CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 17., pĂ©ntek, Paszkál napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Poncichterek asztala

PONCICHTEREK ASZTALA
2000. március 10.



Borvidéki beruházás
Óránként ezerötszáz palack

- Van már palackozója a Soproni borvidéknek! - közölte velünk a hírt dr. Fényes György, a SOP-VIN Kft. igazgatója. A jelentős fejlesztési beruházást az FVM műszaki fejlesztési alapjának, valamint megyénk területfejlesztési tanácsának támogatásával valósította meg egy újonnan alakult gazdasági társaság Pannon Bor Kft. néven. Fő célja a Pannonhalma-Sokoróalja és a Soproni borvidék borainak palackozása, valamint a palackos áru jövőbeni piacának megteremtése. Ez a projekt nagy állomása a Soproni borvidék közösségi agrármarketing programjának. A zárt kamion pótkocsira szerelt, ultraszűrővel ellátott olasz mobilpalackozó (teljesítménye 1500 palack/óra) előnye, hogy a bortermelők telephelyén palackozza, dugózza, címkézi az árut. A minőségi borpalackozás feltétele a minőségi bor előállítása. Ennek érdekében már két éve folyik a vincellérképzés Sopronban, az óvári Mezőgazdaságtudományi Kar Szaktanácsadói Intézetének közreműködésével. A palackozást megelőző kötelező bevizsgáláshoz az Ady Endre úti laboratóriumban adnak segítséget.

Jön a francia syrah!

Milyen fajtákkal találkozhatunk? Honos és új szőlőfajták.A jelenlegi statisztikák szerint 90 százalékban a kékfrankos az uralkodó a vörös fajták között. Mellette a zweigelt, a cabernet sauvignon, a merlot és a pinot noir. A fehérek közül a legnagyobb területen a zöld veltelinit, az irsai olivért, a traminit és a zenitet találjuk. Új jövevény a Franciaországban honos syrah, amit elsőként Franz Weninger osztrák borász szeretne meghonosítani a Fertő tó partján a fajta számára kiváló köves csillámpalás talajon.
 

Képviseletet kapnak a gazdák

Márciusban alakul meg a soproni önkormányzat mezőgazdasági albizottsága. A tulajdonosi bizottság döntése alapján felálló nyolc fős testület lehetővé teszi a soproni gazdák számára, hogy a mezőgazdasági kérdések ügyében megfelelő képviseletet kapjanak. A képviselők úgy érzik, egyre nagyobb szükség van arra, hogy a soproni gazdák is hozzájáruljanak a helyi döntések előkészítéséhez. Molnár Tibor hegyközségi elnök megelégedetten fogadta a hírt, majd közölte: azonnal lesznek javaslatai a bizottságnak.
 
 
Szerkeszti: Keglovich István 
Levélcím: 9401 Sopron Pf.: 205
E-mail: ikeglovich@sopron-ph.hu



2000. március 09., csütörtök 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület