CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 28., vasárnap, Valéria napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Kereskedelmi és Iparkamara  

Ismét módosult a kamarai törvény

    Immáron a negyedik kormányzati ciklusban foglalkozik az országgyűlés a kamarai törvénnyel.
    Ezúttal a testület 2003. decemberében módosította a gazdasági kamarákról szóló törvényt. A hosszas előkészítő munka helyenként nem nélkülözte a kemény vitát, ütközést. A gazdasági önkormányzatok több lehetőséget, nagyobb teret akartak biztosítani a vállalkozások érdekében kifejtett tevékenységnek, de csak részben voltak sikeresek. Most három fő területen sikerült eredményt elérni: bővültek a kamarák közfeladatai, a vállalkozások igényeihez jobban igazodik a kamarai szervezeti rendszer és nagyobb lett a kamarák pénzügyi forrásainak lehetősége.

A közfeladatok bővülése
    A törvénymódosítás a kamarák részére biztosítja a gazdaságstratégiai döntések előkészítésében és a vállalkozások EU-felkészítésben a részvételt, nagyobb beleszólást ad a szabványosítás, a minőségügy és az iparjogvédelem területén. Bővültek a kamarák jogosítványai a tisztességtelen piaci magatartás elleni fellépés esetében.

    Nagyon fontos, hogy a törvénymódosítás kiegészítő szabályokkal számos, a szakképzési rendszer fejlesztését célzó feladatot ad a kamarák kezébe. Így például 16 szakma gondozását veszi át első ütemben a kamara az államtól, az érdekelt ágazat vállalkozásaival együtt meghatározva a piac által megkövetelt szinteket az adott szakmában. Általánossá válik a tanulószerződési rendszer intézménye, ahol a kamara előtt köttetik meg a vállalkozó és a tanuló között a megállapodás.

Szervezeti és választási változások
    A törvénymódosítás a kamarai rendszer évtizedes kezdeményezésének eleget téve kiterjeszti az önkormányzati autonómiát a belső szervezeti rend meghatározásában, így a kamarák a tagok igényeinek megfelelően az eddigieknél szabadabban alakíthatják ki belső szervezetüket. A kereskedelmi és iparkamarákon belül eltörölték a szakmai osztályokat, a testületi munka és a választási folyamatok a tagozatokban zajlanak. Továbbra is megmarad a három kötelező tagozat (ipar, kereskedelem, kézműipari), de a tagok legalább 10%-a kezdeményezésére további tagozatok alakíthatók. (Emlékeztetőül: a soproní kamarában már 2000-ben felmerült, hogy negyedikként alakuljon meg a szolgáltatási tagozat.) Továbbra is működhetnek a jól bevált szakmai klubok.

    Ez év őszén lejár a 2000. évi rendkívüli választásokon megválasztott kamaraí küldöttek és tisztségviselők mandátuma. Addig még ki kell alakítani a tagok igénye alapján az új belső szervezetí rendet (legkésőbb március végéig), majd módosítani kell az alapszabályt, az önkormányzati és a választási szabályzatot (belső egyeztetések után az elnökség előterjesztésére a küldöttgyűlés fogadja el legkésőbb júniusig).

Pénzügyi források
    A közfeladatok esetében a kamarák gazdasági társaságokat alapíthatnak, és az állami költségvetés egyes fejezeteiben meghatározott források állnak a kamarák rendelkezésére (pl. a szakképzés segítésével kapcsolatban).

K.J.



2004. április 08., csütörtök 21:05


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület