CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 5., vasárnap, Györgyi napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

SopronMedia  

Gyógyszerészek konferenciája- Tűzoltó-szimpózium- Vidéki színházigazgatók találkozója- Ünnep a Lippaiban

Gyógyszerészek konferenciája
    A gyógyszerész társadalom felkészült az Európai Uniós csatlakozásra – hangzott el a „Gyógyszer az ezredfordulón” címmel, ötödik alkalommal rendezett soproni konferencián. A gyógyszerészek továbbképzésére rendezett háromnapos fórumon 350-en vettek részt.
    A hazai gyógyszerágazat tevékenysége évek óta európai színvonalú. A gyógyszerek forgalom-ba-hozatalához szükséges törzs-könyv- már az Európai Unió normái szerint készül. A jól képzett szakemberek magas szintű szaktudása jó belépőt jelent Magyarországnak az Európai Közösségbe – hang-zott el a tanácskozáson.
    Benkőné Dr. Márkus Sarolta, a Magyar Gyógyszerészettudományi Társaság (MGYT) Ipari Szervezete elnöke elmondta: a gyógyszerész diplomát az Európai közösség minden országában elfogadják, így kérdésként me-rült fel, várható-e, hogy a gyógyszerészek tömegesen elhagyják Magyaror-szágot, hogy az Európai Unió tagországaiban boldoguljanak. A szakemberek nem tartanak a gyógyszerészek tömeges elvándorlásától, hiszen – mint mondják, erre eddig is lett volna lehetőségük az érintetteknek.
    A fórumon egyebek mellett elhangzott: az új gyógyszerek korábban akár évekig is eltartó hatósági engedélyeztetése 210 napra rövidül. Prof. Dr. Nyiredy Szabolcs, a Magyar Gyógyszertudományi Társaság főtitkára rámutatott: ez annak köszönhető, hogy ezentúl az egyes nemzeti országok országos gyógyszerészeti inté-zeteinek megfelelő intézményei együttműködnek.
    A konferencián szó esett egyebek mellett a gyógyszerek szabadalmaztatásáról, a gyógyszer-kutatás- és fejlesztés, a gyógyszerellátás, valamint a szabadalmaztatás időszerű kérdéseiről. A gyógyszeráremelésekről az érintettek nem kívántak nyilatkozni, mert mint mondták, ezúttal csak tudományos kérdéseket vitattak meg.

Tűzoltó-szimpózium
A Magyar Tűzoltószövetség és az Osztrák Tűzoltószövetség közös szervezésében tanácskozás zajlott Sopronban a határon átnyúló együttűködés aktuális kérdéseiről. A magyar és az osztrák fél a Fertő-tavi tűzesetek megelőzésében, illetve elhárításában továbbá a veszélyes anyagok szállítása területén is együttműködnek. A szimpózium az EU-csatlakozás utáni időszak aktuális problémáira is választ keresett. A nemzetközi részvétellel zajló esemény a résztvevők a kismartoni tartományi tűzoltóparancsnokság, továbbá a nagylózsi önkéntes tűzoltók munkájával is megismerkedhettek.

Vidéki színházigazgatók találkozója
Tizenhat vidéki színház igazgatói találkoztas Sopronban a hét végén. A szakmai megbeszélésen többek között szó esett a színházak nem könnyű pénzügyi helyzetéről, a vidéki színházak bupdapesti találkozójáról és a pécsi országos színháztalálkozóról, és természesetes az együttműködésről, közös produkciókról is tájékozódtak a színidirektorok.

Ünnep a Lippaiban

Egykora iskolaalapítók, iskolaigagatók és diákok ünnepeltek együtt a Lippai János Kertészeti Szakképző Iskolában pénteken. A negyvenedik tanév alkalmából rendezett ünnepi megemlékezés az iskola történetét elevenítette fel előadásokban, filmmel, személyes viszaemlékezésekkel.
 



2004. március 27., szombat 20:40


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület