CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

"Világok zenéje – kelta utazás"
A Fianna Együttes lemezbemutató koncertje - Ír  sztepptáncbemutató és táncház

    Angol-magyar felállású zenekarával vendégszerepelt Sopronban a Fianna együttes, amely nagy sikerű koncerten mutatkozott be a közönségnek.
    A Soproni Tavaszváró Fesztivál keretében fellépő zenészeket és táncosokat a soproni gyökerekkel rendelkező Lang János mutatta be.
    A soproni átütő sikert Luke Daniels harmonika, ének; Rick Foot nagybőgő; Tim ír duda, Lang János  hegedű, furulyák, Varga Kornél gitár, Kertész Ákos ütők teremtette hangulatban táncház követte.

    Az 1996-ban Lang János  és Varga Kornél által alapított együttes a tradicionális ír zene hű tolmácsolását tűzte ki célul. Ezáltal a zenekar hamar népszerűvé vált. Magyarországon kívül is, elsősorban azokban a klubokban, ahová az eredeti ír folklór rajongói jártak.
A Fianna életében nagy változást hozott, amikor Jani egy angliai turné során megismerkedett Alan -nel, így vette kezdetét egy mindmáig egyedülálló angol-magyar zenei együttműködés.
 

    Ebből született a Fianna első albuma is, The Mad Skeleton címmel, amelynek zenei anyaga főként tradicionális ír zenére épült.
    Később Jani, Kornél és Alan mellé újabb tagok: Ákos, Luke  és Rick csatlakoztak. Így alakult ki a Fianna mostani felállása, és az a sajátos hangvétel, amely úgy ötvözi az európai tradicionális- és modern zenei elemeket, hogy mindvégig az egyik legősibb örökségben: a kelta tradícióban gyökerezik. A ritka találkozás létrejött: az együttes angol zenészeit mindig is érdekelte Kelet-Európa zenei világa, a magyar muzsikusok pedig alaposan megtanulták a kelta zenei stílusokat. A Fianna zenéje ezért egyedi: a muzsikusok nemcsak azt a zenei világot képviselik amelyben felnőttek, így saját szerzeményeikben magától értetődően símulnak egybe az ír, angol, skandináv, magyar és balkáni népzenei motívumok.
    A második albumon – a Crame On! című lemezen – már ez hallható. A Fianna az elmúlt években Magyarországon kívül Franciaországban, Dániában, Spanyolországban, Angliában és Ausztriában muzsikált.

     A Fianna Táborról, – amelyről az előadás közben is szó esett – és amelyet a festői szépségű Szálkán neves oktatók segítségével az ír zene és tánc megismerésére és elsajátítására szerveznek, az együttes albumairól további információk találhatók a Fianna web-oldalán, ahol több hasznos, a műfajhoz kapcsolódó link mellett,  letölthető video és fotók is megtekinthetők.
 
 

    Az együttes most induló magyarországi turnéjának első állomása volt Sopron, amelyet – március 20-án, Győr, március 22-én Pécs, március 24-én Szeged, március 25-én Szentes, március 26-án, Budapest, március 2-én Vác városaiban – újabb koncertek követnek.
T.É.



Kapcsolódó oldal:
http://www.fianna.hu/
 
 



2004. március 19., péntek 00:24


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület