Vincellérné szőlősrétese a Kárpátiában
Vincellérné
szőlősrétese
a Kárpátiában
Könyvbemutató és
ételkóstoló
A múlt hét csütörtökén mutatták be Budapesten
a Kárpátia Étteremben a gondos előkészítő munkával szerkesztett
“Gourmet
Guide 1999-2000, Vendéglátási elit Magyarországon” című reprezentatív,
színes fotókkal illusztrált kiadványt. A sajtótájékoztatóra lapunk is
meghívást
kapott, mivel a könyvnek soproni vonatkozásai is vannak. Az éttermi
kalauz
több mint háromszáz oldalon és öt nyelven mutatja be a Magyar Nemzeti
Gasztronómiai
Szövetség és a Magyar Kereskedelmi Iparkamara által kiválasztott
kilencvenkét
magyar éttermet és harmincegy borászt, köztük a soproni Perkovátz
Házat,
a Segafredo Kávéházat és a Vadászkürt Éttermet.
|
Perkovátz Tamás Németh
Norberttel
a könyv szerkesztőjével a Kárpátia Étterem
előtt
|
A sajtótájékoztatón dr. Niklai Ákos, a
Kárpátia
Étterem tulajdonosa elmondta, hogy az utóbbi években sajnálatos módon
több
botrány is történt a hazai vendéglátásban. Hallani lehetett rossz
kiszolgálásokról,
túlszámlázásokról, amik miatt romlott a magyar éttermek nemzetközi
megitélése.
A magyar vendéglátási elit elhatárolódik ezektől az üzletektől és
vezetőktől,
ennek egyik jele ez a kiadvány is, amelynek célja, hogy Magyarország
gasztronómiáját
újra vonzóvá tegye a külföldi és hazai vendégek számára.
Dr. Kraft Péter, a Gazdasági Minisztérium
helyettes
államtitkára is jelentősnek tartotta a gasztronómai és bor évében
kiadott
könyvet, s köszöntőjében kiemelte, nem lesz minőségi idegenforgalom,
ha
nem lesz minőségi vendéglátás, mivel az egyik legmeghatározóbb élmény,
amit a turisták magukkal visznek Magyarországról az, hogy milyen
minőségi
vendéglátással találkoztak.
Dr. Fónagy János politikai államtitkár örömét
fejezte ki, hogy annak ellenére, hogy az elmúlt fél évben sok árvíz,
belvíz
súlytotta az országot, határaink mentén háború dúlt gazdaságunk stabil
maradt, az idegenforgalomból származó bevételeink pedig
emelkedtek.
Az újságírók kérdéseire válaszolva Németh
Norbert,
a könyv egyik szerkesztője elmondta, hogy a kiadványt nem
közforgalomban
fogják értékesíteni, hanem eljuttatják minden olyan helyre -szállodák,
utazási irodák, éttermek, kulturális intézmények, nagykövetségek-,
ahol
a leendő vendégek találkozhatnak vele. A szerkesztők tervezik a könyv
kétévenkénti
folytatásos kiadását, ahol további vendéglátó helységek és borászatok
kerülnének
bemutatásra.
Perkovátz Tamás, a John Bull Pub tulajdonosa
is
részt vett munkatársaival az ételkóstolóval egybekötött
könyvbemutatón.
Az étterem szakácsai által elkészített vörösboros marharagu
Poncihterek
babgombócával és a Vincellérné szőlősrétese nagy sikert aratott a
Kárpátiában.
A soproni étteremtulajdonos is jelentősnek tartja a könyv
megjelenését,
azért is, mivel ilyen jellegű kiadvány eddig nem volt Magyarországon.
Nagy
megtiszteltetésnek tartja, hogy a John Bull Pub soproni étterme is
bekerült
az ország legjelentősebb gasztronómiai helyei közé, ez nagy elismerés
a
szakma részéről.
Merényi
Zoltán
1999. szeptember 08., szerda 00:00
|