CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 10., pĂ©ntek, Ármin, Palma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Nagy László emlékezése az első Páneurópai Piknikre

Jó napot, Európa!
Nagy László emlékezése az első Páneurópai Piknikre


„Nekem azóta is meghatározó élményem ez a nap. Különösen azért, mert gyermekként négy évig jártam német iskolába, és ezért mindig érzékeny voltam a német megosztottság problémáját illetően. Külön örülök, hogy ha csak egy mákszemnyit is, de tehettem barátaimmal együtt valamit Németország és talán Európa egyesítése érdekében.”
 
Nagy László
a kuratórium titkára
Páneurópai Piknik '89 Alapítvány

Több mint tíz év telt el azóta, hogy Mészáros Ferenc 1989. június 20-án Debrecenben arra gondolt, hogy milyen jó is lenne Sopron mellett a „vasfüggöny” helyén szalonnasütéssel egybekötött pikniket tartani. Síppal, dobbal, nádi hegedűvel búcsúztatni a diktatúra gyűlölt szimbólumát.Az ötletet Filep Mária továbbfejlesztette és megkereste Magas Lászlón keresztül a soproni MDF tagságát, hogy legyen partner az ügyben. Az MDF be-vonta a munkába a Soproni Ellenzéki Kerekasztal tagjait is, az SZDSZ-t, a Kisgazdapártot és a FIDESZ-t, hiszen abban az időben minden nagyobb megmozdulást közösen szerveztek. Debrecenből a „Szabadság Őrvárosából” hólabdaként gurult az ötlet Sopron, a „Hűség Városa” felé. Mire ideért lavina lett belőle! Három órán keresztül folyt Európa részleges egyesítése. Három órán át szavaztak az NDK polgárai a lábukkal Honecker ellen. Három óra, amely megrengette a világot!
 

Bár abban a három órában leginkább Bella Árpád alezredes és útlevélkezelői alatt rengett a föld. Szerencse, európai módon – egzisztenciájukat is kockára téve –, higgadtan kezelték a kialakult helyzetet. Ezért van most emlékhely a határon és nem kegyhely! (Idézet Bella úrtól!) Mindez történt Pozsgay Imre államminiszteri védnöksége alatt. Igazi közép-kelet európai, idilli történet, gulyással, szalonnasütéssel, Kállay-kettőssel! De mi volt a Piknik igazi eredménye és érdeme? Az európai fejlődés egy bizonyos irányba tartott megállíthatatlanul. Viszont tabuk állták útját. Ezek a tabuk dőltek meg Sopronpusztán. A legnagyobb eredmény a pszichés hatás volt, főleg ahogy Kelet-Európa diktátorai reagáltak. Sokk és csöndes bele-törődés! Nagyon sok olyan dolog volt, ami 1989. augusztus 19-e előtt lehetetlennek tűnt, 1989. augusztus 19-e után viszont természetessé vált. Ez segítette és gyorsította fel a kormány döntését is, ami egy nagy lépés volt az NDK és az európai status quo (gondolok itt a jaltaira) összeomlása felé. Egyszer megkérdezem Mészáros Ferit, hogy 1989. június 20-án gondolta-e, hogy ötletéből ilyen lavina válik. Ahogy ismerem, azt mondja majd, hogy gondolta a fene!

Nagy László

Megjelent a Páneurópai Piknik 1989-1999 című Nyugati Kapu ingyenes különszámában



Páneurópai Piknik az interneten

A 99. évi eseményekről



1999. augusztus 17., kedd 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület