CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Kiállítás a kamarában

A Soproni Képzőművészeti Társaság és a Soproni Kereskedelmi és Iparkamara közös szervezésében rendezték meg a kamara Deák téri székházában Jakab Enikő miskolci művésztanár kiállítását.

Jakab Enikő és Keresztény Richárd

A kamarai elnök Horváth Vilmos és Keresztény Richárd a Képzőművészeti Társaság elnöke egyaránt szólt a kamara és a képzőművészeti kör Sopron múltjában is fellelhető közös vonásokról. Keresztény Richárd a Miskolc és Sopron közötti kapcsolatokról szólt arról, hogy a Sopronban jól ismert Reinecker János festőművész, középiskolai tanár a miskolci Evangélikus Líceum és Tanítóképző Intézetben tanított, majd a Villamosipari Technikumban, közben pedig, a Vasutasok Képzőművészeti Körét is vezette.

A messze földön híres Tokaji művésztelepre több soproni művész is szívesen ellátogatott, Szarka Árpád, Rázó József, ahol minden bizonnyal, találkozhattak Bíró Lajos festőművésszel, aki egy ideig vezette is a művésztelepet. , amelynek az alkotó.

Jakab Enikő a Debreceni Művésztelep gyakori résztvevője volt (és két alkalommal volt fődíjasa is), ahol Bíró Lajos irányítása mellett sajátította el főleg a pasztell technikát. Nyíregyházán a Bessenyei György Tanárképző Főiskolán szerzett diplomát, Berecz András tanítványaként. Miskolcon rajztanárként próbálja az ifjúságot a művészet szeretetére és értésére nevelni. Tanított a Vörösmarty Mihály Általános Iskolában, jelenleg a miskolci Zrínyi Ilona Gimnázium óraadó tanáraként tevékenykedik.

Jakab Enikő Sopronban többnyire olaj képeket állít ki, de pasztell- és akvarell-munkák is láthatók a tárlaton.

,, A kiállítás arról győz meg bennünket, hogy a művész szereti a természetet. Nagy pontossággal, precizitással adja vissza azokat az élményeket, amelyeket a táj, egy-egy virág nyújtott számára. Arra törekedik, hogy a lényeget ragadja meg. …A téma és talán technika szempontjából is a legfontosabb számára a virág." - hangzott el a megnyitón. Az eddigi, többségében kelet-magyarországi bemutatkozásokat (Debrecen, Miskolc, Mátészalka, Sárospatak), továbbiak Budapesten, Balatonvilágoson, Oroszlányban követték.

A jelenlegi kiállítási anyag Győrből érkezett, tehát a ,,nyugati végek meghódítását" vette tervbe Jakab Enikő.

T.É.



2004. január 19., hétfő 22:29


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület