CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Városháza  

Eddig összesen 42 milliós, felülről nyitott kompenzációs alap jött létre

Sajtótájékoztató a fűtéstámogatásról

A szerdai közgyűlés elé kerülő a fűtéstámogatás szabályairól szóló előterjesztést és rendelet-tervezetet mutatta be  március 22-én a Városházán tartott sajtótájékoztatón Kónyi-Kiss Gáborné, a Szociális Iroda vezetője és Kalmár István alpolgármester.

Kalmár István bevezetőjében elmondta: az egy hónappal ezelőtti távhő díjemelés bejelentésekor a városvezetés megígérte, hogy a szociálisan rászorultak számára megtalálja a kompenzáció lehetőségét. A kompenzációs elképzeléseket hatástanulmányok alapján  a Szociális Iroda elkészítette, a három javaslat  a szerdai közgyűlésen napirendre kerül. A 17 milliós a februári közgyűlésen megszavazott média-marketing kiadás elvonásból, illetve a Szociális Iroda által év elején erre a célra fenntartott 25 milliós keretből összesen 42 milliós kompenzációs alap jött létre.

Az alpolgármester örömét fejezte ki, hogy a kompenzációs alapból a családok számára ezres nagyságrendben tudják 100 százalékosan fedezni a fűtési díj növekedésének a kompenzálását.
Kalmár István hangsúlyozta, hogy a városvezetés ígérete alapján létrejött kompenzációs alap egy felülről nyitott keret. Az önkormányzat tisztában van azzal, hogy reálisan 3500 körüli a támogatásra szoruló és támogatható lakások száma, a költségvetés módosításakor, amikor már a valós igények is ismertek, a kompenzációs alapot a városvezetés ki fogja egészíteni a szükséges összeggel, mindenki, aki megfelel a kritériumoknak, a fűtési támogatást meg fogja kapni – jelentette ki az alpolgármester.

Kónyi-Kiss Gáborné, a Szociális Iroda vezetője hangsúlyozta, hogy a támogatás nem csak a távhődíj kompenzálására vonatkozik, hanem minden más fűtés is kaphat támogatást rászorultsági alapon.
Az elkészített három javaslat közös vonása, hogy jövedelmi határral vonja meg a rászorultak körét. Ez családos háztartás esetén nettó 58000 forint egy főre eső jövedelmet jelent, míg az egy személy, illetve fogyatékos esetén 62640 forint a jövedelem határ.
Az irodavezető elmondta, hogy a Helyi Érdekegyeztető Tanács által is egyöntetűen javasolt B változatot tekinti szakmailag a legmegalapozottabbnak, ez veszi figyelembe legjobban a szolidaritás, az igazságosság  és rászorultság elvét. Amennyiben a szerdai közgyűlés bármelyik változatot elfogadja, az iroda készen áll a kompenzációs igények fogadására. A Cyberpress kérdésére Kalmár István elmondta, hogy a Nyugat-dunántúli régióban is kiemelkedően magas a soproni kompenzációs  jövedelemhatár a többi város gyakorlatához viszonyítva, ez is bizonyítja, hogy a városban jól működik a szociális rendszer, és sokkal erősebb a szociális háló, mint az ország más területein.

Tsz
 



2004. március 22., hétfő 23:54


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület