CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Téli üdülési szezon Sopronban, síturizmus

Jó évet zártak - az országos átlagnál jobb kihasználtsággal működő - soproni szállodák. A téli üdülési szezonban most a már hagyományossá váló és egyre terjedő síturizmus hoz vendéget az itteni szállóknak, amelyekben minőségi szolgáltatásokkal várják az utazót. Bár a nyugati határszélen éves szinten kb. 50%-os a hotelek kihasználtsága, a szakemberek ezzel nem elégedettek. A szállodaiparban dolgozók Európai Uniós csatlakozásunktól azt várják, hogy a színvonalas szolgáltatásoknak és az eltűnő határvonalnak köszönhetően ez az arány javulni fog.

Sopron télen-nyáron kedvelt úticélja a turistáknak. A nyugati határszélen a szállodák éves kihasználtsága jobb az országos átlagnál: közel 50 %-os. A nyári főszezon mellett az év végi foglalások javítják a forgalmat, ilyenkor év elején pedig annak köszönhetik a magasabb vendégszámot a soproni szállásadók, hogy a város közel fekszik Ausztriához, a téli sportok szerelmeseinek paradicsomához.

Az árak Magyarországon körülbelül 40 %-kal alacsonyabbak az ausztriaihoz viszonyítva, a szállodások szerint emellett a kényelmet és a sportot egyaránt szerető magyar vendégek azért is választanak itthon szálláshelyet, mert elégedettek azok szolgáltatásaival.

Sopronban ma már szervezett keretek között zajlik a síturizmus: a város szállodái összefogtak - egymásért és a vendégért. A hideg téli hónapokban - a konferenciavendégek mellett - így főként a síelők töltik meg a szobákat, akik kedvező áron - legtöbbször a félpanziós ellátást választva - a magyar szállodában reggeliznek és vacsoráznak, napközben pedig jöhet az üdítő testmozgás, a síelés. Ehhez Sopronból mindössze egy-másfél órát kell utazni.

Csizmazia Balázs értékesítési igazgató a Cyberpress kérdésére arról számolt be, hogy a soproni Pannónia Med Hotel komplex csomagot ajánl a “síturistáknak” - igény szerint egyebek mellett síbérlet beszerzéssel, illetve akár transzfert biztosításával. A város négycsillagos szállodái pedig akciós árrendszert alakítottak ki a síelők számára. Eszerint mindhárom hotel azonos árszinten nyújtja szolgáltatásait – teszi hozzá Pratser Ferenc, a GySEV Rt. Hotel Sopron igazgatója. Az eredmény: mindegyik szállodában közel azonos foglalási arány. A klubszerű rendszer tehát nem rontja, inkább javítja egymás forgalmát. A kora tavaszig tartó síszezon után pedig új kihívások várnak a szállodaiparban dolgozókra.

Utána megint kell egy olyan termék, amelyet egész évben propagálhatunk, azt gondolom, Sopronban ez a kultúra. Talán a Liszt kultusz, talán olyan jazz fesztiválok, vagyis konkrét programok, amelyek nemcsak szállást jelentenek, hiszen csupán azért, hogy máshol aludjon, nem jön el a vendég” – vélekedik Csizmazia Balázs.

Sopronban az Uniós csatlakozástól azt várják a szakemberek, hogy a határok megszűnése növeli az átutazók számát; remélik, hogy a színvonalas szolgáltatások és vonzó kulturális ajánlatok minél több turistát állítanak meg a Hűség városában.

Tóth Anita Lilla



2004. január 16., péntek 22:31


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület