CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

DrótMás… Szücsy Róbert formatervező-művész kiállítása az A2 Galériában

    Immár a harmadik tárlat nyílt meg múlt hét végén Sopron legújabb kiállítótermében, a Szent Mihály utcai A2 Galériában.

    Szüchy Róbert – többek között –  környezetéről készített ,,drótmásokban"  – groteszk ábrázolásokban – igyekszik az embernek, a személynek, magának ábrázolásán túl egyben véleményt mondani a világról. Ebben a  vállalkozásában, (a jelenkorra vonatkozó helyzetismerettel könnyen megérthető): nem árt az iróniát és a humort jó nagy adagban alkalmazni, amit természetesen maga Szücsy Róbert is felismer, és így válnak valódi drótkarikatúrává a művei.
 

    Aztán további, ,,talált tárgyakból" összeszerelt, összeillesztett kisplasztikáiban – a humor és a groteszk megfelelő elegyítésével, szintén a karikatúrára (is) jellemzően – a többszörösen áttételes értelmezés lehetőségét tudatosan felkínáló, megkomponált alakok lényegülnek át tárgyi üzenetekké, sajátos  véleményekké. Az alkotó a háromdimenziós karikatúrákban az ábrázolandó egy-egy jellemvonását, tulajdonságát, jellegzetes gesztusát, ellesett, álarc mögötti valós vonásait  felerősítve emeli ki és tárja a látogató elé, a mindennapok egy-egy, egyéni módon általa stilizált, kvázi-újrateremtett szeletét.  
    A kiállítást megnyitó Lehota M. János esztéta a látott dolgok tárgyi és létbeli kettősségét emelte ki, amely viszonyból a tárgyakhoz társított fogalmak, üzenetek révén egy-egy alkotás az elvont, – mi több akár a művészi lét – szféráiba emelkedhet.
 

Lehota M. János esztéta és Szücsy Róbert

    . Szücsy Róbert formatevező-művész frappáns ötleteket felvonultató, drótból összeállított, és fémalkatrészekből összeszerelt kisszobrai mellett figyelemreméltóak öntött kisplasztikái, amelyek bizonyos értelemben, – és a kiállított tárgyak viszonylatában – a hagyományos szobrászatot idézik. Ezek biztos technikai tudásól és kiváló formaérzékről tanúskodnak (nemhiába formatervező-művész a kiállító).
    Szücsy  racionalitásból, a mindennapokból kiinduló, vagy – bocsánattal legyen szólva – a kidobásra ítélt, hasznavehetetlen tárgyakból újraalkotott világa rámutat arra, ahogyan a szándék, az alkotókedv, a szellemesség a maga módján létrehozhatja azt a közeget, amely átfogalmazhatja a látottakat, tapasztaltakat. Viszont mint minden valamirevaló (át)fogalmazásban a művelet az egyik fő követelménye a kellően biztos talajon álló, gondolati háttér, az, amikor az alkotó pontosan tudja, hogy mit szeretne közölni, elérni.
 

Ruttmayer Zita fuvolán játszik 

    Értékelhetővé ennek a közlendő tartalomnak a megléte teszi/teheti az üveglapú kovácsoltvas-lábú posztamensen elhelyezett  0.5-ös ón-, cink-alapú drótfigurákat, akárcsak a bronzmunkákat, esetleg a rozsdamarta kakukkosóra fogaskerekeket, olajozott motorláncot.
    A DrótMás… címmel Szücsy Róbert formatervező-művész groteszk fém-kisplasztikáiból nyílt tárlata, előzetes bejelentkezés alapján, egy hónapig látogatható.

***

    A Belvárosból a Szent Mihály templomhoz vezető úton, a város hajdani fő utcája mentén fekvő műemléképületben december 18-án nyitotta meg kapuit az A2 Építésziroda kiállítóterme.
 ,,Az építészet művészet, ezért nem idegen a hely szellemétől a kortárs képzőművészek bemutatkozásának helyet adó kiállítóterem. " - mondta Fekete Szilárd építész, aki szándéka szerint a hajdani borozó jelenlegi, új funkciót kapott pincehelyiségében az első ígéretes bemutatkozásokon túlesett, de a még nagy, átütő országos hírnév előtt álló képzőművészeknek ad kiállítási lehetőséget.
 

Fekete Silárd építész

    A tavaly decemberi megnyitóval egyidőben Szőcs Géza és Gerencsér Tamás munkái voltak láthatók az A2  Galériában, később a Széchenyi térre, tervezett parkolóház pályázatára benyújtott terveket lehetett ott megtekinteni.
    A kiállításra szóló meghívó elsősorban a megnyitó idejére szól, hiszen amint azt a gyakorlat is mutatja, a közönség legnagyobb része a megnyitó alkalmával tekinti azt meg; ezért a nyitvatartás további ideje alatt, az előzetesen bejelentkezőket tudják a tárlaton  fogadni.
    A tervek szerint havonta rendeznek majd újabb tárlatokat az A2 galériában.
T.É.

 DrótMás... - Szücsy Róbert formatervező-művész kiállítása - A nap képe
A2: Székhelyavató és kiállításmegnyitó
Mélygarázs a Széchenyi téren?



2004. március 21., vasárnap 16:58


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület