CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Nyugat-Pannónia brüsszeli bemutatkozása

    Brüsszelben, az Európai Parlamentben tegnap délután megnyílt a Nyugat-Pannon Eurégió értékeit és eredményeit bemutató kiállítás, a megnyitón közel kétszázan: uniós politikusok, valamint a brüsszeli hivatalok vezető munkatársai vettek részt.
    A kétnapos, február 11-12én zajló eurégiós bemutatkozás a Régiók Bizottsága ülésének időpontjával egy időben zajlik. Az Eurégió West-Nyugat-Pannónia (azaz a három Nyugat-dunántúli megye: Győr-Moson-Sopron, Vas és Zala, valamint Burgenland) képviseletében magas szintű politikai delegáció látogatott Brüsszelbe.
    A delegáció tagjai részt vettek a Régiók Bizottságának plenáris ülésén is, a küldöttség vezetőit fogadta Sir Albert Bore, a Régiók Bizottsága leköszönő elnöke, valamint a Régiók Bizottsága új elnökének, Peter Straubnak a kabinetfőnöke is.

    A találkozón bejelentették, hogy Peter Straub első hivatalos látogatására február 25-én, Budapesten kerül sor, a magyar fővárosban a Régiók Bizottságába delegált magyar képviselőkkel találkozik a brüsszeli hivatal vezetője.
    A magyar delegációval folyatott megbeszélésen elhangzott: a Régiók Bizottsága megkapja a jogot hogy az Európai Bírósághoz forduljon, ha tagok a szubszidiaritás elvét megsértik, azaz ha unió intézményei, illetve különleges esetben a tagállamok nem azon a lehető legalacsonyabb szinten hoznak döntet, ahol már rendelkezésre állnak a megfelelő információk.
    A leköszönő elnök Albert Bore hangsúlyozta, ahhoz, hogy 2007-től önálló regionális operatív programokat indítsanak a régiók szükséges a tagállamok decentralizáció iránti elkötelezettsége.
    A megbeszélésen elhangzott: a Régiók Bizottsága is támogatja az Európai Bizottság keddi, a 2007-2013-as pénzügyi időszakra szóló költségvetési javaslatát, amelynek kiadási oldala alaposan meghaladja nem csak a jelenlegiét, de a takarékoskodni akaró államok által követelt egyszázalékos küszöböt is. A 2007-re tervezett büdzsé kiadási oldala az Unió "nemzeti" összjövedelmének 1,15 százaléka lenne, 2008-ban 1,23 százalékra ugrana, majd ebben a tartományban ingadozna tovább, 1,15 százalékon zárva 2013-ban. 2007 és 2013 között folyamatosan növekednének a szegény régiók felzárkóztatására szánt támogatások, évi 76,8 milliárd eurót érve el az időszak végén. Mivel a költségvetés jóváhagyásához valamennyi tagállam jóváhagyása szükséges, a vita várhatóan igen heves lesz. A gazdag tagállamok ellenzik a büdzsé ilyen mérvű felduzzasztását, míg a szegényebbek ragaszkodni fognak támogatásaikhoz.

    Közel 400-an vettek részt azon a fogadáson melyet Markó Péter, a Nyugat-dunántúli delegáció vezetője és Hans Niessl burgenlandi tartományfőnök közösen adtak a Concert Noble-ban, nagy sikere volt az est folyamán a Győri Balett illetve a Grencsó Kollektíva előadásának.

K.E.



2004. február 13., péntek 11:06


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület