CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 3., pĂ©ntek, Tímea, Irma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Diákélet - diákszáj  

Hajó, nosztalgia, repeta

Kispál és a Borz koncert - 2004. február 26, március 11.
Budapest, A38, 600 + 600 fő

A Kispál és a Borz nevű együttes 2004. február 26-án tartotta antológia koncertjét, amelyen a harmadik és negyedik albumukat játszottak el. A 2005-ig tartó sorozatban az összes lemezüket újra felveszik, és a dalokat DVD-n forgalomba hozzák. A jegyek már egy héttel a koncert előtt elkeltek, ezért a menedzsment úgy döntött, hogy március 11-én megismétlik a koncertet. A második alkalom is teltházas volt.

Ha ezen írás csak egy ír lenne, akkor itt véget is érne a cikk. De nézzünk egy kicsit a fenti sorok mögé...

2004. február 26.

Az A38 bejáratnál hatalmas tolakodás, a biztonságiak szép lassan engedik be az embereket. Egy nő kijön, s elkiáltja magát: "Lassabban, mindenki be fog jutni, akinek van jegye!". No igen, egy héttel korábban mind a hatszáz jegy elfogyott.

Kilenc óra. Bejutunk. Ruhatár. Orrbár. Koncertár. Barátok, barátnők, ismerősök köszönnek rám, akiket nagyon régen láttam. Köztük van egy lány is, Petra, akivel a tavalyi EFOTT-on ismerkedtem meg, méghozzá stílusosan egy Kispál-koncerten.

Lassan feltűnik Lovasi, s elkezdődik a koncert - háromnegyed tíz környékén járunk. A társaság vegyesfelvágott, ahogy a legtöbb Kispál-koncerten. Egy ismerősöm azt mesélte az első (októberi) antológia koncertről, hogy sznob társaság volt rajta. A mostanira ez nem igaz… Egészen érdekes élmény a hajón való pogózás. Szilárdan állok a talajon, mégis az egész inog. Tipikus "sárga szöcske" élmény (amikor nagyon sok értelmiségi fiatal összezsúfolódik egy villamoskocsiba, és egyszerre kezd el ugrálni - a villamos pedig szöcskeként pattog a sínen). Lovasi elemében van. Karmesterként áll a színpadon, méghozzá olyanként, aki ismeri a saját zenekarát, képes a közönség előtt bevallani a hibákat ("már megint elb*sztuk"). Egy-egy szán között megjegyzéseket tesz a szokásos stílusában, megszavaztatja Diósy frizurájának a levágását, táncoltatja Kispált az Előre, Iléri című számra, s sorra csendülnek fel a harmadik lemez, az Ágy, asztal, tévé dalai.

Aztán az első sorba sodródok, Petra mellé, néhány számig közösen állunk egymás mellett, majd Lovasi bejelenti, hogy tartanak egy kis szünetet a két album között, amíg hangolnak, de ezalatt Diósy fog lemezkritikákat felolvasni. Ezt a rövid időt kihasználom arra, hogy további régi ismerősökre köszönjek rá. De a Sika, kasza, léc című album harmadik számánál már ismét Petra mellett állok. S amikor finoman átölel, akkor hirtelen eltűnik a mennyezet, hogy átadja helyét a csillagos égboltnak, s máshol vagyunk, egy másik helyen. Elmosolyodok, ő belenéz a szemembe - fejünkben talán ugyanazok a gondolatok kavarodnak, amikor kezünk összekulcsolódik...

Az Egy az egybe (csak maga) című számnál Lovasi csak segédkezik, a közönség kórusban énekli helyette a dalt, a végén meg is köszöni nekünk. Felcsendül a Jutka című szám. Erről mindig egy hasonló ismerősöm jut az eszembe. Most valahol Pécsett lehet, már három éve ott tanul. Miatta vettem kézbe az első Kispál-albumomat, és bizony ez a szám nagyon is hozzá kapcsolódik.

Eljutunk a legutolsó számhoz, a harmadik lemez első számát játsszák el ráadásként: "…Nekem nem kegyelmez senki, nekem nem kegyelmeznek, nekem nem kegyelmez senki, figyelem őket és nem."

Kifele menet apróbb probléma akad a ruhatárnál. Egy számot kaptunk három kabátra, és a rendszer csak két kabátot szolgáltat vissza számunkra. Bánatosan álldogálunk egy tíz percig, amíg a tülekedő sor kicsit leapad. De így legalább szemtanúi lehettünk, ahogy a biztonsági dessantosok kivisznek egy férfit a férfi WC-ből. Már legalább fél órája heverhetett a csapok alatt. Biztos lefárasztotta őt is a koncert. Személyesen is előadom a problémámat a ruhatárosoknak. Segítőkészek, és egy percen belül már a kezeimben tarthatom fekete felsőmet. Más helyeken ez valószínűleg tovább tartott volna.

Kilépünk az ajtón. Mögöttünk egy felejthetetlen, nosztalgikus Kispál koncert, előttünk a tomboló hóesés. Két hét múlva, amikor ismét visszajövünk, remélhetőleg szebb idő fog majd minket fogadni.

2004. március 4.

Délután ismét az A38-fedélzetén járok, hogy jegyeket vegyek a következő Kispál-koncertre. Az 547. sorszámú jegy lesz az enyém. "Még 50-100 jegy lehet" - válaszolja kérdésemre az eladó. Mellettem egy 29 éves szegedi srác áll - ő még a régi korszakból, a 90-es évek elejéről ismeri az együttest, s szintén jön a március 11-i koncertre.

2004. március 11.

A múltkori tapasztalatokból tanulva kilenc utánra megyünk csak oda - még így is jut hely a ruhatárban. (Igen, most csak két kabátot adunk le egy számra.). A hajó előtt nincsen tömeg, még így is korán érkezünk. Az ajtó mellett egy nyomtatott lap: "Március 11., Kispál-koncert", rajta jó nagy betűkkel ráírta valaki filccel: "Minden jegy elkelt!".

Az együttes ismét 21.45-kor kezd. Az első dolog, ami feltűnt, hogy Diósy nem vágatta le a haját. Lovasi az egyik szám után tréfásan megosztotta velünk, hogy nem is akart ma koncertezni, de a menedzsere kényszeríttette rá, s ha infarktust kap koncert közben, akkor Diósy-ra nem hagy semmit sem. Eszembe jutott az egyik élősködő koncert, amelyen a dobos megölésére buzdította a zenekarukat "fél éven belül megölünk valakit, s akkor mindig a mi dalaink fognak folyni a SlágerRádióban".

A közönség ismét a sokszínűséget tükrözi. Fanatikus rajongótól kezdve szimpla érdeklődőig, tizenötévestől az idősebb korosztályig mindenki képviselteti magát. Nem mi vagyunk az egyetlenek, akik repetázunk, a mellettünk álló társaság tagjai elárulják, hogy ők is voltak múltkor.

Szünetben beugrunk az orrbárba. Amíg én italt veszek, addig Balázs nevű ismerősöm a pólóárusokkal ismerkedik. Van itt minden: férfi és női pólók minden mennyiségben és méretben, passtartó ("nyakba akasztható lógó").

S milyen volt maga a koncert? Azok, akik nem voltak két héttel korábban, nagyon jónak minősítették. A többiek között megoszlottak a vélemények. Egyesek szerint érezhető volt az, hogy a második koncertről nem készült felvétel, s Lovasiék emiatt nem vették olyan komolyan a koncertet. Mások azt hangoztatták, hogy megérte ismét eljönni, mert a múltkorinál jobb volt.

2004. március 12., délután

Sétálunk az A38 környékén. Csendes minden... Még hónapok vannak hátra a következő antológia-felvonásig...

Bacsi



2004. március 13., szombat 14:43


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület