CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 29., péntek, Aguszta napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Purim-ünnep

    2004. március 7-én a Soproni Zsidó Hitközség – a tavaly november 28-án tett szándéknyilatkozat után – hivatalosan is megalakult, s elfogadta az alapszabályzatát. Megválasztották az öttagú Elnökségi Bizottságot, s megválasztották az elnököt Szabados Ottó és az alelnököket Bakiné Lederer Gertúd és Lautner Anikó személyében.

 Oláh János és Szabados Ottó

    Ugyanaznap este az újonnan alakult Hitközség és vendégei a Hotel Maroniban tartották az idei év Purimi ünneplését. A kis konferenciaterem zsúfolásig megtöltötték a tagok, családtagok és barátaik.
    Oláh János, az Országos Rabbiképző-Zsidó Egyetem docense köszöntötte az ünnepet a Smá Jiszráél közös elmondásával. Az Eszter Könyve egyes fejezeteiből tartott felolvasást:
    “Mordecháj leírta mindezeket az eseményeket. Majd leveleket küldött…a zsidóknak…és kötelezővé tette számukra, hogy tartsák meg Ádár hónap tizennegyedik és tizenötödik napját…Tegyék azokat az evés-ivás és az öröm napjaivá, amikor egymásnak ajándékokat, a szegényeknek pedig adományokat küldenek. A zsidók megfogadták, hogy…sem ők, sem utódaik, sem a hozzájuk csatlakozók nem szüntetik meg, hanem megtartják ezt a két napot a kapott írás szerint és az előírt időben minden esztendőben…” (Eszter 9:20-23., 27.)
    Szabados Ottó első ízben köszöntötte a Soproni Zsidó Hitközség frissen megválasztott elnökeként az ünnepet és az ünneplőket.
    Ezután a jelenlévőket ünnepi asztal várta, a szokásos étrenddel: sólettel, kindlivel, és itallal. A közös kóser vacsora tette még felejthetetlenebbé az ünnepet.

    Vacsora után a gyermekek, ahogy ilyenkor szokás farsangi felvonulást tartottak és jókedvvel válogattak a játékokból, édességekből.

 

    A meghitt hangulatú Purim ünnepség az Elöljáróság kiváló szervező és a Hotel Maroni vezetősége munkáját dícséri. Igen emlékezetes és kellemes este volt.

    Csiszár Ágnes



2004. március 09., kedd 14:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület