CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

Az MSZP jogi kabinetje vezetőjének sajtótájékoztatója

"A durcás kisgyerektől a bűncselekmény elkövetőig avagy ellenzéki karrier FIDESZ-módra"

Bertha Árpád, az MSZP jogi kabinetjének vezetője a három, a FIDESZ-frakció megnyilvánulásával kapcsolatos kifogásának adott hangot a Városháza díszterme előterében tartott mai sajtótájékoztatóján, sajátos, ,A durcás kisgyerektől a bűncselekmény elkövetőig avagy ellenzéki karrier FIDESZ-módra-történet" formájában.

A politikus ismertette, hogy ,,Nyerges Ferenc, a Pro Kultúra Kht. ügyvezető igazgatója fenyegető levelet kapott a FIDESZ frakció vezetőitől", amelyben a Serház 800.000,- Ft-os havi bérleti díjának okán az ügyvezető igazgató részére a hűtlen kezelés vádját helyezik kilátásba.
Bertha Árpád elmondta: közismert, hogy a Serház sörözőre vételi ajánlat érkezett egy neves helyi vendéglátóipari vállalkozótól, aki az ajánlatra kapott kedvezőtlen választ követően ,,üzenget, vagdalkozik, vádaskodik, fenyeget", ,, durcás kisgyerekként" viselkedik.

A továbbiakban Bertha Árpád nehezményezte, és több szempontból is jogi kérdésnek minősítette, hogy Abdai Géza, a Vagyonnyilatkozatokat Kezelő és Ellenőrző Bizottság társelnöke kijelentése szerint: ,,frakciója tagjai nem járulnak hozzá, hogy vagyonnyilatkozataik a sajtóban megjelenjenek."
Bertha Árpád, idézte a vonatkozó jogszabályokat, továbbá az Alkotmánybíróság elvi állásfoglalását, kijelentve: ,,az önkormányzati képviselők vagyonnyilatkozatának tartalma a személyes azonosító adatok kivételével közérdekű és nyilvános." Továbbá ,,a média feladata valamennyi közérdekű kérdésről információk, eszmék, és gondolatok, közlés, ugyanakkor a társadalom tagjainak, is joga, hogy hozzájussanak ezekhez."
- A közszereplés nem kötelező, de a képviselőknek magukat a törvényeknek alávetni igen. - jelentette ki Bertha Árpád, aki ,,alkotmányos jogtiprásnak" minősítette az esetet.
Harmadikként egy, szerinte a BTK-ban a ,,közmegbízatás felhasználásával elkövetett levéltitok megsértésének" vétségeként megjelölt, a FIDESZ frakcióhoz tartozó két képviselő által elkövetett magatartást ismertetett, amely során, mint mondta: ,,a polgármester úr titkárságán magukhoz vették a SOTAV ügyvezetői pályázatára beérkezett pályázati zárt borítékokat, és nem zavartatva magukat attól a ténytől, hogy a leveleket a pályázók Walter Dezső polgármester úrnak címezték, felbontották és elolvasták azokat."
Bertha Árpád úgy vélte nem elsősorban a polgármester, hanem a pályázók jogai sérültek ezzel, annak ellenére, hogy a polgármester ,,nem tesz büntető feljelentést".

T.É.



2004. február 24., kedd 20:14


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület