CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Navracsics Tibor:Lehetőség nyílhat arra, hogy megteremtődjenek az anyagi feltételei és a biztos anyagi hátterei a független, sokszínű és tárgyilagos tájékoztatásnak.

Merrefelé lejt a pálya? A polgári oldal és a média kapcsolata

    Merrefelé lejt a pálya? A polgári oldal és a média kapcsolata címmel tartott előadást Navracsics Tibor, Orbán Viktor kabinetfőnöke a tegnap Sopronban.

,    ,A pálya egy kicsit a polgári oldal ellen lejt, ezt mutatják a felmérések is, azonban egy nagyon fontos változás következett be az elmúlt tizenöt év alatt" - jelentette ki Navracsics Tibor, a Vas és Villamosipari Szakképző Iskolába tartott sajtótájékoztatóján.
    ,,Míg az első, demokratikusan megválasztott Antall-kormány idején az akkori kormány szinte teljes egészében az újságírók jóindulatától, sőt az újságírók idősebb generációjának szocializációjától, függött, hasonlóan tevékenységük közvéleménybéli megítéléséhez, amely jórészt ez előbbiektől befolyásolt volt, 2004-re már  megvannak az intézményi alapjai annak, hogy a jövőben Magyarországon egy, az eddiginél kiegyensúlyozottabb, tárgyilagosabb, elfogulatlanabb tájékoztatás valósuljon meg; továbbá annak az esélyei is adottak, hogy a magyar médiavilág a teljes sokszínűségét kibontva a jövőben már ne, – vagy az eddigieknél kevésbé pártpolitikai alapon – és sokkal inkább a hírérték mentén működjön". -jelentette ki a kabinetfőnök

Navracsics Tibor és Rádonyi László a soproni sajtótájékoztatón

    Az elektronikus média piacán a Hír TV és az Inforádió megjelenését hozta fel példának a politikus, hozzátéve: ,,Mindkettő azért fontos, mert önmagában a sugárzási idő mennyiségéből és a szerkesztői igényességből adódóan intézményesen honosította meg Magyarországon a tárgyilagos, közszolgálati és elfogulatlan tájékoztatást. Ezt bizonyítják az ORTT felmérései is."

    Navracsics szerint a médiarendszer finanszírozásával, a kuratóriumok működésével is komoly gondok vannak, illetve a médiatörvény Horn-kormány időszaka alatt meghozott változata és végleges szövege sem érte el a célját: a versenyképes, pártsemleges, piaci alapon működő és jól működő médiavilág kialakítását, ezért ellenzéki oldalról egyre többször hangsúlyozzák, hogy szükséges a médiatörvény módosítása.

    A független médiafinanszírozás megteremtésének egyik módja, a TV-előfizetési díjból származó bevételeknek az ORTT által való, pártsemleges alapon történő kiosztása.

    A közszolgálatiság érvényesítését és érvényesülését szigorúbb jogszabályoknak kellene garantálniuk - vélte a politikus. Kifejtette. Ismertek azok az esetek, amikor kereskedelmi csatornák üzleti haszon reményében, más, alapvetően piaci jellegű műsorokat adtak el közszolgálatinak, amit a médiatörvény közszolgálatiságot definiáló paragrafusainak laza megfogalmazásai tesznek lehetővé.

    A Fidesz-Magyar Polgári Szövetség média politikájának a harmadik pillére, az erős hatékony és független médiahatóságok léte. Az ORTT valóban független, de erős hatásköri jogosítványokkal rendelkező testületté kell tenni, amely mentes minden jellegű politikai nyomástól, és a média piacot felügyelő, a közszolgálatiság kritériumainak betartására ügyelő hatóságként tud működni a jövőben fejtette ki Navracsics Tibor.

    Hangsúlyozta, a felsoroltak mellett kiegyensúlyozottságot kell biztosítani a finanszírozás és a reklámpiac területén egyaránt. A reklámbevételek túlzott koncentrációja sok esetben nincsen okszerű összefüggésben az olvasottsággal, nézettséggel, más esetben viszont kiszorít a piacról olyan információforrásokat – lapokat, rádió, televízió csatornákat – amelyek nem annyira piacképes produktumokkal állnak elő, ezáltal a polgárok információhoz való jutásának a jogát csorbítják.
    A reklámbevételek visszaforgatásával lehetővé kellene tenni azt is, hogy az egyes, kisebb érdeklődésre számot tartó, ám kulturálisan nagy értéket hordozó médiumok is a jövőben részesülhessenek a reklám bevételekből, adott esetben a nagyobb reklámbevételt produkáló médiumok hozzájárulásával.
    Amennyiben ezek a módosulások a jövőben megvalósulnak, a polgári oldal úgy gondolja, hogy egyenesedhet a pálya, azaz lehetőség nyílhat arra, hogy Magyarországon megteremtődjenek az anyagi feltételei és biztos anyagi hátterei a független, sokszínű és tárgyilagos tájékoztatásnak, ami a Fidesz- Magyar Polgári szövetség stratégiai célja - mondta Navracsics Tibor, aki a sajtótájékoztatót követően nagy érdeklődés mellett tartotta meg előadását a Vas' Villa aulájában.

T.É.



2004. február 04., szerda 13:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület