CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Csak elszántság és hit kell hozzá

    Nagysikerű könyvbemutató volt tegnap este ismét a soproni Széchenyi István Városi Könyvtárban. A Quint Kft. Kiadásában megjelent könyvet: a “Magyar birkózók az olimpiai játékokon” címmel a szerzőpáros, dr. Hencsei Pál és Ivanics Tibor és dr. Krisch Róbert mutatták be. Az est díszvendégei Polyák Imre és Varga János olimpiai birkózók voltak: élő legendák.

    Dr. Hencsei Pál vegyészmérnök, egyetemi tanár, a kémiai tudományok doktora. Mellette szabadidejében sporttörténettel foglalkozik. Az elmúlt öt évben hat könyvet írt. Címeres mezben, Olimpiai érdekességek saját munkái, a Magyarok az olimpiai játékokon pedig társszerzője.

    Ivanics Tibor testnevelő tanár. Labdarúgó szakedző. Kétszer négy évet töltött el a kubai válogatott szövetségi kapitányaként. Főbb munkái: Athén-Atalanta, Magyarok a téli olimpiai játékokon és társszerzője a Magyarok az olimpiai játékokon című könyvnek.

    A két szerző közös munkájukban az olimpiákon indult valamennyi birkózónk eredményét ismertetik. Nem elégszenek meg a végső helyezés közlésével, hanem a mérkőzések körülményeiről is érdekes dolgokat tudhatunk meg. Így lett egyedülálló ez a szakirodalom. Megtalálhatók a mérkőzések pontos adatai: pontozás, kétvállas, leléptetéses győzelmek, vereségek, hibapontok, akciópontok, mérkőzésidők stb. Mindezt összefoglaló táblázatok, különböző értékelések, adattár, évfordulónaptár teszi teljessé. Jó szívvel ajánlható a szerzők műve szakembereknek, edzőknek, sportolóknak és sportot szertőknek, akiket érdekel a birkózás, az olimpia.

    S hogy az est ne csak könyv formájában szóljon a birkózásról meghívott vendég volt Polyák Imre és Varga János olimpiai birkózók.

    Polyák Imre 1952-1964 között tizenkét országos egyéni bajnokságot szerez, 1951-1964-ig 51 alkalommal tagja a válogatott keretnek. A helsinki olimpián először, az 1956-os melbourne-i olimpián másodszor, a római olimpián harmadszor ezüstérmes. Az 1962-es olimpián pehelysúlyban világbajnok, az 1964-es tokiói olimpia bajnoka. Civilben jelenleg vállalkozó, vendéglátóipari üzemvezető.

    Varga János1961-1964 között megszakítás nélkül ötször győz az országos kötöttfogású, valamint szabadfogású bajnokságban. Összesen tizennégyszeres egyéni magyar bajnok. Légsúlyban az 1961-es szabadfogású jokohamai világbajnokságon ezüstérmes, Hälsingborgban világbajnok, Minszk-ben Európa-bajnok. 1968-ban Mexikóban olimpiai, Västerasban újból Európa-bajnok, aztán 1970-ben Edmontban világ, majd Berlinben Európa-bajnok. Gabriella lánya tőrvívó, az olimpiai keret tagja.

    A két olimpikon közös jellemzője végtelen szerénysége, közvetlen természetessége. Arra a kérdésre, hogy mi hajtotta, űzte őket az eredményekért annyit válaszoltak:
- Meg kellett mutatni, hogy az emberek bízhatnak bennünk, nem hagyjuk cserben őket és csodálatos, felemelő érzés a dobogó legfelső fokán állni. Ez az elszántság kell hozzá, más semmi. A maiakban is benne van ez a lehetőség, csak elszántan akarni kell.

Csiszár



2004. január 16., péntek 15:51


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület