CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 25., csĂĽtörtök, Márk napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Múzeum a Premontrei Rendházban

    Soprontól 57 kilométerre Csornán a premontrei rendház impozáns, neoklasszicista épületében található a Csornai Múzeum.
    V. Szalontay Judit múzeumigazgató Sopronban, a Perkovátz-ház Daruka termében. tartott előadásán mutatta be az épületet, annak történetét és a múzeumot.
 

V. Szalontay Judit

   Az épület 1992-ben került vissza a Premontrei Prépostság tulajdonába. A múzeum alapításától kezdve a műemléképületben található. A jelenlegi nívódíjas, a korszak a történeti néprajzi értékeit bemutató kiállítás – amelyet vetített képekről láthattak a résztvevők – történeti áttekintést ad az egykori Csorna mezővárosról, amely virágkorát a 19. század második felében élte.
    A felújított premontrei rendház külső és belső épületrészleteinek külön értéke az, hogy a műemléki felújítások során előkerült az egykori premontrei könyvtárterem kazettás mennyezete, amelyet a 19. században Kuncz Adolf premontrei kanonok építtetett, akinek címere a mennyezetet ékesíti. A teremben helyezték el a Pemontrei Rendház – egész évben látogatható – állandó kiállítását.
 

Kuncz Adolf címere a díszített kazettás mennyezeten a díszteremben, ahol a premontrei rend liturgikus kincseinek legszebb darabjait őrzik

    Csorna város és a Rábaköz népének XVIII-XX. századi történeti emlékei mellett a premontreiek történelmi szerepét, a mezővárosi céhes ipar és kereskedelem jelentőségét, a XIX. századi fejlődést korabeli tárgyak és dokumentumok szemléltetik.
    A polgári életmód emlékeit bemutató tárgyak a századelőn élt neves csornai családok hagyatékából kerültek a múzeumba. Hangulatos színfoltja a tárlatnak a századforduló idejéből származó – teljességében megmentett – szatócsbolt berendezése.
 

Szatócsbolt

    Az emeleti néprajzi kiállítás gyűjteményében faragott és festett bútorokat, évszámos használati tárgyakat, a rábaközi nép igényes lakáskultúrájának tárgyait láthatja a látogató. A ,,Mesterek utcáján" enteriőrszerű műhelyrészlegekben a döri fazekaság, a csornai csizmadiák, szabók, kékfestők eszközeit, termékeit mutatja be a tárlat. Textil- és viseletgyűjtemény – a csornai népviselet utolsó hiteles hírmondói – gazdagítják a gyűjteményt, amelyen a népi vallásosság tárgyi és írásos emlékei között a századforduló jelentős zarándokhelyeinek – Celldömölk, Lorettó, Máriacell – emlékét is több tárgy őrzi.
    A Csornai Múzeumot és Premontrei Rendházat bemutató, a széles közönség számára is nyitott előadást a Fidesz Kulturális Tagozata Győr-Moson-Sopron Megyei Csoportja szervezte.
 

A csornai premontrei rend pecsétje

        Kérdésünkre V. Szalontai Judit elmondta: a múzeumot fenntartó megyei önkormányzat és az apátság közötti megállapodás értelmében a műemléképület északi szárnyában, a földszinten és az emeleten, összesen 8100 négyzetméter alapterületet foglal el a múzeum, amely a fenntartási és működési költségeit állja. ,,Békés egymás melletti élésben dolgozunk" - mondta az igazgató asszony, hozzátéve: ,,az országban ez az egyedüli egyházi épület, amely megtűrte a falain belül a múzeumot."
    A Premontrei Prépostság visszakapta a Premontrei Levéltárat, amely jelenleg a Prépostság épületében található. Ennek szakemberei – történészei, levéltárosai – tudományos publikációiban nagy segítéségére van a múzeumnak.
    A múzeum kiadványa, a Csornai Múzeumi Füzetek 2-3 évenkénti megjelenéssel közöl helytörténeti és néprajzi cikkeket. Az első kötet 1995-ben, a múzeum 95 éves évfordulóján jelent meg, az akkori jubileumi konferencia anyagát tették közzé abban.
    A csornai múzeum kiállításvezetője következett a sorban, amely a műemléképülettel együtt a rend történetét is bemutatja. Különös értéke, hogy záradékként egy fogalomgyűjteményt is tartalmaz, amellyel a szerkesztők a szakszavak magyarázatával a pedagógusoknak szerettek volna segítséget adni, abban, hogy a vetélkedőkhöz , pályázatokhoz. A harmadik kötet a Múzeum a Premontrei Rendházban. V. Szalontay Judit a legbüszkébb pedig a Patrona Hungariae kiállítás anyagából összeállított katalógusra, amely a premontrei főapát, Horváth Lóránd Ödön aranymiséjére készült el, több értékes tanulmányt is tartalmaz.
 

A Csornai Múzeum a Premontrei Rendház épületében

    A tervek szerint a következő kötet Csorna anno… címmel Csorna város 1867-től 1938-ig terjedő időszakának képanyagát mutatja be. Azoknak a jeles történelmi személyeknek akar a kiadvány emléket állítani akik a 19. századi Csornai városkép kialakításában fontos szerepet játszottak. A Csornai Múzeum archív fotógyűjteményéből származó anyag tőzsgyökeres csornai családok fotóanyaga, az eddigi publikálatlan múzeumi fotógyűjteménnyel együtt.
    A Csornai Múzeumot a killítási programoktól függően évente több ezren látogatják: 2002-ben a Patrona Hungariae tárlatot tizenhatezren látták, a tavaly 7-8 ezer látogatója volt a múzeumnak; jelenleg a Csornai vásárok és mesterségek, a Csornai népviselet fehér és aranyfonalas menyecskekendőkkel (XIX. század) és a Premontrei prépostportrék és egyházi kincsek állandó kiállítások láthatók a múzeumban.
 
T.É.  
 
 
 
A Csornai Múzeum anyagát bemutató felvételeket a múzeum engedélyével közöljük.



2004. március 23., kedd 19:34


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület