CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Iskolai előadás és politikai fórum

Sopronban járt Pokorni Zoltán, a Fidesz alelnöke

    A soproni Szent Orsolya Római Katolikus Általános Iskola és Gimnázium Diákönkormányzata meghívására érkezett Pokorni Zoltán Sopronba, amely alkalommal résztvett a Fidesz helyi szervezete zsúfolásig teltházas politikai fórumán, amelynek helyszínén azt megelőzően sajtótájékoztatót tartott.
A Fidesz alelnöke szerint veszélybe kerülhet a diákhitel. Pokorni Zoltán ezt a sajtótájékoztatón jelentette ki, ahol elmondta: Ígéreteikkel szemben a szocialisták nem csökkentik, hanem növelik a diákhitel kamatait. Rámutatott: 2001. évi bevezetésekor a diákhitel megállapított kamatának mértéke 9,5 százalék volt, amely 2003-ban 9,92 százalékra nőtt; a jelenlegi információk szerint ez idén akár 12 százalékra is nőhet.
    Pokorni Zoltán kijelentette: ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy az öt évre felvett diákhitelt visszafizetésére eddig húsz évre volt szükség, a kamatnövekedés következtében viszont az egyetemi végzettséggel rendelkező, havi 100 ezer forint kezdő fizetéssel induló fiatal kilenc évvel tovább törleszti majd a felvett hitelt, és az eredetileg 5 millió forint helyett 13 millió forintot lesz kénytelen visszafizetni.
    A politikus hangsúlyozta: a Fidesz számtalanszor felhívta a figyelmet a kormány rossz gazdaságpolitikájára, amelynek ezúttal a gyakorlatban is érezhető a hatása és a következménye: +9 év, + 8 millió forint.

    A továbbiakban kifejtette: ,,Az új pénzügyminiszter legsürgetőbb dolga az, hogy a realitásokkal számotvető, valóságos alapokon nyugvó költségvetést készítsen. Az ez évi költségvetés gyakorlatilag két nap alatt megbukott azzal, hogy a kormány szembesült az 5,2 százalékos hiánnyal."

    A Fidesz átalakítási folyamatáról a politikus elmondta: a szövetségé alakulással egy nehéz dilemmára talált működőképes és jó politikai választ a Fidesz, amely szerint a sokféle politikai erőt és szemléletet felvonultató nemzeti oldal – kereszténydemokraták, kisgazdák, a Fidesz, az MDF, MDNP, Fidelitas, Lungo Drom, nemzeti radikálisok – az alapkérdésekben egyetértve, ugyanakkor önmagukat és értékeiket külön is megőrizve tudnak szövetségre lépni.
    A szövetségben helye és szerepe lesz az MDF-nek és a Jobbik-nak is - jelentette ki Pokorni.

    Kérdésre válaszolva kifejtette: szerinte a kormány oktatáspolitikájának megítélésében az MSZP is nehéz helyzetben van, hiszen nem azok a megfontolások tükröződnek abban, amelyeket egy szocialista, vagy szociáldemokrata párt ma vállalna.
    ,,Az elhibázott oktatáspolitika mögött nem gonoszságot tételezek, hanem hibát, tévedést a meggyőződésben." - jelentette ki a politikus.

    Pokorni Zoltán a nap folyamán a Szent Orsolya Római Katolikus Gimnázium Diákönkormányzata meghívásának eleget téve tartott előadást az egyházi tanintézményben, amelyen a nevelésről, az etika- és a hitoktatásról szólt. A pedagógusok áttetsző személyiségének fontosságáról, a mentálhigiénéről is szó esett az iskolai találkozón, ahol a politikus kijelentette: napi, aktuál-politikai kérdések nem az iskolába valók, ezért ott ezekről nem szólt, illetve az aktuálpolitkát érintő kérésekre sem válaszolt. A volt oktatásügyi miniszter egyébként kérdésünkre válaszolva, a vezető politikusok iskolákba szóló meghívásait jónak és elfogadható gyakorlatnak tartja, mert, mint mondta: ,,Fontos, hogy a sokat szidott, és gyakran okkal kritizált politikusokat ne csak képernyős, kétperces televízióhírekből ismerjék a fiatalok, mert a politika, amelynek szép oldala is létezik fontos része az életünknek."

T.É.



2004. január 14., szerda 02:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület