CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. november 22., pĂ©ntek, Cecília napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Vincellérné szőlősrétese a Kárpátiában

Vincellérné szőlősrétese a Kárpátiában

Könyvbemutató és ételkóstoló

A múlt hét csütörtökén mutatták be Budapesten a Kárpátia Étteremben a gondos előkészítő munkával szerkesztett “Gourmet Guide 1999-2000, Vendéglátási elit Magyarországon” című reprezentatív, színes fotókkal illusztrált kiadványt. A sajtótájékoztatóra lapunk is meghívást kapott, mivel a könyvnek soproni vonatkozásai is vannak. Az éttermi kalauz több mint háromszáz oldalon és öt nyelven mutatja be a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség és a Magyar Kereskedelmi Iparkamara által kiválasztott kilencvenkét magyar éttermet és harmincegy borászt, köztük a soproni Perkovátz Házat, a Segafredo Kávéházat és a Vadászkürt Éttermet.
 
Perkovátz Tamás Németh Norberttel a könyv szerkesztőjével a Kárpátia Étterem előtt

A sajtótájékoztatón dr. Niklai Ákos, a Kárpátia Étterem tulajdonosa elmondta, hogy az utóbbi években sajnálatos módon több botrány is történt a hazai vendéglátásban. Hallani lehetett rossz kiszolgálásokról, túlszámlázásokról, amik miatt romlott a magyar éttermek nemzetközi megitélése. A magyar vendéglátási elit elhatárolódik ezektől az üzletektől és vezetőktől, ennek egyik jele ez a kiadvány is, amelynek célja, hogy Magyarország gasztronómiáját újra vonzóvá tegye a külföldi és hazai vendégek számára.

Dr. Kraft Péter, a Gazdasági Minisztérium helyettes államtitkára is jelentősnek tartotta a gasztronómai és bor évében kiadott könyvet, s köszöntőjében kiemelte, nem lesz minőségi idegenforgalom, ha nem lesz minőségi vendéglátás, mivel az egyik legmeghatározóbb élmény, amit a turisták magukkal visznek Magyarországról az, hogy milyen minőségi vendéglátással találkoztak.

Dr. Fónagy János politikai államtitkár örömét fejezte ki, hogy annak ellenére, hogy az elmúlt fél évben sok árvíz, belvíz súlytotta az országot, határaink mentén háború dúlt gazdaságunk stabil maradt, az idegenforgalomból származó bevételeink pedig emelkedtek.

Az újságírók kérdéseire válaszolva Németh Norbert, a könyv egyik szerkesztője elmondta, hogy a kiadványt nem közforgalomban fogják értékesíteni, hanem eljuttatják minden olyan helyre -szállodák, utazási irodák, éttermek, kulturális intézmények, nagykövetségek-, ahol a leendő vendégek találkozhatnak vele. A szerkesztők tervezik a könyv kétévenkénti folytatásos kiadását, ahol további vendéglátó helységek és borászatok kerülnének bemutatásra.

Perkovátz Tamás, a John Bull Pub tulajdonosa is részt vett munkatársaival az ételkóstolóval egybekötött könyvbemutatón. Az étterem szakácsai által elkészített vörösboros marharagu Poncihterek babgombócával és a Vincellérné szőlősrétese nagy sikert aratott a Kárpátiában. A soproni étteremtulajdonos is jelentősnek tartja a könyv megjelenését, azért is, mivel ilyen jellegű kiadvány eddig nem volt Magyarországon. Nagy megtiszteltetésnek tartja, hogy a John Bull Pub soproni étterme is bekerült az ország legjelentősebb gasztronómiai helyei közé, ez nagy elismerés a szakma részéről.

Merényi Zoltán



1999. szeptember 08., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület