CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Innovációs központ épül az ipari parkban az  1,1 milliárd forios beruházást a Phare CBC támogatja

    A térségre mindenképpen pozitív hatással lesz az ipari parkban épülő innovációs központ, derült ki a mai,  “Az Innovációs Központ, Inkubátorház megvalósulása és Sopron gazdasági fejlődése” című teltházas konferencián, amelynek ünnepélyes zárópillanata volt a Aranyhegyi Ipari Park területén megvalósuló innovációs központ - inkubátorház alapkőletétele.

Kaufman Ilona, a SIP Kft. ügyvezető igazgatója

    A három szintes, összesen 3800 négyzetméter alapterületetű innovációs központ alapkövét Walter Dezső polgármester és Uszta József,a VÁTI Területfejlesztési Igazgatóság Helyettes Program Engedélyező Vezető közösen helyezte el.
A létesítményben kutatólaboratóriumok, bérelhető irodák kapnak helyet, ezen kívül egy éttermet és egy konferencia termet is kialakítanak. Kaufman Ilona, a Soproni Ipari- és Innovációs Park Kft ügyvezető igazgatója elmondta, hogy az összesen mintegy 1,1 milliárd forint beruházási költséggel létesülő inkubátorház és innovációs központ kivitelezői szerződését 2003 novemberében írták a kivitelezési munkák a napokban kezdődnek el. A tervek szerint októberben adják át a létesítményt.
    Walter Dezső polgármester a  még 1997-ben a város által létrehozott ipari parkról szólva kijelentette az alapkőletételt gyors és hatékony munka követi, mert az ipari parktól a város a térség adottságainak minél jobb kihasználását várja.
- Tíz év telt el a Phare CBC tervek indítása óta, amely alatti időszakban 20 milliárd forint nagyságrendű támogatásban részesült az EU alapjaiból a határ térsége. A források kétharmadát a magyar-osztrák határszakaszon megvalósuló beruházásokra fordították - mondta Uszta József, aki a projektek közül a Győri Ipari Parkot emelte ki.

Walter Dezső polgármester és Uszta József

    A híd jelképét társította a Phare-projektekhez, amely városokat kapcsol össze, orszáhatárokon nyúlik át. A Soproban megvalósítandó inkubátorház ,életbentartó" funkciókat biztosít vállalkozásoknak, azaz a megfelelő szakmai hátteret biztosítja az innovációs cégek letelepedéséhez,.és szintén híd-szerepet játszik abban, ahogyan kormányokon átívelő projektként valósul majd meg.
- Sikere van ítélve a terv véghezvitele - mondta végezetül Uszta József.

    A beruházáshoz 707 millió forintot a Phare CBC -től nyert az önkormányzati tulajdonban lévő Ipari Park Kft., 344 milliót tesz ki a kormányzati támogatás, míg 66 millió a saját rész.
    Az összesen 60 hektáron elhelyezkedő, első ütemben 18 hektáron közművesített  ipari parkba elsősorban kutatásfejlesztési és innovációs tevékenységet végző vállalkozásokat, intézményeket szeretnék  letelepíteni, de a tervek szerint – a kutatásfejlesztési tevékenység céljából – a soproni egyetem is helyet kap az inkubátorházban.

    Kaufman Ilona elmondta: az inkubátorházban az innovációval és a kutatásfejlesztéssel foglalkozó cégek kedvezményes bérleti díjat fizetnek majd, meghatározott kategóriák szerint. A már jól működő vállalkozások piaci bérleti díjér települhetnek be az ipar parkba.
    A terület többi része kereskedelmi és szolgáltató övezet, ahol eddig egyebek között logisztikai, kereskedelmi, szolgáltató központok, üzemcsarnokok céljára vásároltak a befektetők területeket. Eddig összesen 13 cég vásárolt területet a parkban, s így a hasznos terület 43 százalékát értékesítette a parkot üzemeltető kft.
    A Soproni Ipari és Innovációs Parkban elsősorban terjeszkedő, telephelyet váltó soproni kis-és középvállalkozások kértek eddig helyet. Kaufman Ilona kifejtette: a jövőben elsősorban az egyetemi kutató-fejlesztő háttérre alapozó innovációs cégek letelepülését remélik.

T.É.


Kapcsolódó cikkek:

“Az Innovációs Központ, Inkubátorház megvalósulása és Sopron gazdasági fejlődése”
 
Inkubátorház Sopronban



2004. március 18., csütörtök 22:49


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület