CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 15., szerda, Zsófia, Szonja napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Nyugati Kapu  

Emlékezés Széchenyire

Emlékezés Széchenyire
Beszámoló a szombati rendezvényről


Nagycenken a Szent István templomban szombaton országos rendezvényen emlékeztek meg gróf Széchenyi István halálának száznegyvenedik évfordulójáról. Az ünnepségen politikusok, közéleti személyiségek és a Széchenyi család tagjai, barátai, tisztelői hajtottak fejet a “legnagyobb magyar” emléke előtt. Ez alkalomból Nagycenkre látogatott Széchenyi Géza, a gróf dédunokája, Áder János, a parlament elnöke és Barsiné Pataky Etelka, hazánk bécsi nagykövete is. A település polgármestere, Udvardi Imréné ünnepi beszédében a község nevében köszöntötte a megjelent vendégeket, és külön köszönetet mondott a budapesti Sonare Ifjúsági Kamarazenei Alapítványnak, amiért megteremtették a megemlékezés lehetőségét. Reményét fejezte ki, hogy ezután minden évben Széchenyi halálának napján, április 8-án természetes lesz Nagycenken az országunk nagyja előtti tisztelgés. Remélhetőleg ez a rendezvény jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a figyelem egyre inkább az elismert gróf életére, gondolataira, tetteire irányuljon, hiszen ezek a ma élő nemzedékeknek is példaként szolgálnak. Áder János, az Országgyűlés elnöke is elismerő szavakkal méltatta a reformpolitikus érdemeit. Beszédében hangsúlyozta, hogy mindig is szükség volt olyan emberekre, akik a megfelelő pillanatban kimondták a megfelelő szót, és e szerint cselekedtek. Széchenyi ilyen ember volt. Számára a haza és haladás jelszava, a szabadság és a jólét nem összebékíthetetlen ellentétet jelentett, hanem egymást erősítő értékeket. Gróf Széchenyi Géza beszédét magyarul kezdte, majd németül folytatta. Gondolatai tolmácsolását a nemrégiben elhunyt, a Széchenyi hagyaték védelmét felvállaló Környei Attilára való emlékezéssel kezdte.

Széchenyi István mindent megadott hazájának, amit csak adhatott. Hagyatéka, nagysága ma is megismételhetetlen. A nagylelkű urat, aki soha nem restellte a bécsi udvar előtt a kívülálló szerepét játszani, már saját korában is nagy elismerés, megbecsülés övezte. Emlékét, munkásságát továbbra is őrizzük, mind a mai napig legnagyobb példaképükként tartjuk számon - fogalmazott az egyenesági leszármazott.

Az irodalmi és zenei előadással kiegészült országos rendezvény a családi mauzóleumban ért véget, ahol a résztvevők orgonaszó mellett helyezték el a megemlékezés virágait.

Takács Judit



2000. április 10., hétfő 00:00


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület