CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 10., pĂ©ntek, Ármin, Palma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Rotary Clubok ajándéka a harkaiaknak

Rotary Clubok ajándéka a harkaiaknak


Augusztus 11-én Sopronban járt Ernst A. Schöffmann, a Rotary Clubok 1910 számú körzetének (District) kormányzója (Governor).
 
A Rotary Club vezetői a harkai gyermekotthonban

Az éppen aznap 65 éves bécsújhelyi vezető a soproni Rotary Club tagjainak kíséretében meglátogatta a harkai gyermekotthont. Mint Schneider István soproni klubtag elmondta, a Bécsi úti gyermekotthon felszámolása után három családi házat vettek a környéken, egyet éppen Harkán. Úgy próbálták elhelyezni a gyermekeket, hogy családias legyen a légkör. Itt van például olyan szoba, ahol három testvér van együtt. A társadalomba való beilleszkedésük is könnyebb lesz majd. Amikor a Rotary megtudta, hogy a gyermekeknek helyük már van, de berendezésük nincs, akkor léptek, anyagi támogatással, ruházattal, karácsonyi megajándékozással. A harkai házban most egy játszóterem kialakításán fáradoznak, lesz ping-pongasztal, bordásfal, meg más is. A látogatás alkalmával megkérdeztük a kormányzót a rotary klubok együttműködéséről:

- Az 1910-es körzetben Kelet-Ausztria 58, Magyarország 22, Szovénia 14 és Horvátország 12 klubbal van jelen. Az együttműködés során sokat jelent, hogy titkárunk, Otto Hintsch éppen soproni. Így Sopron és Bécsújhely között ma a kapcsolat szorosabb, mint például Feldbach és Hartberg, vagy Tatabánya és Győr között. Általában nem az a gyakorlat, hogy a kormányzó és a titkár két klubból van, de esetünkben nagyon hasznosnak mutatkozik.

- Milyen újabb programok, tervek vannak kilátásban?

- Minden évben új világelnököt, körzeti kormányzót és helyi klubelnököt választunk. Jelenlegi világelnökünk olasz, ő sokkal jobban értheti a közép-európaiak problémáit, mint mondjuk egy amerikai. A budapesti Rotary Club március 23-án lesz tíz éves. Ez egyben azt is jelenti, hogy a Rotary tíz éves lesz Magyarországon. Mi segítjük a szétzilálódott középosztályt újjáépíteni, de ugyanúgy segítünk szociális létesítményeknek is. Ez a ház itt nagyon jó. Nincs sok gyermek egy helyiségben, ezért azután tényleg otthon érezhetik magukat.

Nyugati Kapu



1999. augusztus 18., szerda 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület