CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 24., szerda, György napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

A költségvetésről és a távhő díj emeléséről

body> Az MSZP képviselőcsoportja nevében Boros László önkormányzati képviselő és Kovács László a Kulturális és Idegenforgalmi Bizottság elnöke tartott sajtótájékoztatót 2004. március 4-én a párt Magyar utcai székházában.

Boros László bevezetőjében hangoztatta: meggyőződése, hogy akkor kell a lakosság tájékoztatásának ezt a formáját választani, amikor érdemi mondanivalója van a frakciónak, illetve olyan hírek terjengnek a városban, amelyek nem teljesen megalapozottak, és szükségesnek tartja ezek cáfolatát.

A képviselők az előző közgyűlés két, a lakosságot érintő fontos témájáról kívántak tájékoztatást tartani: az egyik a költségvetés, a másik amely a lakosság egy részét közvetlenül érinti, a távhő díj emelése.
A költségvetéssel kapcsolatban Boros László elmondta: a vita, a város működőképességének fenntartásához szükséges forrásokról szólt. Az ellenzék túlzott mértékűnek tartja a hitelfelvételeket, ugyanakkor a központi forrásokat ki kell pótolni, az eladható vagyon elfogyott, a nagy vitákat kiváltó önkormányzati cégek privatizációjára vevő nem jelentkezett, maradt a hitelfelvétel, aminek a mértékét, ha a hitelfelvétel a költségvetés egészéhez viszonyítva megfelelő arányon belül marad, a város könyvvizsgálója sem kifogásolta.
A távhő díj emelésével kapcsolatban a politikus kifejtette, az MSZP és ez elvárható minden szociáldemokrata értéket képviselő párttól, a szolidaritási elvet képviselje.
A szolgáltatásnak a piacon tisztes nyereséggel növelt kalkuláció alapján kell megjelennie és megállapítandó az a választóvonal, amely a rászorultakat a kevésbbé rászorultaktól megkülönbözteti.
A mai magyar gazdaság csak azt bírja el, hogy egyfelől a szolidaritási elvet érvényesítjük, mert egyfelől prosperálnak a szolgáltató cégek, ugyanakkor ki kell dolgozni azokat a formákat, amelyeken kersztül a szolidaritási elvet a rászorulók felé érvényesíteni lehet – fejtette ki Boros László
Ez az elv az előző ciklusban nem érvényesült sem helyben a távhő, sem országosan a gázár esetében. El kellett dönteni, hogy az önkormányzat tovább tarja vissza az árakat, a veszteséget kipótolja a cégnél - ebben az esetben az adórendszeren keresztül az is fizet, aki a szolgáltatást nem veszi igénybe, - vagy reális árakat alakít ki és támogatja a rászorulókat.

Boros László bírálta azokat, akik a nyilvános számadatokból csak azokat használják, amelyek az érveiket alátámasztják, ezzel – ha időben és jól nem cáfolják – félrevezetik a közvéleményt.

A továbbiakban a képviselő felsorolta az áremelés összetevőit: a gázár ÁFA mértékének növekedése, a gázár emelkedése két lépcsőben, a teljes emelés 20,6 százalékát jelenti, a villanyáram árának emelkedése, a víz és csatornadíjak emelkedése, a távhő díj inflációhoz igazított emelésének elmaradása 1999-ben, 200-ben és 2003 elején, a gázmotoros beruházás tavaly őszre tervezett indulásának elhúzódása, a beruházással kapcsolatos körülmények változása, a SOTÁV céltartalékának 2003. évi elvonása.
Komoly változást jelent, hogy a vásárolt és saját előállítású hő aránya eltolódott az utóbbi rovására.
A távhő vezetékek korszerűtlen szigetelésüek, a hőveszteség 20 %, az újonnan épített vezeték vesztesége is 4%
A 29%-os áremelés kompenzációjára a rászoruló egyedülállók, kisnyugdíjasok, nagycsaládosok számára a városvezetés 17 Millió forintot fordít. A Szociális Irodán elkészült a támogatás igénybevételére szóló előterjesztés, amely 3 alternatívát tartalmaz.

A politikus elnézést kért a frakció, illetve azok nevében is akik a fűtés, vagy gázáremelést elmulasztották megtenni, ígérete szerint keresik a megfelelő kiutat ebből a nehéz helyzetből..

Kovács László elmondta: információi szerint a kulturális kínálat megítélése jó illetve közepes. Az igények is alakítják a kínálatot.
A területünkön élőket sokféle szempont szerint kell kiszolgálni, ezt a munkát végzik a városi kulturális intézmények, KHT-k amelyek közhasznú szerződés alapján látják el a feladatukat, a város finanszírozza a feladatok megoldását.
Ha térségi központ szeretnénk lenni, akkor a kulturális terület az, ahol Sopronnak olyan kínálatot kell biztosítania, hogy a környező települések lakossága ide jöjjön ezeket igénybe venni.
Bízik abban, hogy a színház szerepe változni fog az elkövetkező időben, a következő időszakban német nyelvű előadások is lehetnek, Bécs mellett Sopron lehet egy olyan pont amely a magyar lakosság mellett a német nyelvűeknek is kínál olyan lehetőségeket, amelyet szívesen igénybe vesznek.
A város a szolgáltató egységeit a költségvetésén keresztül támogatja, a támogatás infláció feletti növelésével jelezni kívánja ennek fontosságát.

A Pro Kultúra és a GYIK Kht. költségvetése 20, illetve 23 százalékkal emelkedett, az egyéb kulturális tevékenységre, kiadványokra biztosítandó összeg 20 százalékkal emelkedett, a pályázatok összege 20-60 százalék között emelkedett.
A város az infláció mértékén túl kiemelten támogatja a kulturális területeket érintő alapokat
A kultúrára fordított összeg több mint a város által biztosított 600 millió forint, egyre több azoknak az egyesületeknek, vállalkozásoknak a száma, akik a kulturális területen szeretnének sikeresek lenni.
A másik terület az egyesületek, együttesek aktivitásának a növekedése, amelyek nem csak tagjaiknak, hanem a város lakosságának próbálnak meg különböző kínálatot biztosítani.
Ezeknek támogatása történhet pénzzel, helyiséggel, lehetőséggel, programokba történő bekapcsolódás biztosításával.
A költségvetésben azok a pontok ahol több támogatást kívánnak adni: a közművelődési alap, idegenforgalmi alap, kiadványi alap, ahol növelte a támogatásra szánt összegeket, szeretné ha megismétlődne a tavaly decemberi állapot, amikor Sopronról, illetve soproni szerzőktől öt könyv jelent meg másfél héten belül. Támogatni kívánják a nagy akciókat, amelyeket a Szimfonikus Zenekar, a kórus, vagy a Fúvószenekar szeretne megvalósítani.
A városvezetés az értéket képviselő együttesekkel és a város lakosságával együtt szeretne előre lépni ezen a területen is.

Elkezdődött egy munka, amelynek a pénzügyi alapjait próbálja megteremteni a város. Egyrészt a Soproni Szemle a Kulturális miniszter támogatásával majdnem dupla összeggel rendelkezik mint az elmúlt évben, a megnövekedett összeget egy repertórium készítésére fogják felhasználni, másrészt a város 2 millió forintot biztosít minimum öt éven keresztül Sopronon történetének kutatására.

tsz



2004. március 05., péntek 07:21


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület