CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

 Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör - több mint 15 éve működik

    Megtartotta éves közgyűlését a Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör. A 124 fizető tagot számláló táraság 68 tagja volt jelen a GySEV-palotában tartott közgyűlésen, amelyen Krisch Aladár elnök számolt be a múlt évben tartott rendezvények között a húsz városi sétáról, távolabbi helyekre tett kilenc kirándulásról, amelyeken jelentős taglétszám vett részt. Az ülésen megemlékeztek Metzl Jánosról, az 2003-ban elhunyt korábbi elnökről.
 

Krisch Aladár beszámolója: 

    A Corvinus Kör 1987. december 11-én alakult meg Sopronban, abban az évben, amikor Bécsújhely – a Mátyás király serege által megszállt város – az 500 éves évfordulóját ünnepelte. A Bécsújhelyen tartott Corvinus Napokon, ahol sok magyar vett részt, barátságok is kötődtek, ami alapjául szolgált annak, hogy 1988. március 4-én Bécsújhelyen is megalakuljon a Corvinus Kreis. A két kör fő tevékenysége a határmenti kapcsolatok ápolása, gyarapítása volt, több közös túrát, kirándulást, kerékpártúrákat szerveztek.
    Ezekben az években a Corvinus Kör tagjának lenni azt is jelentette, hogy évente több alkalommal utazzanak Ausztriába.
,, Az ezredfordulóra a Kör magára maradt" írja a 2002. évi jubileumi beszámolójában Krisch Aladár, akkori titkár, aki a továbbiakban beszámol arról is, hogy a kör rendszeres programjai között a nyári hónapokat kivéve rendszeres, előadásokkal kitöltött klubnapok is szerepeltek, és a tagság szép létszámmal képviseltették magukat a vároi rendezvényeken.

    A tavalyi tevékenységről szóló, továbbá a kör pénzügyi beszámolóját követően az idei évi programtervet is ismertették az ülés résztvevőivel, amelyek között a havonkénti klubnapokon művészettörténeti, irodalmi, régészeti témájú előadások, közgyűjtemények megtekintése szerepel, továbbá a Dunántúl és Burgenland több települését célul kijelölő túra- és kirándulás-program. A Corvinus Kör tevékenységének költségeit a tagdíjakból fedezi.

    A 15. éves jubileumát követően a soproni Corvinus Magyar-Osztrák Baráti Kör múlt év végén a kör másfél évtizedes tevékenységét összefoglaló füzetet adott ki. A kiadvány a kezdetektől tartalmazza – többnyire a Soproni Szemlében megjelent – éves beszámolókat, ünnepi alkalmakkor kiadott emléklapok másolatát, és emlékezik a 84 éves korában elhunyt Metzl Jánosra.
 

Dr. Kárpáti György 

    A kögyűlést követően a résztvevők megtekintették Dr. Kárpáti György Sopron című filmjét.

A kör tevékenysége után érdeklődők a jubileumi kiadványhoz a kör Várkerület 19. szám alatti székhelyén juthatnak hozzá, információkat a 99/506-065-os telefonszámon kérhetnek.

T.É.
 



2004. február 18., szerda 21:15


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület