CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A Polgári Összefogás a költségvetéről és a távhőszolgáltatás díjáról

A Polgári Összefogás a költégvetéről és a távhőszolgáltatás díjáról

    A múlt heti önkormányzati közgyűlés két napirendi pontja – Sopron város költségvetési rendelete és a távhőszolgáltatás díjainak módosítása – volt a témája a sajtótájékoztatónak, amelyet a Polgári Összefogás két önkormányzati képviselője, Mágel Ágost és Sass László tartott, a soproni Fidesz irodában.

Mágel Ágost és Sass László

- Országosan a ,,több pénzt az önkormányzatoknak, több pénzt az embereknek" választási szlogen üres ígéret maradt; a jóléti rendszerváltáshoz hasonlóan, nem teljesült a ,,nem lesz gázár emelés lassan mondott ígéret sem" - jelentette ki Sass László, emlékeztetve a helyi, szerinte szintén teljesítetlen szocialista választási ígéretekre is: ,,Megállítjuk a város vagyonvesztését, rendbe tesszük a város gazdálkodását, Sopront fejlődési pályára állítjuk, a város virágzó jövőjét megteremtő lobbi-tevékenységet folytatunk."
    Sass László továbbá emlékeztetett a kormányfő személyes ígéreteire vonatkozó, előzetes polgármesteri utalásokra, amelyek kapcsán ,,időnként bizonyos összegek is elhangzottak."
    A Polgári Összefogás szerint ,,a kormányzat bukdácsol az ígéretek és költségvetési számok útvesztőjében, és ugyanez a tanácstalanság uralkodott el a városban is."
,,Az ország miniszterelnöke mellébeszél, és naponta lepi meg a nyilvánosságot demokrácia-, és alkotmányellenes kijelentéssel, a város első embere pedig rendre, mosoly kíséretében semmitmondó válaszokat ad a lényeges kérdésekre." - fogalmazott az önkormányzati képviselő, aki nehezményezte, hogy a jelentősen felduzzasztott tanácsadói apparátus és a számos, borsos megbízással fizetett szakértői csoport tevékenysége nyomán sem látszanak azok az eredmények, amelyek segítségével a város ki tudna lábalni nehéz helyzetéből.
    A költségvetési rendeletben, az önkormányzat legjelentősebb alapdokumentumában az önkormányzat adott évre tervezett céljainak kellene megfogalmazódniuk, a városvezetés koncepciójának, minimum a rövidtávú jövőképének, de inkább a hosszú távú elképzeléseinek kellene abban megjelenniük - mondta a képviselő, hozzátéve: A városvezető koalíció egyik pártja szerint is bevallottan rossz költségvetési tervezet erősen országos meghatározottságú, amelyben nincs koncepció, kitörési irány, jövőkép, üres ígéretekre alapul, miközben a Polgári Összefogás 14 módosító indítványa közül egyet sem méltatott megtárgyalásra a közgyűlés.
    A képviselő arra is figyelmeztetett, hogy eddig soha nem látott mértékű, 3 milliárd forinttal megnövekedett hitelfelvétel terheli a költségvetést, hozzátéve:  ellentétben, a polgármesterrel, a Polgári Összefogás úgy gondolja, hogy az a hitel, amely nem termeli ki önmagát, hanem csak működési hitel, a várost egy adósságcsapdába kényszerítheti. Ezt a város könyvvizsgálója is szóvá tette - mondta a képviselő. Figyelmeztetett arra is, hogy a város a cégeit olyan mértékű hitelfelvételbe kényszerítette bele amely a tevékenységüket alapjaiban befolyásolja.
    Több, az ellenzék által indokolatlannak tartott, tervezett költségtétel között említette az Európa-napra költendő, valamint a jelen állapotában is funkcióját betöltő, házasságkötő terem felújítására szánt összegeket.

    Mágel Ágost önkormányzati képviselő a távhőszolgáltatás díjemelésével kapcsolatosan elmondta, hogy az önkormányzati rendelet előterjesztője szerinti, a soproni távhőszolgáltatási díjaknak a nagyvárosokra – Budapest, Miskolc, Debrecen, Szeged – jellemző díjaival való összehasonlítása nem tükrözi a reális helyzetet.
    Kifejtette: Sopronban a lakótelepi lakásoknak nincs módjuk a távhőszolgáltatásról leválni, ezért a díjemelés indoklása a költségvetési rendeletben több mint visszaélés a lakótelepi lakók helyzetével. Az önkormányzat a Sotáv Kft-vel 1 milliárd forint hitelt vetet fel, ezt a hitelt a megemelt díjakból kívánja visszafizettetni.
    Az emelés mértéke 2004 március 1-től közel 30 %, ami azt jelenti, hogy az átlagos 53 m2 lakás hődíja havi 17.000 forintról 22-23.000 forintos szintre fog emelkedni, miközben a Szociális Iroda által kiutalható, 17 millió forint kompenzációs támogatás lakásonként 1500 forint körüli összeget jelent.
    A távhőszolgáltatás gazdaságosságát növelő, gázmotoros beruházással együtt, a 30 %-os díjemelés szintén teljesen ellentmond a választási ígéreteknek - szögezte le Mágel Ágost.

T.É.



2004. március 01., hétfő 21:11


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület