CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

A Megyei Jogú Városok Szövetsége Környezetvédelmi Bizottságának ülése

    2004. március 2-án és 3-án Sopronban, a Polgármesteri Hivatal dísztermében tartja soron következő ülését a Megyei Jogú Városok Szövetsége Környezetvédelmi Bizottsága.
 

Boros Géza környzetvédelmi vezető főtanácsos, Nagy György a Köztisztasági Egyesülés elnöke, Walter Dezső polgármester, Dr. Gergely Erzsébet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főcsoportfőnöke

    A Megyei Jogú Városok Szövetsége 1990-ben alakult meg 22 jelentős települési önkormányzat érdekvédelmi szervezeteként. A szövetség tagjai polgármesterek, alpolgármesterek vezette tizenhárom szakbizottságban végzik munkájukat, évente két-három ülésen vitatják meg a szakterület legfontosabb aktuális kérdéseit, készítenek ajánlásokat, véleményeznek tervezeteket.
    Az ülések vándorgyűlés-szerűen változó helyszínen kerülnek megrendezésre. A szakminisztérium, jelentős, hírnévvel bíró szakmai szervezetek képviselői tartanak gondolatébresztő előadásokat, amely nyomán az érintettek konzultáción járják körbe a kérdéskört.
    A Környezetvédelmi Bizottság elnöke Sopron polgármestere Walter Dezső, többek között ez is szerepet játszott abban, hogy a jelentős eseménynek ezúttal városunk adhat otthont.
    A környezetvédelem jelentős érvényre jutása a jogalkotásban, a tervezésben, a gazdasági életben nem nagy múltra tekint vissza. Közel hat esztendeje született az első Nemzeti Környezetvédelmi Program, amely alapot adott arra, hogy a mindennapi életünkben nagyobb mértékben érvényesüljön a környezetvédelmi tudatosság, a folyamatosság és a tervszerűség.

    A két napos összejövetel első napján Dr. Gergely Erzsébet a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium főcsoportfőnöke adott tájékoztatót az első Nemzeti Környezetvédelmi Program végrehajtásáról, az abból fakadó tapasztalatokról. Az előadást követően a tagvárosok küldöttei konzultáción vitatták meg a kérdést, cserélték ki tapasztalataikat.
    A hulladéktörvény megszületésével a települések kötelező feladata lesz a lerakással ártalmatlanított hulladék mennyiségének csökkentése. Ez a szelektív hulladékgyűjtés bevezetésével, vagy mint városunkban is, annak kiterjesztésével valósítható meg. Nem véletlen tehát, hogy élénk érdeklődés kísérte Nagy Györgynek a Köztisztasági Egyesülés elnökének a szelektív hulladékgyűjtés feldolgozói hátterével kapcsolatos előadását.
    Az esemény holnap délelőtt a települési hulladékgazdálkodási tervek készítéséről, valamint a települési környezetvédelmi programok végrehajtásának tapasztalatairól szóló kérdéskörben folytatódik, és szó lesz a “szennyező fizet” elv érvényre jutásáról, milyen arányban változik a mára a hulladék megoszlásában jelentős arányt képviselő PET palackok mennyisége, milyen befolyással van, lehet erre a jogi szabályozás, mennyire hatékony a jogalkotás.
    A napirenddel csak az ülésnap ért véget, a küldöttek kötetlen beszélgetésen vitatták tovább az őket érintő kérdéseket, majd rövid városnézésen vettek részt.

Boros Géza



2004. március 02., kedd 17:27


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület