CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 27., szombat, Zita napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Vásárhelyi terv


Gyakorlatilag eddig két tározó engedélyezési tervei vannak folyamatban: a Cigándnál, és a Tiszaroffnál megépítendőé.

    A Vásárhelyi terv ismertetése volt a témája a Magyar Hidrológiai Társaság Soproni Területi Szervezete az Árvízvédelmei és Belvízvédelmi Szakosztállyal közösen rendezett februári előadóülésének, amelynek előadója Rosza Péter a VIZITERV Consult Kft. munkatársa volt.


Rosza Péter, VIZITERV ConsultKft.

    A Tisza-völgyi árapasztó rendszer kialakítás és a tiszai meder vízszállító képeségeinek javítása céljából meghirdetett Vásárhelyi terv öt tenderből áll. Szükségessége az 1999-e árvíz után fogalmazódott meg, és arra kényszerítette a szakembereket hogy az 1997-ben beindított árvízvédelmi strtégiát megváltoztassák. A védvonalak fejlesztése mellett új elemként jelent meg az árvízi tározók létrehozásának feladata. A 2001. március 6-i Tarpa és Tivadar közötti, két helyen bekövetkezett töltésszakadás az építkezést halaszthatatlanná tette.
    A folyónkénti fővédvonal hosszainak értékeiből egyértelműen megállapíható volt, hogy a töltések fele sem volt az előírtak szerinti magas, az előadó hangsúlyozta: a Vásárhelyi terv tulajdonképpen a kiépítetlen töltések munkálatainak folytatását és befejezését jelenti az 1976-ban előírt méretre.

    A projekt célja a nagyvízi meder vízszállító képességének javítása, és a hazai ártéren kiépítendő árapasztó tározásos rendszer megvalósításával, úgy, hogy a kataztrófákkal fenyegető árvizek árapasztása együttjárjon az árkár szabályozott vízkivezetéssel történő redukálásával.
    A hazai ártéren kívül szükséges lenne Szlovákia, Ukrajna és Románia együttműködése is, viszont miután 3 felvízi országról van szó, egyértelmű, hogy a megfelelő védelem megteremtése elsősorban Magyarország érdeke, amit az érdekeltek tudnak, és próbálnak kihasználni.
    2001-ben elkészült a Vásárhelyi terv 10 tározási helyet meghatározó műszaki koncepiója, amely a 2002-es átdolgozását követően – a szélesebb körű egyeztetések következtében, minden szempontból alkalmas helyek meghatározása folytán – 30 lehetséges helyet jelölt ki, amelyek közül végül is 10-14 -et választottak ki 1,5 milliárd víz térfogat árvisszatartási igénynek megfelelően.
    A kielégítendő igények – a hidraulikai jellemők, a gazdaságosság, a természetvédelmi szempontok teljesülése, a társadalmi elfogadottság mértéke – teljesülése szerint a 2003-as tanulmány 11 tározót választott ki, mintegy 5-700 millió köbmétert kitevő össztérfogattal. A 2007-ig tartó első ütemben 16 milliárd forint áll rendelkezésre, amelyből az idei évben 8 milliárdot irányoztak elő a projektre, egyelőre megnevesítés nélkül.
    A két legkritikusabb – Felső-Tisza, Közép-Tisza szakaszon a sürgős, mintegy 60 cm-es vízszintcsökkentési igényt kielégítő hatást a kiválasztott 11 közül a 4-6 legkedvezőbb megvalósításával kellene elérni, ami úgy lehetéges, hogy a tározók árvízvédelmi hatása, hozzávetőlegesen összeadódik, tehát 4 felső-tiszai tározóval 60-70 cm-es szintcsökkentést érhető el.
    Gyakorlatilag eddig két tározó engedélyezési tervei vannak folyamatban: a Cigándnál, és a Tiszaroffnál megépítendőé.
     A fajlagos költség szempontjából egyébként a legkedvezőtlenebbnek ítélt cigándi tározó engedélyezési terve, elsőkként, április 30-ra elkészül, aminek elsősorban financiális okai vannak, abban az értelemben, hogy egy másik beruházással összefüggően, EU-s pályázati pénzek felhasználását teszi lehetővé.

    A továbbiakban az előadó a hullámtéri beavatkozásokat ismertette, amelyek keretében részint árvízi sávot kell létrehozni, részint a nyárigátak fennmaradása, áthelyezése, vagy megszüntetése problémáját kell megoldani, továbbá az övzátonyok, a folyószabályozási beavatkozások, és a fővédvonalak esetleges módosítása is megtörténhet a hullámtéri beavatkozások során. A hullámtéri területhasználat is változik, ami az elfogadottság mértékét befolyásolja, hiszen művelési ágat, esetleg tuljdonos-szerkeztváltozást is jelenthet.

    Rosza Péter arról is szólt, hogy a hidraulikai hatások értékelése modellszámítások elemzésére épült, bár a hatások nagyban függnek az éppen adott árvízi helyzettől.
       Egyébként a tájgazdálkodási koncepió megvalósítását is biztosító támogatási rendszer még kidolgozatlan, a jogi háttér hiányzik, holott több helyen a gazdák  együttműködőek lennének.
    A 30-40 évente jelentkező árvízek mellett, a tározó  100 évente telik meg, ezért a rendszeres tározás üzemeltetési feltételeinek is ennek megfelelőnek kell lennie, például a víz mozgása biztosított kell hogy legyen.

    A Vásárhelyi terv továbbfejlesztését befolyásolja az, hogy az abban érdekelteknek is menet közben kellett szembesülniük azzal a tényel, hogy az árvízvédelmi érdekek nem azonosak a természetvédelmiekkel; további szempontok figyelembevétele mellett több, a tározókat övező tévhit is nehezítette a társadalmi elfogadottságukat,.a hatóságokon kívül közel 100 civil szervezet is véleményt nyílvánított a kérdésben A cég tervezői eddig 210-nél több egyeztetésen, tárgyaláson vettek részt, s hogy a szakma, a Vásárhelyi terv több elemével nem ért egyet, mi sem bizonyítja jobban, mint az előadáson elhangzott, éles kritikai észrevételek, amelyek elsősorban a modellszámításokra vonatkoztak.

T.É.
A Tisza-völgy árapasztórendszer térképét a VIZITERV Consult Kft. készítette
 



2004. február 25., szerda 00:53


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület