CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Emlékezés a Don-kanyarban elesettekre

    A Kárpát-medence sok településéhez hasonlóan tegnap Sopronban is kigyúltak a Don-kanyarban elesett hősökre és az onnan hazajöttek áldozatára emlékeztető mécsesek

    A Deák téri II. világháborús emlékműnél ifj. Sarkady Sándor történész-könyvtáros emlékezett a hatvanegy évvel ezelőtti, tragikus eseményekre.
Felidézte 1943 január 12-ét, a napot, amikor az ágyúk pusztító dübörgésében, a sztálin-orgonák sorozatvetése közepette megindult a szovjet hadsereg írtózatos ellentámadása. Kétszeres, háromszoros túlerővel érte a támadás, a tarthatatlan állásokban védekező magyarokat.
    A magyar hadtörténelem legfájdalmasabb dátuma ez, hiszen míg a mohácsi síkon huszonhatezer magyar vitéz veszett oda, a Don-kanyarnál ötvenötezerre tehető a hősi halált haltak száma, a II. Magyar Hadsereg veresége megközelítette a 150 ezer főt.
    Ifj. Sarkady Sándor megemlékezett a gyászos események soproni áldozatairól, és a felsorolt megdöbbentő adatok között említette azt, hogy a Soproni Szent László Gyalogezred 1943 márciusáig emberállományának 80 százalékát veszítette el. A soproni hős tüzéreket a 7/I-es, 7/2-es tűzérosztályt szintén végtelen tisztelet illeti, akárcsak azokat a veteránokat, akiknek egyéni hőstetteivel lexikonokat lehetne megtölteni. A Don-kanyar tragédiája nem csak az áldozatok, de sok-sok tízezer magyar család tragédiája is volt - emlékeztetett a szónok.
    A fenmaradt harcitudósítások megfakult tábori levelezőlapok, korabeli naplók tudósítanak a doni pokolról.  A szónok idézett Kalotai Béla és Kosztka Vilmos százados naplójából.
    Ifj. Sarkady Sándor hangsúlyozta a magyar katona a hazájáért harcolt a Don-kanyarnál, esküjéhez híven utolsó leheletéig kitartott, és ha tehette, próbálta magát kivágni a szovjet gyűrűből.
    A történész emlékeztetett arra is, hogy a II. világháborút követő évtizedekben a Don-kanyar poklát megjártaknak hallgatniuk kellett Az első komolyabb emlékébresztő éppen a soproni Evangélikus Líceum egyik diákja – Kónya Lajos –  tollából született 1956-ban, majd 1968-ban Nemeskürty István próbálta felrázni a nemzet lelkiismeretét.  Szabó Péter történésszel együtt Sopronban éppen ifj. Sarkady Sándor volt az, aki kikutatta, hogy a Sopron megyéből elszármazott áldozatok száma megközelíti az ezerháromszázat.
    Másfél év óta Oroszországban a rutkinoi domboldalon, ahol több mint 15.00 magyar katona csontjait gyűjtötték össze, a magyar és az orosz kormány közöti megállapodás értelmében immár a magyarok is elhelyezhetik koszorúikat.
- Nem csak a soproni katonákra, hanem minden magyar katonára, és minden munkaszolgálatosora is emlékeznünk kell, mindazokra, akik esküjükhöz híven, az utolsó emberig kitartottak a harcaikban - mondta ifj. Sarkady Sándor, hozzátéve: az ifjúságon, a következő nemzedéken a sor, hogy minden év január 12-én az áldozatok emléke előtt méltó módon tisztelegjen.
    Riedl Ervin tárogatójátéka kíséretében az emlékezésen résztvevők – Sopron alpolgármestere, politikai pártok, és civil szervezetek képiselői, soproniak – a világháborús emlékmű talapztánál elhelyezték a megemlékezés koszorúit.
Sokáig, hosszú sorokban sokan jöttek mindazok, akik egy-egy mécsessel, szál virággal kívántak adózni a hősök emlékének.

T. É.



2004. január 13., kedd 01:08


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület