CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 29., hĂ©tfĹ‘, Péter, Albert, Albertina napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Szomszédvár - Régió  


"Paralellen/párhuzamok" - kiállítás és konferencia


"Paralellen/párhuzamok" címmel rendez kiállítást és konferenciát Győrött a burgenlandi és a nyugat-magyarországi kortárs építészet helyzetéről a győri 3h építésziroda és a burgenlandi építészeti központ.

Az eseménysorozat február 6. és március 25. között zajlik, melynek keretében február 6-án a "helyzet 004" címmel nyíló kiállítás (Városi Művészeti Múzeum, Váczi Péter Gyűjtemény, Nefelejcs köz) dokumentálja a jelenkori építészetet az Architektur Raum Burgenland létrejötte, 1993 óta. A kiállítás-megnyitón dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke, mint a rendezvény védnöke mond köszöntőt. E védnökség egyfajta jelzés az építészek felé, miszerint a színvonalas, felelős környezetalakítás fontos a politika számára is.

Az eseménysorozat következő rendezvényére március 5-én, délután kerül sor a Városi Művészeti Múzeumban(Győr, Király utca 17.), ahol is a "határ-vidék" című nemeztközi konferencia a régió közös vonásaival foglalkozik. A Nyugat-Pannon és burgenlandi régió által kétévente megrendezésre kerülő konferencia-sorozat a terület sajátos struturális megjelenésével, az építészeti alkotás és tér egymásra hatásával foglalkozik nemzetközi hírű építészek, teoretikusok és művészek részvételével. A konferencia aktualitását az Európai Unióba történő közeli belépésünk adja.

A szervezők szerint "a burgenlandi és a Nyugat-Pannon régió egymás közti kommunikációjából a történelem során szervesen fejlődött közös régió értékei bontakoznak ki, mely fontos lehet egy önálló arculattal rendelkező 'vidék' alakulásához."

A kiállítás és a konferencia jó lehetőség arra, hogy a kortárs építészet ne csak az építészek felé, hanem a lakosság irányába is utat találjon.

A rendezvénysorozat záróprogramjára március 27-én este kerül sor, szintén a Nefelejcs köz 3.-ban.



Baráti beszélgetés

"Baráti beszélgetés" címmel indult útjára Győrújbaráton az a rendezvénysorozat, melynek első vendége Csollány Szilveszter, a hétköznapi életbe visszatért, de nem
hétköznapi olimpiai és világbajnok, valamint Horváth Ferenc, újságíró, a "Szilas, a gyűrűkirály" c. könyv írója volt. 

A baráti programra szóló kedves invitálást dr. Szakács Imre, a megyei közgyűlés elnöke is örömmel elfogadta. A rendezvény keretében az elnök a kiemelkedő tehetségű sportolónak "Győr-Moson-Sopron megye emlékérmét", Röck Samu mesteredzőnek (Csollány egykori nevelőjének) pedig - több évtizedes szakmai tevékenysége elismeréseként - díszoklevelet nyújtott át.
 
Horváth Ferenc Szilas, a gyűrűkirály című riportkötetében fokozatosan tárul fel Csollány Szilveszter sikerekben és nehézségekben egyaránt gazdag életpályája. Az
olimpiai és világbajnokkal, valamint a pályatársakkal, edzőkkel készített interjúk olvasása közben kiderül, milyen viszontagságos út vezet a győri gyermekévektől az
egyesült államokbeli edzősködésen át a nagytarcsai otthon biztonságos melegéig.
 
Sikertörténet - a gyûrûkirály közelebbrõl - CyberPress


Német nagykövet látogatása


Február 5-én, csütörtökön Győrbe látogat a Német Szövetségi Köztársaság nagykövete Ursula SEILER-ALBRING, aki csütörtöki programja keretében 15.45 órakor a Megyeházán találkozik dr. Szakács Imrével, a megyei közgyűlés elnökével. A saarbrückeni  születésű volt szabad demokrata Bundestag-képviselő, majd külügyi államtitkár budapesti megbízatása előtt Bécsben, majd Szófiában képviselte a szövetségi köztársaságot.

"Ursula Seiler-Albring nagykövet asszony 2003. szeptember 3-án a Németországi Szövetségi Köztársaság új magyarországi nagyköveteként adta át Mádl Ferenc
köztársasági elnöknek megbízólevelét. Seiler-Albring asszony - utalva Magyarország küszöbön álló EU-csatlakozására - elmondta, hogy boldog, hogy ilyen, történelmileg nagy jelentőségű pillanatban érkezhetett Magyarországra. Egyben hangsúlyozta a kétoldalú kapcsolatok kiemelkedő fontosságát, amelyek - szavai szerint - a két ország kölcsönös politikai és gazdasági érdekein alapszanak. Mindezt kiegészítik azok az érzelmi szálak, amelyek Németország és Magyarország között a 90-es évek elején kötődtek, amikor Magyarország segítsége révén létrejöhetett a német egység. "Szeretném kivenni a részemet a kapcsolatok további elmélyítésében", mondta Seiler-Albring. " - (Népszabadság 2003. IX. 4.)



A Megyei Területfejlesztési Klub idei első rendezvényét 2004. február 6-án, pénteken tartja Győrött, a Megyeháza dísztermében.

A program résztvevői Szűcs Mihály régióigazgató tájékoztatójából hasznos információkat tudhatnak meg a területfejlesztési intézményrendszer várható változásairól, illetve a területfejlesztési célokat szolgáló pályázati lehetőségekről.

Badacsonyi Lajos, a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal Nyugat-dunántúli Regionális Irodájának vezetője aktuális pályázatokról ad tájékoztatást (pld.
falufejlesztés és felújítás, a vidék tárgyi és szellemi örökségének védelme és megőrzése; alternatív jövedelemszerzést biztosító gazdasági tevékenységek).

A kis- és középvállalkozások versenyképességének és jövedelmezőségének fokozását célzó GVOP(Gazdasági Versenyképesség Operatív Programja) pályázatokról dr. Iváncsics János, a Kisalföldi Vállalkozásfejlesztési Alapítvány ügyvezető igazgatója tart előadást.

A térinformatikai fejlesztési/pályázati lehetőségről Kalincsák Istvánt hallgathatják meg az érdeklődők.  

Előzmények:
A Megyei Területfejlesztési Klubot 2001-ben a Győr-Moson-Sopron Megyei Önkormányzat azzal a céllal hozta létre, hogy a megyében egy valóban élő, kommunikatív, aktív területfejlesztési munka folyjon. A klub fő feladata a megyében és a régióban működő különböző szerveztek képviselőinek (menedzsereinek) rendszeres találkozója és információcseréje. A találkozókon a kistérségek a munkájukhoz szükséges legaktuálisabb információkat kapják meg. E rendezvényeken túl a Megyei Önkormányzat Területfejlesztési és Vagyongazdálkodási Osztálya - a folyamatok ébrentartására és  ösztönzésére - szakmai segédanyagokat is összeállítanak.

Hogyan tovább?
A Megyei Területfejlesztési Klub működtetésének tapasztalatai és visszajelzései kedvezőek. Az alapítók egy olyan konzultációs és kommunikációs fórummá kívánják alakítani, amely a települési, az új kistérségi, megyei, regionális, fejlesztési, pályázati közérdeklődésre számot tartó témák fontos és folyamatos vitahelyévé válik.



2004. február 04., szerda 13:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület