CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 4., szombat, Mónika, Flórián napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

“Amit tudni szeretnél az Európai Unióról…”

“Amit tudni szeretnél az Európai Unióról…” címmel a Fiatal Értelmiségiek Köre Közhasznú Egyesület szervezésében Tájékoztató Napot tartottak Győrött.

Ösztöndíj - és támogatásszerzési lehetőségekről -tanulás, továbbtanulás, nyelvtanulás

Az eseményen megjelentek egyrészt tájékoztatást kaptak az általuk is elérhető ösztöndíj - és támogatásszerzési lehetőségekről -tanulás, továbbtanulás, nyelvtanulás témában - Az EU tagállamaiban és a tagjelölt államokban az oktatási rendszerek mind különbözőek, mert az oktatás, mint a nemzeti kultúra része, az államok szuverén politikai területe. A gazdaság által megkövetelt folyamatos továbbképzést célozza azonban az Európai Unió “élethosszig tartó tanulás” (Life long learning) elnevezésű programja, mely egységesíteni, összefogni szeretné a nemzeti szintű oktatáspolitikákat. Ennek keretében közösségi programokkal támogatja, hogy az Unió fiataljai versenyképes tudásra tegyenek szert. A számos alapprogramból (pl. ERASMUS, COMENIUS, LINGUA) álló, az EU oktatáspolitikáját meghatározó SOCRATES-program ösztönzi a diákok külföldi tanulását, a diákok és a tanárok utazását, a nyelvek oktatását, az információ- és tapasztalatcserét. A LEONARDO-program feladata a szakképzési együttműködés fejlesztése, mindenekelőtt az EU versenyképességének növelése, az információs társadalom kiépítése érdekében. A YOUTH (magyarul: Ifjúság) program az oktatáson kívüli ifjúságpolitikát fogja át: keretében csereprogramokat szerveznek a különböző országokban élő, 15-25 év közötti fiatalok számára.

A Fiatal Értelmiségiek Köre Közhasznú Egyesület szeretne segítséget nyújtani az érettségiző és továbbtanuló fiataloknak, pályázaton nyert támogatás segítségével kedvezményes lehetőséget tud biztosítani felvételi előkészítő tanfolyamon való részvételhez. A tanfolyam ára egy tárgy / magyar és/ vagy történelem/ esetén 19, 900,- Ft két tárgy esetén 34, 900,- Ft a kedvezmény mértéke 50%. Ezen kívül érettségi segédanyagokat is fél áron tud kínálni magyar és történelem tárgyakból.

A magyar oktatási rendszerről, kiemelten a kétszintű érettségről

 További tájékoztató hangzott el a csatlakozás hatására változó magyar oktatási rendszerről, kiemelten a kétszintű érettségről Felsőoktatásban bekövetkezett változások (pl.: szakcsoportok bevezetése) miatt szükségessé vált az érettségi vizsga korszerűsítése. A 2005-ben először alkalmazandó új rendszer két jellegzetessége, hogy egységes, tehát minden középiskolában azonos követelményrendszer szerint mérettetnek meg a diákok, mégis differenciált, hisz ki-ki maga választhatja meg, hogy miből szeretne emelt szintű érettségi vizsgát tenni.

2005. évtől új elemként jelenik meg az érettségi vizsgán a diákok anonimitása, mely azt jelenti, hogy minden vizsgázó csoportot ellátnak egy római számmal, s minden tanulót egy véletlenszerűen kijelölt arab számmal, így szinte teljes mértékben kiküszöbölhető a javító tanár részrehajlása

A középszintű és emelt szintű vizsgák követelményeit főként az érettségi vizsga vizsgaszabályzatról szóló 100/1997.(VI. 13.) Kormányrendeletvalamint Érettségi vizsga részletes követelményéről szóló 40/2002.(V. 24.) OM. rendelet tartalmazza.

A kétféle vizsga különbségei az eltérő követelményrendszeren kívül a lefolytatás menetében, lefolytatók körében és a vizsgarészekben nyilvánul meg. Míg a középszintű vizsgát az iskola tanárai felügyelik, javítják, értékelik, addig az emelt szintű vizsga iskola körein kívül folyik le, hogy a legteljesebb objektivitást megőrizzék. A középszintű vizsga állhat szóbeli és írásbeli, szóbeli vagy írásbeli részből, ezzel szemben az emelt színtű vizsga mindig szóbeli és írásbeli részből is áll.

Az Európai Unió munkavállalási lehetőségeiről

Harmadsorban a résztvevők információkhoz jutottak az Európai Unió munkavállalási lehetőségeiről. - Az egyén számára a szabad mozgás és munkavállalás talán az egyik legközvetlenebbül érzékelhető előnye az Európai Uniós tagságnak. Uniós állampolgárként néhány éven belül akár mind a 24 tagállamban vállalhatunk munkát, telepedhetünk le. A diákok már a belépést követően jelentkezhetnek az Európai Unió más országaiban egyetemre. Természetesen, ha 3 hónapnál hosszabb időre kívánnak maradni az adott államban, akkor tartózkodási engedélyért kell folyamodniuk. Ezt diákok részére automatikusan kiállítják akkor, ha felvételt nyernek, illetve beiratkoznak egy oktatási intézménybe, és rendelkeznek betegbiztosítással, valamint a létfenntartásukhoz szükséges anyagi eszközökkel. Fontos azonban tudnunk, hogy a magyar munkavállalók számára ez kezdetben még csak részlegesen fog érvényesülni Egyfelől már ma is ismertek olyan tagországok, (pl.: Nagy-Britannia, Írország, Dánia, Spanyolország) ahol a belépés pillanatától kezdve ránk is a mai Európai Uniós szabályok vagy nagymértékben megkönnyített munkavállalási feltételek lesznek érvényesek. Más országok viszont élni fognak a csatlakozási tárgyaláson elfogadott azon lehetőséggel, miszerint maximum hét évig korlátozhatják például a magyarok munkavállalását.

Napjainkban is létezik olyan adatbázis, amely valamennyi tagország szintjén számon tartja a munkaerőpiac változásait, tájékoztat a különböző országokban kínálkozó álláslehetőségekről vagy netán a telítődésről.

 H. É.



Kapcsolódó oldalak, cikkek:

http://europa.eu.int/comm/employment_social/elm/eures/index.htm
Soproniakat is várnak a Tájékoztató Napra, amelyet a Fiatal Értelmiségiek Köre Közhasznú Egyesülete  szervez



2004. február 17., kedd 17:28


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület