CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

1848 emlékezete Sopronban, Kópházán, Fertődön

Az 1848-as forradalomra és szabadságharc emlékezetének adózva Dr. Szájer József, Sopron és környéke országgyűlési képviselője a soproni Hűségkútnál több száz soproni jelenlétében ünnepi beszédben idézte fel a történelmi esemény pillanatait.

Utalt arra, hogy a soproni családok történelme is benne foglaltatik a Hűségkút szobraiban. A Hűségkútban megformált történelmi események azt is láthatóvá teszik, hogy mindig is voltak soproni családok, akik sorsukba beleszólhattak, és beleszóltak a történelembe - mondta a szónok.

,,Mindig is azt akartam, hogy Magyarország a saját tengelye körül forogjon" : Széchenyi István szavaival emlékeztetett arra a szónok, hogy a magyaroknak úgy kell bármely nemzetközi közösség részévé válniuk, hogy az nem jelentheti a világfolyamatokban történő feloldódásukat, önfeladó beilleszkedésüket.

A szabadság, melyért '48 hősei és később '56 hősei akár az életüket is hajlandóak voltak feláldozni, két erős pilléren nyugszik. Az első a rend, amely nélkül minden szabadság szabadosságba fordul át. A második a felelősség, amely figyelmeztet bennünket arra, hogy a szabadság a legtörékenyebb nemzeti kincsünk, melyet óvni, ápolni, becsülni kell - mondta.

A mai nemzedékek felelőssége igen hasonló. Az Európai Unióhoz való csatlakozásunk után az európai népek nagy és gazdag családjába kerülünk. A mi felelősségünk, hogy ne távoli szegény rokonok, hanem egyenrangú felek legyünk ebben a közösségben. A mi felelősségünk, hogy a kitáruló lehetőségekkel képesek legyünk élni.

Csak a felelősséggel élt szabadság szolgálja a közösséget és a nemzetet. Az az igazi szabadság, amelyben a törvényeket betartva cselekednek az értékteremtés és a felemelkedés érdekében szabad emberek.

Szükségünk van a márciusi ifjak lelkesedésére, a fiatalság erejére, mert ez a nemzet legfontosabb erőforrása a tennivalókhoz. Ehhez az erőforráshoz nyúlunk újra meg újra, amikor összefogásra van szükség - mondta Szájer József, hozzátéve: ,,Összefogásra van szükség a haza érdekében, hazaszeretetre és bátorságra. Összefogásra van szükség a nemzet felemelkedése érdekében.

Az országgyűlési képviselő beszédét egy Jókai idézettel zárta:

,,A pillanat, melyet élünk, komolyabb teendőkre szólít fel bennünket. Európa minden népe halad és boldogul, haladnunk és boldogulnunk kell nekünk is! Legyen béke, szabadság, egyetértés!”

Dr. Szájer József Kópházán a helyi Művelődési Házban és Fertődön az Esterházy-kastélyban tartott ünnepi megemlékezések szónokaként vett részt a helyi rendezvényeken.

T.É.

Képgaléria

 



2004. március 15., hétfő 22:22


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület