CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Szilágyi & Szilágyi
Beszélgetés a nagy ,,pillanatért"

Egy közismert (sztár)vendég, ráadásul ha még köztudottan jó előadó, általában bőven elég egy jó beszélgetős műsorhoz. Természetesen kell egy beszélgetőtárs is (merthogy nem monológról van szó). Az eleve érdeklődő közönség Sopronban (itt fel nem sorolt okokból) szintén adottnak tekintendő, tehát, kezdődhet a beszélgetés...

Akkoriban, amikor még a beszélgetős délutánt a talk-show-tól az különböztette meg, hogy ez előbbiről lehetett tudni, hogy mit jelent, ez utóbbi viszont még némiképp nagyképűen hangzott, és amikor még a moderátort is inkább beszélgetőtársnak emlegették, szóval több mint egy évtizeddel ezelőtt is már volt keletje és közönsége Sopronban a műfajnak. Tehát, mára – azt is kijelenthetjük – , hogy Sopronban ennek múltja van, és az is jól hangzik, hogy: hagyománya.
Így a siker is többé-kevésbé borítékolható.

Számomra mindig is kérdés volt, hogy mégis mi az, ami erre a – valamilyen szempontból mégiscsak egyoldalú – beszélgetésre behozza az embereket? A közös együttlét öröme, a meginterjúvolandó személye, az őt körülvevő kíváncsiság, a személyes(ebb) találkozás lehetősége...? Nyilván a műfaj művelésének tudománya van, elsajátítandó fogásai, célja, és haszna, csakhogy Sopronban a helyzet ,,természetesen" több szempontból sajátos.
Nyilván a helyszín, az eszközök és nem utolsósorban a cél alapvtően különbözteti meg a kisváros egymást többnyire ismerő, és csaknem minden tárlaton és hangversenyen folyamatosan találkozó közönségének szánt ,,produkciót", a világ összes hasonló jellegű produkciójától. Mi több éppenhogy produkciójellegének hiánya, továbbá (vélt vagy valós) spontaneitása, és emberközelisége teheti vonzóvá. (Reméltem, kiderítem, hogy még micsoda?)
Szilágyi Tibor színidirektor egy beszélgetős műsorban a biztos siker garanciája. Ez tény. Egy Jászai-díjas, Kiváló és Érdemes művésznek elég magát adnia. Szilágyi László főorvos, a Dental-Pannonia Rt. elnöke, ismertsége és elismertsége okán szintén megteheti, hogy magát adja. Sopronban ezt mindenki érti és értékeli.
,,A két Szilágyi"-t kitalálni pedig, jó poén.
Így hát megtelt vasárnap a B. W. Pannonia Med Hotel Európa-terme, és elindul a két Szilágyival való beszélgetés. A személyes életutak főbb állomásainak említése után, egy kellően interaktív műsorban még akár a közönség is beszállhatott volna érdekesebbnél érdekesebb életútakkal, de aztán mégiscsak megtörtént az egyszeri, a megismételhetetlen.
No, nem a főorvos úr amúgy alaphangulatot teremtő zongorajátékára gondolok ( hasonló helyzetekben a Für Elise-nél jobban csak a Boci-boci tarkától rettegnek a zenészek), hanem arra
a szó legnemesebb értelmében vett nagy és fenséges pillanatra amikor Szilágyi művész úr, – aki mégiscsak negyven éve gyakorlolja az előadóművészetet – elszavalta 1990 karácsonyán írt versét.
,,Ez volt a nagy pillanat" - érződött a levegőben az, amitől az élő műsor több és másabb a készre kreáltnál.
Az eddig összegyűjtött élettapasztalatot átadni életkori sajátosság - mondta Szilágyi Tibor, akinek már újabb színdarabok forognak a fejében (sajnos azt már nem tudtuk meg, hogy melyek).
A munkamánia közös tulajdonsága a két Szilágyinak. ,,Ezt a várost csinálni kell" - mondta a mecénásként közismert Szilágyi László, bár a konkrétumokra csak sejtelmes utalás történt ez esetben is.
    A beszélgetős műsor nem a nagy- és mélyinterjúk lehetőségét rejti magában, főleg nem, ha a beszélgetésben résztvevők a rendelkezésre álló időn osztozni kényszerülnek. Nyilván az ,,élőben" zajló esemény nem ad lehetőséget ismétlésre, vágásra, ezért a moderátor – aki ez esetben is Pluzsik Tamás volt – sokat tehet a beszélgetés ritmusa felpörgtése érdekében, mint ahogyan az is megeshet, hogy a szűkösre mért idő éppen akkor jár le, amikor oldottabbá válna a beszégetés, amikor azt tulajdonképpen elkezdeni kellene....
 
 

S ha a közönségnek maradt is ehhez hasonló érzése, a ,,műsor" mintegy barométerként, értékelhető jelekkel azt mégis érzékeltette, hogy a színház eddig sikereket és örömöt adott a feladatát amúgy gazdaként felvállaló színigazgatónak. A kultúrára áldozni kell; és nem csak nagylelkű mecénásoknak, hanem az államnak magának is, akár a mecénatúrát elősegítő intézkedésekkel, csillant meg az a közös érdek mindkét beszélgetőtársnál akkor, amikor az immár tényleg show-elemnek és a szó szoros értelmében is záróakkordnak szánt, ,,harmadik Szilágyi" is megjelent a színen: Szilágyi János,alias Johnny, gitárral és a Csend hangjaival.

T.É.



2004. február 09., hétfő 08:57


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület