CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

Lackner Kristóf-díj: ,,Azért vagyok, hogy használjak"

Az első Lackner-díjat Berényi Jánosnak, a GySEV volt elnök-vezérigazgatójának ítélte oda a Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara

    Szokatlan helyen, szokatlan időben, és szokatlan napirenddel zajlott a mai kamarai elnökségi ülés a Perkovátz-házban, amelyen Dr. Berényi János, a GySEV volt elnök-vezérigazgatójának ünnepélyes keretek között adták át a Sopron Városi Kereskedelmi és Iparkamara Lackner Kristóf-díját.
    A kamara által első ízben adományozott kitüntetést Horváth Vilmos, a kamara elnöke sajtótájékoztató keretében adta át.

Dr. Józan Tibor GySEV Vasútigazgató, volt kamarai elnök, Berényi János, Horváth Vilmos a soproni kamara elnöke

    Horváth Vilmos köszöntő beszédében elmondta: a 2000-ben önállóvá vált városi kamara 2003 szeptemberében döntött a régiós érvényességű, Lackner Kristóf-díj alapításáról, felismerve a Sopronért és a régióért maradandót alkotóknak a gazdasági élet területén kifejtett munkáját.
    A 2000-ben önállóvá vált soproni kamara, – amely 1850-es alapításával Magyarország legrégebbi kamarája – úgy gondolta, hogy szükség van egy, régiós érvényességű, önálló díjra, amely elismeri a Sopronért, a régióért jelentőset és maradandót alkotó személyek munkáját.
    Az elnökségének a javaslatára a soproni kamara küldöttgyűlése egyhangúan szavazta meg, azt, hogy a díjat Dr. Berényi Jánosnak adományozzák, aki tizenegy évig töltötte be a GySEV elnök-vezérigazgatói posztját, el nem évülő érdemeket szerezve a soproni régió felemelkedéséért folytatott tevékenységében.
 
    A kamara indoklása szerint Dr. Berényi János a Győr-Sopro-Ebefurt Rt. -nél betöltött vezérigazgatói poszt tizenegy éve alatt jelentős és érdemes irányítói munkát végzett, amely pozitív hatást gyakorolt a GySEV Rt. fejlődésére, és ezen keresztül a Sopron-fertődi, sőt a Nyugat-dunántúli régió gazdaságára és sportjára.
    Néhány fontos, a Berényi János vezetése alatt elért eredmény:
    Megvalósultak a Ro-La forgalom feltételei Sopronban, és megindultak a Sopron-Wels Ro-La fuvarozás, majd Sopron-Rotterdam-Hamburg vonalon a konténerforgalom.
    Átépítésre és fejlesztésre került a soproni és csornai állomás, a Sopron-országhatár közötti pályaszakasz.
    A GySEV Rt. átvette a MÁV-tól Pályafenntartási Főnökséget, a Vontatási Főnökséget és a Sopron-Szombathely vasútvonal üzemeltetését,
    A személyszállításban megindult az IC-vonat közlekedtetése.
    A GySEV Rt vásárolt 3 darab motorkocsit, 5 db Siemens-mozdonyt, és remotorizált 14 db M 44-es mozdonyt.
    Üzemszerűen elindult a Vasúti Informatikai és Hálózati Adatszolgáltató Rendszer.
    Felújították Sopronban az igazgatóság épületét.
    Jelentős segítséget kapott Sopronban a kosárlabda sportág.

    Az elismeréssel együtt a kitüntetettnek egy díszes oklevél és egy ezüst gyertyatartó jár.
    Az oklevélen Lackner Kristóf neve és a régi városháza falát ékesítő városatyáknak szóló jelmondata: ,Azért vagyok, hogy használjak." A mondat szerepel az iparművész által elkészített gyertyatartó talapzatán is.
    A díj átadásakor Horváth Vilmos kamarai elnök a város üzleti életének közössége nevében kifejezte azon reményét, hogy Berényi Jánosnak lesz még alkalma tenni Sopron gazdaságáért és a soproni régióért.
    Berényi János a megköszönve az elismerést, bevallotta, amikor először hallotta, nem hitte el, hogy a kamara őt kitüntette, hozzátéve: Az elismerésnek külön patinát ad, hogy a soproni kamara elődjét 1850-ben Magyarországon elsőként alapították.
- A kamarai testület elég erős és elég régóta beágyazódott a magyar gazdaságba, ahhoz hogy szuverén módon hozhasson döntéseket - tette hozzá az üzletember utalva arra, hogy a díjátadás időpontját a kamarának meg kellett változtatnia, és azt nem az esti, – a város és a kamara közös rendezésében megvalósuló, – legnagyobb adófizetőket köszöntő eseményen tartják, amelyre a meghívója eredetileg szólt.

Sajtótájékoztató a Perkovátz-házban: Kocsi János kamarai titkár, Horváth Vilmos elnök és Berényi János

    Berényi János életének legalább a felét Sopronhoz kötődve élte le. Pályáját a vasútnál kezdte, végigjárva a szolgálat minden grádicsát.
- Ma már nem győzök elégé hálás lenni a sorsnak, azért hogy mindent végigjárattak velem és megismerhettem azokat a nagyszerű embereket, akikre később is számíthattam.
    A GySEV erején felül teljesített Európában, a nagyságrendjét meghaladó mértékben vívott ki elismerést. A GySEV-et tisztelettel emlegették a ,,nagy" német, francia, osztrák vasutak.
    Berényi János, aki a nemzetközi fórumokon komoly tisztségeket tölt be, arról is szólt, hogy a kombinált fuvarozásban való eredményeik a GySEV-et az európai közlekedéspolitikában és a magyar közlekedéspolitikában is az élenjárók közé sorolta.
- Mi alapoztuk meg azokat az erősségeket, amelyekre a GySEV jövője épülhet, mint ahogyan azt a víziót is, mi valósítottunk meg, amely a kelet-nyugat irányú összekötő híd-funkció mellett az észak-déli irányú megteremtését is célul tűzte ki. Ma már sajnálom, hogy hagytam magam lebszélni, és a déli irányba nem vettük át a vonalat Szentgotthárdig - mondta Berényi János.
    Berényi János jelenleg az Osztrák Államvasútak képviseletében dolgozik. Számos rangos nemzetközi szervezet elnöke.

    A Kisalföld kérdésre válaszolva Horváth Vilmos kamarai elnök korrekt hozzáállásnak és a történteken való bölcs fölülemelkedésnek nevezte, hogy Berényi János az eredeti terv megváltoztatása után is elfogadta a kamara meghívását.
    A virilisták köszöntése immár kilenc éve folyamatosan a kamara rendezvénye – hangsúlyozta az elnök – ezért a kamara, úgy tartja, hogy a Lackner-díj átadás eseménye is abba beleillett volna. A városvezetés ezt nem így gondolta, ezért a kamarának át kellett szerveznie a Lackner-díj átadásának ünnepségét.
    Berényi János mindehhez hozzáfűzte:
- Kár, hogy egy szakmai díj is meg tudja a politikát osztani. Örülök, hogy vannak olyanok, akik a szakmai eredményeket nézik, és, annak, hogy a soproni kamara úgy ítélte meg, hogy az általam elért eredmények, – amelyek számokkal adatokkal dokumentálhatók – pozitívan hatottak a városra és a térségre. Ezekre az egész város büszke lehetne. Két nappal ezelőtt Sopron polgármestere telefonon gratulált a kitüntetéséhez - mondta végezetül Berényi János.

T.É.



2004. február 27., péntek 23:13


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület