CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 23., kedd, Bel napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Alapkőletétel a Táncsics utcában
A közel háromszáz milliós 26 bérlakás építése kezdődik el

    Nemrégiben még egy háromlakásos, földszintes leromlott állagú épület állt azon a helyszínen, amely mára már építkezési munkaterületté változott, azért, hogy 2005-ben 26 család lakásgondjainak megoldását segítő bérlakások épülhessenek a helyén.

    Az Önkormányzat meghirdetett szándéka szerint: 2004. az építkezés éve, amelynek megfelelően a szociálisan rászorulók lakáshelyzetének megoldása, a város széppé tétele: modern, szép, a városképbe illő épületek megépítése mellett a zsúfolt Táncsics utca parkolási gondjainak enyhítése is szerepel azon célok között, amelyekkel elkezdődött a Táncsics utca 17. szám alatti 26 szociális bérlakás építése.

    A tegnapi, zuhogó esőben a város vezetői, önkormányzati képviselők, továbbá a bonyolító és a kivitelező részvételével került sor az ünnepélyes alapkőletételre.
 

A bérlakásprojekt résztvevőit kpviselők:
Kelemen Imre, Khaut András, Kránitz László, Walter Dezső

    Kránitz László országgyűlési képviselő ismertette a beruházás adatait. A 26 darab költségalapú bérlakásra kért támogatás, 141,526 millió Ft. Ezekkel együtt az 1 üzlet és 27 garázsbeálló megvalósulásának kivitelezője a közbeszerzési pályázaton nyertes Fertődi Epítő és Szolgálta Rt., bonyolítója a SIK Kft., tervezője a Meander Kft.
    A projekt teljes bekerülési összege: 299.782.291 Ft, amelyből állami támogatás: 141.526.000 Ft; önerő: 158.246.291 Ft
    Kránitz László kifejtette: bízik abban, hogy továbbra tudnak enyhíteni azoknak a soproniaknak, akik nem tudják önerőből megoldani lakásgondjaikat. Elmondta a választási programban meghirdették, hogy szociális lakásokat fognak építeni, amit az előző önkormányzat is komolyan vett: megtalálták a területet, elkészítették a terveket, beadták a pályázatot. A jelenlegi városvezetés pedig megkereste az ehhez szükséges forrást.

    Walter Dezső polgármester ígérte a város további szociális bérlakásokat fog építeni. Ezek lehetséges helyszíneit is megkeresték már. A polgármester reményét fejezte ki abban, hogy rövid időn belül a szociális bérlakások átadási ünnepségére is sor kerülhet.

    Kelemen Imre ügyvezető igazgató a Soproni Ingatlankezelő Kft. nevében elmondta: a korszerű ingatlankezelés területén történő ,,alapkőletételnek" tekinti az eseményt, hiszen az ingatlanhasznosítási programtól elkezdve, a tervprogram-összeállítás, a bonyolítás, a kezelés is az ő feladatuk lesz.

    Khaut András igazgató a Fertődi Építő és Szolgáltató Rt. nevében arról biztosította a jelenlévőket, hogy az 2005. évi átadáskor sikerekről tudnak majd beszámolni, és hogy a cég a szerződésben lefektetett feltételrendszer szerint fogja megépíteni a bérlakásokat.
    Ezt követően a projektben résztvevők együtt helyezték el a bérlakások alapkövét.

***

    Belügyminisztériumi országos adatok szerint az önkormányzati bérlakás- állomány növelésének támogatására 2000. július 1-től van mód, pályáztatási rendszerrel.
    Az eltelt 3 év alatt mintegy 54 milliárd Ft. összegű állami támogatás került odaítélésre, mely révén több mint 11,169 lakás felépítése, megvásárlása, illetve kialakítása valósulhat meg. Ennek az összegnek a felhasználásával 4,898 szociális bérlakással, 2,858 költségelvű bérlakással, 784 fiatalok részére épült garzonlakással, 1, 943 idősek otthonában létrehozott lakóegységgel 686 nyugdíjas lakással gyarapodnak az önkormányzatok, illetve egyházak. A támogatások 74 százaléka a szociális helyzetük alapján rászorulók lakhatását segíti.
    Kormányprogram új lakástámogatási rendszere szerint a célzott szociális támogatásokat a legszegényebb rétegek kapják meg, míg a tehetősebbek elsődlegesen piaci eszközökkel juthatnak támogatáshoz.
    A bérlakásépítéssel és az új lakások építési támogatásával egyenrangú célnak tekinti a kormány a használt lakások felújítását: a panel és a tömbházak rekonstrukcióját, környezetük átépítését, rehabilitációját.
    Az önkormányzatokkal közös, országos program keretében Sopron Megyei Jogú Város a 2003. évben az iparosított technológiával épült lakóépületek energiatakarékos korszerűsítése, felújítása belügyminisztériumi pályázaton 516 lakást érintően, kapott : 80 millió Ft állami támogatást.

T.É.



2004. március 25., csütörtök 00:56


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület