CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A tisztaság dicsérete
Néprajzi kiállítás a Lábasházban

    “A kis patakban szép Iluska fehér ruháját mossa-mossa” –énekli a János vitéz operettben a később vitézzé avatott Kukorica Jancsi.
    Mielőtt még a környezetvédők felháborodnának, elárulom: Iluska a 19. század közepén, Magyarországon biztosan nem szennyezte be (szintetikus) mosószerrel a kis patak vizét.
    Mivel mosott hát és miért használt patakvizet? Abban a korban nem ismerték a vízlágyítót, a mosás hatékonysága szempontjából azonban fontos volt akkor is, hogy lágy vizet használjanak az asszonyok és a lányok. Az esővíz mellett a folyóvíz felelt meg ennek a célnak, mivel a források vizének magasabb a keménységi foka.

    A mosás bizony kemény munka volt a régi időkben – nemhiába bízta a mostoha az árva Iluskára. Mielőtt a patakra ment volna a ruhával, előbb még legalább egy napig a kádban kellett szapulnia a ruhát. A szennyes ruha fölé durva szövésű vásznat terített, arra fahamut szórt, aztán forró vízzel öntözte egy álló napig – ettől lettek szép fehérek, kilúgozottak a ruhák.
    Ez után mehetett csak a mosóasztallal és kilúgozott ruhákkal a patakra, hogy a faragott mosósulyokkal teljesen tisztára és simára sulykolja, mángorolja a ruhát.
    A mosósulyok annyira fontos eszköze volt akkor a nőknek, hogy a legények jegyesüknek, a férjek feleségüknek saját kezűleg faragott sulykot ajándékoztak. . A ruhák kisimításához mángorlót használtak az asszonyok. A forma nem sokat változott a századok folyamán, csak a minták. Kezdetben ékírással, rovással díszítették a mángorlót, később virágmintával, a készítő nevével, monogramjával.
    A polgárosodás lassan elérte a magyar vidéket is. A 19. század végén divatba jöttek a gombos ingek, amelyeket csak sima aljú mángorlóval lehetett kisimítani a korábbi bordás helyett.
    Aztán a faggyú és fahamu-lúg keverékéből készült házi szappanfőzés is háttérbe szorult, amikor a városon szolgáló lányok hazahozták a Gyöngy és Flóra névre hallgató gyári szappanokat. Később jöttek a mosószerek.
    Megjelent az első vízlágyító, a Trisó is – hogy ne kelljen a patakra menni lágy vízért.
    A vásznak vasalását sokáig fából készült nyújtófa forgatásával oldották meg, és az első “mosógép” is fából készült. A mai mosógépekhez hasonló lyukacsos hengerben kézi erővel forgatták a ruhát és a vizet. Később a fa helyett fémet használtak, így fűthetővé vált a mosógép.
    Ma is ezt a technikát használjuk- +csak” a mosógépeink meghajtásához használt energia változott. Vasalóink sem ólomnehezek már, és nem kell faszénnel melegítenünk őket.
    Hogy mikor volt könnyebb (mosó) nőnek lenni? Ezt ki-ki döntse el maga az olvasottak alapján, vagy látogasson el a megyénk néprajzi anyagát egyesítő “tisztaságtörténeti’ kiállításra.

H. E.



2004. január 08., csütörtök 18:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület