CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 16., csĂĽtörtök, Mózes, Botond napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Negyven cseppet leves után!

Negyven cseppet leves után!
Princzes Ferenc 1997-es évjáratú bora lett az első

A Kékfrankos a legszebb vörösborok egyike. Boroknál a szép a csúcs, nem pedig a jó. Olyan szép, hogy nem maradhatott el az a Hotel Sopronban tartott verseny – az önkormányzat szervezésében –, amelyiken az dőlt el, hogy melyik a város legjobb Kékfrankosa.
Göndőcs Sándor étteremfőnök hordta a kóstolópoharakat, kíváncsian várta a végeredményt, ahogy mindenki. Hogyne tudnánk a régi tanácsot: Vierzig Tropfen nach der Suppe! – Negyven cseppet leves után! Az eseményeken immár kívül és felül kerülve, az mondható el, hosszabbra kizenghet a múlt csütörtöki rendezvény. Egy véleményen voltak ebben a szakzsűri neves tagjai. Biztatóul szolgált a tizenegy szép bor, továbbá az, hogy  ezután erősebben, szilárdabban köti össze az egy akarat, egy cél a cselekvőket.
Sárosi Miklós, a hegyközségi tanács borklubjának titkára egy órával előbb kinyitotta a palackokat, hadd szellőzzenek. Kovács Árpád idegenforgalmi szakember arról beszélt: hagyományt szeretnének teremteni; a címet egy évig viselheti a bor, ezt kapják majd a város vendégei ajándékba.
Kétezerben Princzes Ferenc 1997-es évjáratú borát.
Lehet, ez is egy tartozása Sopronnak. Méltó módon kell halhatatlanná tenni a Kékfrankost. A bor készítése művészet, szerencsére ezen a tájon sok művésze akad. A bor esztétikai értékekkel jeleskedő alkotás, értékelése művészi tevékenység. Persze az igazi bírálókra gondolok – nem a társadalmi zsüri tagjaira –, akik mindent tudnak a borokról: származást, kort, érlelési módot. Utóbb dr. Gimesi Szabolccsal –  a zsűri elnöke – és Molnár Tiborral, a hegyközségi tanács elnökével arról váltunk szót, mennyire fontos ez az első rendezvény. A polgármester azt mondja, Burgenland és a soproni borvidék összetartozását kellene jobban hangsúlyozni, megjeleníteni – még az uniós csatlakozás előtt. A Kékfrankosnak sajátos ízvilága van, illata finomságában, bonyolultságában szinte páratlan, ízbeli tulajdonságai kitűnőek, minden igénynek megfelelnek. Következhet hát a bordiplomácia. Igazuk van a szólóknak, ez is fontos dolog, ráadásul összefogást, megértést kívánó feladat. Arról persze lehet vitázni, milyen lépések következzenek - de hogy lépni kell, az nem vitás.
Tegyük hozzá: aki Sopronban nem Kékfrankost kóstol, annak igazából nem sikerül megismernie a várost. Egyszer még verskellék lehet ez a bor, mint Horatiusnál a falernumi...

V. J.



2000. szeptember 22., péntek 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület