CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. március 28., csütörtök, Gedeon, Johanna napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Közélet  

EU-kampány: az MSZP meghívottja Horn Gyula ex-miniszterelnök volt

EU-kampány: az MSZP meghívottja Horn Gyula ex-miniszterelnök volt

-  Fokozódik az emberek érdeklődése az EU iránt, változatlanul érvényes az, hogy mindenkit az csatlakozás utáni életkörülményeinek alakulása foglalkoztat: hogy hogyan alakulnak a bérek, a nyugdíjak, az adók, az árak az oktatás, az egészségügy - mondta Horn Gyula ex-miniszterelnök Sopronban , az MSZP Vas- és Villamosipari Szakképző Iskolában tartott mai kampánynyitó fórumát megelőző sajtóbeszélgetésen.
    Hangsúlyozta: a kormánynak feladata kezelni azokat a válságokat, amelyek az elmúlt években felhalmozódtak és súlyosodtak egyidejűleg az EU-s csatlakozással együttjáró folyamatok sikeres levezénylésével.
 

Walter Dezső polgármester, Horn Gyula volt miniszterelnök, 
Kránitz László országgyűlési képviselő a sajtóbeszélgetésen

    A válság legsúlyosabban a mezőgazdasági ágazatot érinti, amelyben  pártközi egyetértésre lenne szükség, hogy ne csak szociális ügyként kezeljék a mezőgazdasági termelők ügyét, hanem az ágazat  versenyképességét is hatékonyan tudják növelni - fejtette ki a politikus. 
 
    Az társadalomban meglévő, at EU-tól való félelmeket a jobboldal generálja -  mondta a politikus.
    Emlékezetett arra, hogy 1997-ben kormánya hozta tető alá a nemzeti agrárprogramot, amit az EU minden további együttműködés, mi több támogatás alapjául elfogadott. Az agrárprogram a Fidesz-kormány alatt ,,eltűnt" –  fogalmazott Horn Gyula, hozzátéve: ,,az Antall-kormány alatti kárpótlás szétverte a mezőgzdaságot és a szétzilálta a falusi viszonyokat",  a ,,kabátot most már újra kell gombolni" - mondta.
 
    Horn Gyula, ugyanakkor a helyzetet nem látja esélytelennek, a helyzetet nem tartja reménytelennek  –  mondta újságírói kérdésre válaszolva.
      Az Európai Parlamenti helyek tekintetében ,,minél több helyre számít az MSZP"; mint mondta: ,, akkor már meg lenne elégedve, ha a Fidesznél legalább eggyel több helyet szereznének", amire ,,mindenképpen van esély."
 
    Az uniós támogatások beszerzésének lehetőségét biztosító intézmények megléte tárgyában feltett kérdésre válaszolva, a volt miniszterelnök azt mondta:
    Az intézmények nagy része felállt,  és lassan bepótolják a SAPARD program-irodák felállításának elmaradását, amelyről a megállapodást 2000-ben a Fidesz írta alá,  és, amelyet az új kormány teljesített 2002-ben. A Nemzeti Fejlesztési Hivatal kiemelten kezeli a mezőgazdaságba érkező támogatásokat.

    A Kisalföld című napilap kérdésére válaszolva fejtette ki Horn Gyula, hogy a Fidesz által meghirdetett ,,Nemzeti Petíció ügyet kabarészerűnek tartja". Mint mondta: Azzal hitegetik az embereket, hogy az aláírással megerősített követelések hatására ,, itt változás történik". Úgy vélte, a petíció követeléseinek megvalósítására 600 milliárdot kellene előteremteni.
A kérdéshez kapcsolódóan, mindehhez hozzátette:  Jogos igény, és minden egyes kormánynak kötelessége a stabilitást biztosítania, vannak rendkívüli helyzetek, amikor ezért kénytelen akár megszorító intézkedéseket is tenni. Példaként az 1994-ben előállt helyzetet említette. Az 1995-ös tavaszi megszorító intézkedések példátlanok Magyarország történetében, amit meg kellett tenni, ráadásul a ,,bázis rovására". - fejtette ki Horn Gyula, a jelenlegi nehéz gazdasági helyzetre adott magyarázatában. Hozzátette: Óriási különbség van az akkori és a mostani helyzet között, abban a tekintetben, hogy akkor megszorításokra volt szükség, most pedig, takarékoskodásra. Az ex-kormányfő felsorolta mindazokat a juttatásokat, amelyeket a jelenegi kormány biztosít, amelyekre viszont  1995-ben nem volt mód. A megszorítások ellenére a gazdaság jó ütemben fejlődik - jelentette ki.

    Az MSZP sajtótájékoztatóját politikai fórum követte, amelyben Horn Gyula történelmi pillanatnak nevezte a csatlakozás napját. Az EU-s tagság egyik jellentőségét abban látja a politikus, hogy Magyarország a többi uniós országgal azonos esélyekkel szólhat bele az európai politika alakításába, ami az eddigiekhez képest óriási esélyt ad.
    Horn Gyula kiemelte: Azzal a szokással szemben, amely azt hangoztatja, hogy az EU a fiatalságról szól, szerinte a jelen egész nemzedéke az, aki az EU-tagságból profitálhat. Hangsúlyozta: az esélyek kihasználása csak kemény munkával lehetséges, amelyhez mindenekelőtt nemzeti egységre van szükség..

T.É.



2004. április 06., kedd 22:30


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület