik szervezőét (akinek a nevéhez mellesleg a Samus szinkronszöveg is fűződik): "Pici szívem örül, hogy ilyen sokan eljöttek a LEPre, meg főleg a szinkronos beszélgetésre, ilyen jó közönség és édes meghívott vendég az összes szervező álma, szóval nagyon örülök, hogy ennyire bejött mindenkinek! Úgyhogy megtérülni látszott az a sok energia, telefonálgatás, idegeskedés, amit ennek a sikeres összehozásába, lebonyolításába fektettünk." Már csak egy vasárnapi pakolással kell megbírkozniuk.

Remélem december utolsó napjaiban "Egy nagyon-nagyon régen várt ünnepély 2005" feliratú plakátok fogják elárasztani az az egész országot.

Bacsi
Fotó: Impulzus
Részvételi lehetőség: Impulzus



2004. január 04., vasárnap 01:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület