CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Sopron - Ünnep március 15-én

Szabadtéri táncház előzte meg Sopron városa idei, március 15-ei ünnepi eseményét, amelyre délután a Petőfi téren került sor.

Az 1848-49-es forradalomra és szabadságharcra emlékező több száz résztvevő a Petőfi téren a Himnusz hangjai után a Petőfi Színház színészeinek ünnepi műsorát követően Szili Katalin, az Országgyűlés elnökének beszédét hallgatta meg.

Szili Katalin a ,,Hűséges Várost" köszöntötte, majd szólt arról, hogy 156 évvel ezelőtt nehéz volt magyarnak lenni és nem könnyű ma sem, mégis március 15-én jó érzés magyarnak lenni. Itt az ideje, hogy közös összefogással változtassunk ezen - mondta az országgyűlés elnöke .
1848-ban történelmünk az európai forradalmak fő sodrásába került, amikor a históriai nehezékeket magáról lerázva a magyar nép az európai forradalmi eszményről példát véve megérezte, hogy mit jelent az a történelmi feladat, amely a szabadság és a fejlődés, a nemzeti öntudat és a gyarapodás, a haza és a haladás együttes érvényesülése által valósulhat meg, amely célokért véráldozatok voltak szükségesek.

Mindezek együttesen a modern Magyarország megteremtését tűzték ki célul - mondta a szónok – , majd egy hosszú folyamat révén azt eredményezték, amely folyamatot azóta is követik azok, akik Kossuth és Széchenyi, Kossuth és Görgey, Kossuth és Deák – együtt és külön-külön is – egymástól elválaszthatatlan szellemiségében teszik a dolgukat, a modern Magyarország megteremtésének hőseiként.

1848 örök becsű tanulsága, hogy a történelem nem ismer foghíjakat - mondta Szli Katalin – hozzátéve az EU-csatlakozással az 1848-as eszmék és kívánságok is teljesülnek. Hozzátette: A modern Magyarország megteremtésének folyamatába illeszkedik a közös Európába való intergrálódás, amely közös lehetőségeket jelent a magyaroknak.

,,A piacgazdaságra való áttérés és a politikai rendszerváltás után az uniós tagsággal eljött a mentális rendszerváltás ideje, mert e nélkül aligha teremthetjük meg a modern és sikeres Magyarországot" - mondta az Országgyűlés elnöke. A mentális rendszerváltás azonban korántsem kevesebb hazafias érzést; ellenkezőleg, egyre korszerűbb nemzeti öntudatot jelent.

A 156 évvel ezelőtti március idusa elindított valamit; "a társadalomalakítás és a politika nyelvére fordított le egy álmot", amit úgy hívunk: a modern Magyarország. Szili Katalin hozzátette: az "a fortély, amit 1848 hőseitől mi, a hálás utódok úgymond elleshetünk, egyetlen szóval kifejezhető, és ez a szó az összefogás". Az Európai Unióba tartva "újra szükség lenne e fajta összefogásra."

Az unió ma egyszerre szól közös hazánkról, Európáról és szűkebb nemzeti pátriáinkról, hiszen Európa jövője nem valamiféle elvont egységben, hanem az európai nemzetek integrálódásában van. Az unió többnyire csupán a közösségből fakadó előnyök lehetőségét kínálja fel tagjainak, de ezeket a lehetőségeket mindenkinek saját magának kell megtalálnia és kiaknáznia.

Az ünnepség résztvevői egyperces csenddel adóztak a csütörtöki madridi terrortámadás kétszáz áldozata emlékének és sebesültjeinek.

A szónok szavait követően az önkormányzat, társadalmi szervezetek, intézmények elhelyezték koszorúikat Petőfi Sándor szobránál.
 
 

Képgaléria


té - tsz  


Kapcsolódó cikk:
Szili Katalin, az Országgyűlés Elnökének Sopronban elhangzott,  teljes terjedelmű ünnepi beszéde



2004. március 15., hétfő 22:25


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület