CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Csatornázási és szennyvíztisztítási program a Soproni Régióban - Uniós pénzből az Unió elvárásai szerint
 

Megoldódik Sopron és a környező települések szennyvízelvezetési és  -tisztítási gondja. Uniós támogatással, az EU elvárásai szerint fejlesztik a csatornahálózatot, valamint korszerűsítik a szennyvíztisztító telepet Sopronban. Az erről szóló megállapodást szerdán írták alá a Városházán. A munkálatok várhatóan az év második felében kezdődnek.

A Soproni Régió Szennyvíztisztítójának korszerűsítése és a még ellátatlan területek csatornázása az ISPA program keretében valósul meg. A beruházáshoz szükséges közel ötmilliárd forint felét az Európai Unió adja, 40 %-át állami támogatásból finanszírozzák és a fennmaradó 10 %-os önrész hárul az önkormányzatra. Az erről szóló támogatási szerződést szerdán Dr. Donáth Béla, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság igazgatója  és Walter Dezső polgármester írták alá.

Dr. Donáth Béla, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium Fejlesztési Igazgatóság igazgatója  és Walter Dezső polgármester
A szakminisztérium illetékese rámutatott: EU csatlakozásunk kapcsán a környezetvédelem területén a legnagyobb elmaradás a kommunális hulladék, valamint a szennyvízkezelés,és tisztítás terén mutatkozik. Így az EU ezeken a területeken „egérutat adott” hazánknak, így 2010-ig kell eleget tennünk a követelményeknek.
A tervek szerint nyáron kezdik meg - mintegy 4700 méter hosszú nyomóvezetékkel - a csatornahálózat kiépítését a Soprontól északra eső, még csatornázatlan lakott területeken: a Virágvölgyben, illetve folytatják a Kutyahegyen, a Koronázó-dombon, a János-telepen, valamint a Tómalom térségében. Átalakítják soproni szennyvíztisztító telepet - amely jelenleg nem alkalmas az előírt szennyvíztisztítási értékek biztosítására -, ezzel a létesítmény napi kapacitása 15 ezer köbméterről 20 ezerre nő.
A telep területén oldják meg az iszapkezelést és a stabilizált iszap komposztálását is. Átalakításra szorul a fertőrákosi szennyvíztisztító telep, amelynek ugyancsak megnövekszik a kapacitása, valamint csökken a Fertő tó terhelése.

Tóth Anita Lilla



2004. január 22., csütörtök 11:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület