CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 16., kedd, Csongor napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Emléktáblát avattak Dr. Verő József 100. születésnapján

     A száz éve született Verő József  kohász professzor, egyetemi tanár, kétszeres Kossuth-díjas akadémikus, a fémek tulajdonságainak ötvözeteinek nemzetközileg elismert kutatója születése 100. évfordulóján emléktáblát avattak Sopronban az Ősz u. 8. szám alatti ház falán, a tudós 1930-1952 közötti, egykori lakóházán.
    Az eseményen Verő professzor családtagjai, tisztelői, volt tanítványai mellett Walter Dezső, Sopron város polgármestere, továbbá a Nyugat-Magyarországi Egyetem tanárai, munkatársai is tisztelegtek a professzor emléke előtt.

Verő Józsefet, az iskolateremtőt, a született pedagógust, a nagyszerű főnököt, a tudást atyai gondoskodással átadó tudományos vezetőt, oktatói és emberi magtartása, jóságos megjelenése és fedhetetlen életvezetése tette hallgatói és oktató társai számára pédaképpé - hangsúlyozta az emléktábla-avatáson mondott beszédében Dr. Faragó Sándor, a Nyugat-Magyarországi Egyetem rektora, aki ismertette a professzor életpályáját, és tudományos munkássága érdemeit.,,Nagyszerű tudós, kiváló ember és nagyon jó apára emlékeztet a tábla." - mondta.
    Verő József munkája elismerendő, minden kitüntetést megkapott, és minden beosztást betöltött, amit egy tudós professzor megkaphat, és betölthet, mégis számára a szolgálat volt a fontos; élete nehéz időszakjaiban a munka, a hivatás és a család, a családból hozott hit juttatta túl.
Emlékének ébrentatása, kiemelkedő munkásságának az utódok számára való megismertetése, példájának követése az utókor feladata - hangsúlyozta a rektor.

Sopron város polgármestere koszorúz

    Walter Dezső polgármester szerint felemelő érzés, hogy a városban élt, és az egyetem falain belül értékes munkásságot kifejtett professzoroknak emléket állító táblát avathatnak a város épületein, közterein.
- Ez nemes feladat - mondta a polgármester, aki örömmel vette át a város nevében az emléktáblát, és megígérte: a későbbiekben is neves professzorok, tudósok lakóházát a Városszépítő Egyesülettel együtt emléktáblákkal jelölik meg Sopronban. Walter Dezső felidézte Verő professzorhoz fűződő személyes emlékeit is, azt, amikor őt a tudós a Vasipari Kutatóintézetben 1970-ben soproniként fogadta.

Verő József profeszor Sopronban élő fia

Az emléktábla leleplezését Sopron városa, a Nyugat-Magyarországi Egyetem, majd a Soproni Tudós Társaság koszorújának elhelyezése követte.
A emlékezés, amely folytása volt a tegnapi Szent Mihály temetőben történt koszorúzásnak, a Kohász Himnusz közös eléneklésével ért véget.

T.É.



2004. január 26., hétfő 23:10


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület