CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 18., csĂĽtörtök, Andrea, Ilma, András napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Lapszemle  

Sanyarú sorsú Sorstalanság
www.nol.hu

Legkorábban április 19-én folytatódhat a Nobel-díjas Kertséz Imre Sorstalanság című regényéből készülő film forgatása – mondta lapunknak Koltai Lajos rendező, hozzátéve: tegnap megegyeztek a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal a munka folytatásához szükséges előfinanszírozásról és áthidaló hitelről. A filmes ezzel kategorikusan cáfolta az MTI „produkcióhoz közeli, nevének elhallgatását kérő forrás” nyilatkozata alapján kiadott tegnapi közleményét, amely szerint nem jön létre a megállapodás. Folytatódik az eredetileg üvegzsebűnek meghirdetett, két hónapja viszont komoly likviditási és elszámolási gondokkal küszködő produkció jogi és gazdasági átvilágítása is.

– Megegyeztünk a Magyar Mozgókép Közalapítvánnyal (MMK) a Sorstalanság folytatásához szükséges előfinanszírozásról és áthidaló hitelről – jelentette ki lapunknak Koltai Lajos rendező.

Mint hírül adtuk, pénzhiány miatt már több mint két hónapja szünetel a Koltai Lajos rendezésében készülő film forgatása. Korábbi sajtónyilatkozatokból az is kiderült, hogy a stáb nagy részét még nem fizették ki, és így több tízmillió forintos tartozást halmozott fel minden idők legdrágább – több mint 2,5 milliárd forintos költségvetéssel készülő – magyar produkciója.

Barbalics Péter társproducer a múlt héten lapunknak elismerte, mintegy 200 millió forintos hiánya van a produkciónak – az indok az áfatörvény idei változása volt.

A Népszabadság információi szerint ezen felül tetemes összegekkel nem tud elszámolni a produkció.

A hiányos büdzsé miatt a megfilmesítés jogával rendelkező hazai partner, a Magic Media a mai napig nem tudta aláírni a szerződést a befejezési garanciát nyújtó londoni Film Finance nevű céggel, ezért – Barbalics állítása szerint – a külföldi koprodukciós partnerek még nem utalták át a film költségének rájuk jutó részét.

Ez az angol Renegade Films esetében 1,5 millió eurót (390 millió forint) jelent, a német Euroarts pedig 1,8 millió euróval (470 millió forint) támogatná a filmet. Megkerestük  enémet társproducert, Jonathan Olsberget, hogy megtudjuk, miért nem utalták át eddig  apénzt. A szakember – ígérete szerint – a napokban írásban válaszol kérdéseinkre.

A Magyar Mozgókép Közalapítvány (MMK) múlt heti közleménye szerint feltétlenül szeretné, hogy folytatódjék a Nobel-díjas Kertész Imre regényéből készülő film forgatása. A szerdai megállapodás alapján már biztosan kijelenthető, hogy a már korábban odaítélt 920 millió forintos állami támogatás mellett az MMK valamilyen további módon is finanszírozza a filmet.

Azt egyelőre még nem tudni, hogy a közalapítvány honnan és mekkora összeget csoportosít át.

Az alapítvány közleményéből az is kiderül, hogy az MMK mindemellett tovább folytatja a – likviditási gondok felderítése érdekében – teljes körű pénzügyi, filmszakmai és jogi átvilágítást, amely minden bizonnyal még hetekig eltarthat.

Ehhez szorosan kapcsolódik, hogy a kurtórium az MMK titkárságát bízta meg azzal, hogy jogi és pénzügyi biztosítékok alapján dolgozza ki azt az új gazdasági konstrukciót, amely megteremti a produkció folytatásának hátterét.

Információink szerint a plusztámogatás fejében a közalapítvány megkapja a film szerzői jogainak egy részét.

Szakmai berkekből tudomásunkra jutott, hogy újabb prducerek is beszállnának a Sorstalanságba. Szóba került Cirkó József itthoni, valamint Hámori András, Andy Vajna tengerentúli filmkészítők neve is.



Volgográd ismét visszakaphatja a Sztálingrád nevet
MNO
Vlagyimir Putyin orosz elnök szövetségesei felhívtak arra, hogy Volgográd kapja vissza egykori nevét, a Sztálingrádot. Mint arról a The Guardian Unlimited beszámolt, a Dimitrij Rogozin vezette, 10 százalékos támogatottságot élvező Haza pártja szerint a második világháború befejezésének jövőre sorra kerülő, 60 évfordulóján így lehetne megemlékezni a németek 1943-as vereségére, amelyet ebben a városban szenvedtek el.

A várost eredetileg Caricinnnek nevezték Nagy Katalin cárnő emlékére, később lett Volgográd, majd Sztálingrád, hogy később ismét visszakapja a Volgográd nevet. A Haza pártja hónapokkal a decemberi választások előtt alakult – írja a Guardian – állítólag a Kreml parancsára, hogy nacionalista szólamaival választókat hódítson el a kommunistáktól.

Mostani felhívásuk is a kommunista párt esélyeit próbálja gyengíteni a jövő évi, volgográdi helyi választások előtt. A helyi parlament és számos háborús veterán kérte a múlt évben a névváltoztatást a Kremltől.



Szigorodik a bliccelős autópályaszakaszok ellenőrzése
www.nepszava.hu
Lejárt a matrica nélkül autózóknak adott türelmi idő, így már az M5-ös autópályán is rendszeres ellenőzésre és borsos büntetések kiszábására számíthatnak a járművezetők. Az autópálya bérlet nélkül közlekedők aránya jelenleg az alföldi autópályán a legmagasabb. A bliccelési ranglista másoik helyzettje pedig az M1-es Győr és Hegyeshalom közötti szakasza. Az Állami Autópálya Kezelő Rt. azt tervezi, hogy a díj fizetés szempontjából legkritikusabb szakaszokon tovább szigorítja a sztrádák ellenőrzését.

Az M5-ös autópályán is lejárt a matricás díjszedésre való átállás miatt az autósoknak adott türelmi idő, így már az alföldi autópályán is rendszeres ellenőzésre, a büntetések kiszabására számíthatnak a járművezetők - tudtuk meg Nagy Attilától az Állami Autópálya Kezelő (ÁAK) Rt. értékesítési és ellenőrzési igazgatójától. A szakember elmondta: jelenleg az M5-ös pályán a legnagyobb, 16 százalék körüli a bliccelők aránya, s ez várhatóan a hónap végén - amikor megszűnik a le- és felhajtó ágakban lévő kapukban a matrica árusítás - tovább növekszik. Ezért az ÁAK tovább szigorítja majd a sztráda ellenőrzését.

Nagy Attila arról számolt be, hogy a díj fizetés szempontjából a másik legkritikusabb szakasz az M1-es Győr és Hegyeshalom közötti része. Ezen a pályaszelvényen eléri a nyolc százalékot a bérlet nélkül utazók aránya. Míg az országos átlag - vagyis az M1-es, az M3-as, az M5-ös és az M7-es teljes szakaszára számított bliccelési arány - csupán négy százalék. Az igazgató tapasztalatai szerint a Győr utáni M1-es szakaszon a legtöbb jegynélküli úthasználó külföldi állampolgár, s ez várhatóan nem változik majd jövőben sem. Az ÁAK-nak ugyanis nem áll módjában behajtani a külhoni autósokon a büntetést, így azon a szakaszon nehezen javítható a fizetési fegyelem.

Nagy Attila tájékozatatása szerint egy-egy pályán általában három mobil ellenőrző csoport, és két kamerás kocsi végzi a forgalom ellenőrzését. Emellett az M1-esen és az M3-ason két-két fixen telepített ellenőrző kamera is figyeli a forgalmat.

A szakértő úgy véli: míg tavaly - a jegyvásárlás elmulasztása mellett - a matricák mellé járó ellenőrzős szelvények hiánya vezetett a legtöbb büntetés kiszabásához, addig idén a rendszám elírása okozza a legtöbb gondot. Az autósok ugyanis a sztrádabérlet megvásárlásakor gyakran nem ellenőrzik, hogy valóban pontosan írta-e fel a forgalmi rendszámukat az árus. Így sok eseteben téves rendszám kerül a központi nyilvántartó rendszerbe, s az autósoknak - annak ellenére, hogy vásároltak vignettát - az ellenőrzések során büntetést kell fizetniük, hiszen a bérlet csak egy adott redszámú járművel használható.

Nagy Attila szerint nem érdemes jegy nélkül autózni a sztrádákon, mivel egyre nagyobb a tettenérés veszélye, a lebukás esetén kiszabott bírság pedig igen magas. A büntetés - három napon belüli befizetés esetén -, a személygépkocsiknál a kétezer forintos heti jegy árának az ötszöröse, vagyis tíz ezer forint. Abban az esetben azonban, ha az autós 4-15 napon belül rója le a díjat, tízszeres tarifát kell fizetnie, azaz 20 ezer forintot. Míg, ha ennél is később fizeti be a büntetést, az autósnak húszoros jegyárat, vagyis 40 ezer forintot kell fizetnie.
Illés József


A magyarok között van a legkevesebb érettségizett
www.magyarhirlap.hu

A csatlakozó országok polgárai képzettségükkel felveszik a versenyt a jelenlegi tagokkal, Magyarország viszont a sor végén kullog.

Ugyan a gazdasági teljesítmény tekintetében rengeteget kell még fejlődniük a Közép-Európaiaknak, baltiaknak, sőt még a földközi-tengeri Ciprusnak és Máltának is, ám az oktatásban való részvétel tekintetében jól állnak. Míg az egy főre jutó GDP átlaga az EU-ban több mint 24 000 euró, addig a legfejlettebb Szlovéniáé nem éri el a tizenhétezer eurót.

Ucsítszjá, ucsítszjá...
A befejezett középszintű oktatás tekintetében - így az érettségivel rendelkezők aránya - még meg is előzi az unió 63,5 százalékos átlagát.
Az oktatásban részt vevők arányából a jelentés azt a következtetést vonja le, hogy a csatlakozók viszonylag gyorsan utolérhetik a jelenlegi tagok életszínvonalát is.
A felmérés nyolc országra vetítve vizsgálja a középiskolát végzettek arányát a 25-64 évesek között. Ez alapján Csehország áll az első helyen 86,1 százalékkal, Szlovákiában ez az arány 83,6 százalék, míg Magyarország az utolsó 69,2 százalékkal  Handelsblatt



9/11: A „Jersey lányok” harca az igazságért
 www.nol.hu

Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó csütörtökön kénytelen nyilvánosan és eskü alatt vallomást tenni a Bush-kormányzat szeptember 11-e előtt elkövetett mulasztásairól. A feszülten várt beszámoló elsősorban négy özvegy érdeme, akik megfogadták, kiderítik, miért kellett férjeiknek meghalniuk a World Trade Center poklában.

Kristen Breitweiser két jegygyűrűt visel: a sajátját a bal kezén, egy másikat a jobbon, amit valaha a férje hordott. A gyűrűt 2001 októberében adta át az özvegynek a New York-i rendőrség, néhány héttel azután, hogy Ron Breitweiser a WTC ikertornyai ellen végrehajtott terrorista merénylet poklában meghalt. A gyűrűt a férfi leszakított kezén találták meg – ennyi maradt belőle.

Amikor ma Condoleezza Rice nemzetbiztonsági tanácsadó a kongresszusi bizottság előtt a Bush-kormányzat mulasztásairól fog vallomást tenni a szeptember 11-i terrortámadások előtt, Kristen Breitweiser ott ül majd a teremben, mint a bizottság minden ülésén. A 33 éves özvegy számára Rice vallomása egy keserűen édes győzelem, ezért harcolt két és fél éve. „Tudni akarom, miért halt meg a férjem” – nyilatkozta –, „hogy egyik este miért nem tért vissza többé a munkából”.

Ez az egyszerű kérdés vezetett végül oda, hogy az amerikai kongresszus egy vizsgálóbizottság állított fel a 2001. szeptember 11-i terrortámadásokkal kapcsolatban. A bizottság, ami most, a választási kampány kezdetén annyira megkeseríti a Fehér Ház vezetőinek életét csak azért jöhetett létre, mert Kristen Breitweiser és három barátnője – szintén a WTC özvegyei New Jerseyből – 2001 őszén megfogadták: „ki fogjuk deríteni, hogy pontosan mi történt, és kit illet a felelősség. Ezzel tartozunk a férjeinknek”.

Ez teszi Condoleezza Rice nyilvános és eskü alatti vallomását olyan fontossá. Nem a nemzet számára, hanem a „Jersey lányok” számára, ahogy Washington elnevezte a négy harcias özvegyet. A vallomás egy privát hadjárat eddigi csúcspontja, ami által Amerika többet tudhat meg történetének legsúlyosabb és legmegrázóbb terrortámadásáról. Thomas Kean, a bizottság republikánus elnöke is belátja: „kétlem, hogy nélkülük létrejött volna ez”.

De a meghallgatások minden alkalommal szenvedést is hoznak Kristen Breitweiser, Mindy Kleinberg, Patty Casazza és Lorie van Auken számára. Két héttel ezelőtt, mikor Richard Clarke, a Bush-kormányzat tagjai közül elsőként bocsánatot kért a gyászoló hozzátartozóktól, többen elsírták magukat a teremben.

Az ilyen pillanatokban Breitweiser Ron utolsó szavaira emlékezik vissza. „Jól vagyok, ne aggódj” – mondta a telefonba a Fiduciary Trust bankház igazgatóhelyettese. Másodpercekkel később a második repülőgép becsapódott a WTC déli tornyába a 94. emelet magasságában, ahol Ron irodája volt. Felesége tehetetlenül látta a pillanatot a reggeli tévében.

Egy örökkévalóságig várta Breitweiser még, hogy férje hazatér hozzá és – ma már öt éves –lányukhoz. A fürdőben kikészítette a fogkefét és fogkrémet a férjének, mint azelőtt szokása volt. Csak hónapok után vallotta be magának, hogy a férfi soha többé nem tér vissza.

A terror áldozatainak tartott rendezvényen ismerte meg három sorstársát, és azóta ők négyen elválaszthatatlanok. „Nem hagyhatjátok, hogy a kormány szemétként kezeljen titeket” – mondta a társaságnak Bob Monetti, a PanAm103/Lockerbie családjai névre hallgató segélyszervezet elnöke, aki a Lockerbie-merényletben elvesztette a fiát.

A négy asszony pedig az igazság után kutatva egyre több megválaszolatlan kérdésbe ütközött. „A hivatalos történetnek nem volt értelme” – nyilatkozta van Auken. Feltételezése szerint a terrortámadásokat drámai mulasztások és bakik tették lehetővé, amelyek az amerikai kormányt terhelik. Így aztán ők négyen megkezdték saját nyomozásaikat. Estéről estére ültek az internet előtt, hogy megtalálják a válaszokat.

Amit találtak, az csak még jobban felkavarta őket: ellentmondásos beszámolók, hiányzó információk, egy kirakós játék darabjai, amelyek nem illettek sehova sem. Például, hogy Bush elnököt már 2001 tavaszán figyelmeztették arra, hogy az al-Kaida amerikai talajon készül lecsapni. „Valaki nem mondja el a teljes igazságot” – állapították meg az özvegyek, és elindultak Washingtonba, hogy végre megkapják a válaszokat.

Egy talicskányi aktát maguk mögött húzva látogatták a kongresszus üléseit, részt vettek meghallgatásokon. Meghívást nyertek a Fehér Házba, Porter Goss republikánus képviselőt pedig addig üldözték, hogy a honatya bemenekült az irodájába, és magára zárta az ajtót. Ezreket mozgósítottak egy felvonulásra a Capitoliumnál. Egyik este, az egyik demonstráció után végül Casazza kimondta, amit mind éreztek: „rendben, tüntettünk – most már hazatérhetnek a férjeink?”

Sikerült a hosszú hónapok alatt két támogatót találni: a demokrata Joseph Lieberman szenátort, Al Gore volt alelnök-jelöltjét, és a republikánus John McCain szenátort, Bush volt kihívóját a pártján belüli elnökjelöltségért. Ők ketten beadtak végül egy törvénytervezetet, ami lehetővé tette a bizottság felállítását – Bush akarata ellenére. 2003 márciusában kezdte meg munkáját a tíz fős testület. „Hihetetlen mély benyomást tett rám, hogy laikusok tették lehetővé ezt a bizottságot” – mondta a volt igazságügyi miniszterhelyettes, Jamie Gorelick az első ülésen.

„Mi a titkuk?” – kérdezték az asszonyokat. Kleinberg válasza: „az a 18 hónap, ami alatt semmi mást nem csináltunk, csak gyászoltunk és próbáltuk kirakni puzzle-t”.

Csütörtökön ezt a képet teheti teljesebbé a nemzetbiztonsági tanácsadó, akit már a CNN a meghallgatással kapcsolatban „hullócsillagnak” nevezett. Miért támadt szeptember 11-e után rögtön Irakra a kormányzat zárt ülésein, mikor a szálak egyértelműen az al-Kaidához vezettek? Miért nem reagált senki arra a mintegy negyven jelentésre, amiben Tenet CIA-igazgató az al-Kaidára figyelmezteti az elnököt? Miért volt csak egy rendkívüli kormányülés a 9/11 előtti hónapokban a terrorveszélyről? Bocsánatot kér Rice is az áldozatok családtagjaitól, ahogy azt Clarke megtette?

A négy özvegy számára a harc már meghozta gyümölcsét: életre szóló barátságokat. „Kölcsönösen kihúztuk egymást a kómából” – mondja van Auken.
(Forrás: Spiegel Online)



Üdvözlet a vízlépcsőről
Ökológiai katasztrófa fenyegeti a Dunát
www.dnp.hu

Ökológiai katasztrófa fenyegeti a Dunát, amiért Nagymarosnál nem épült meg korábban a vízlépcső - nyilatkozta néhány hete a Népszabadságnak Nemcsók János. A kormánymegbízott akkor úgy vélekedett, egy nemzetközi szakértőkből álló bizottságot kellene megbízni, s ha ők is a duzzasztó felépítését támogatják, népszavazással kell dönteni a beruházásról. Hogy Nemcsók nézeteivel pontosan kinek a véleményét is képviseli, azóta sem tisztázódott. Hiszen ha van ügy, amelyben az elmúlt másfél évtized alatt Magyarországon valódi közmegegyezés született, az éppen a vízlépcső ügye. S ma már gyakorlatilag minden gondolkodó magyar állampolgár tudja, hogy Bős-Nagymaros felépítésének bárminemű felvetése egyértelműen gyengíti a magyar álláspontot. Ami súlyos stratégiai hiba.

Szlovákiában ugyanis - bár ez Magyarországon kevéssé ismert - a vízlépcső ügyében valóságos kampány folyik. E kampány egyik, talán nem is éppen elhanyagolható része a mellékelt szórólap, melyhez turisztikai/információs irodákban, de akár az utcán is hozzá lehet jutni. (E cikk szerzője egy múzeumban járva kapta.)

A brosúra öt pontban tárgyalja, indokolja Bős-Nagymaros felépítésének szükségességét: árvíz elleni védelem, hajózhatóság, elektromos energia termelése, talajvízproblémák megoldása, valamint üdülési lehetőség! Az alábbiakban az "üdülés" alcímmel ellátott szakaszt idézzük a pozsonyi Vízgazdálkodási Művek érveléséből.

"Az építés által létrejött vízfelületek lehetőséget nyújtanak a víz melletti pihenésre, illetve sportolásra (vitorlázás, szörf stb.). A pozsonyi lakók számára a Petrzalka (lakótelep) alatti vízfelületek kiváló alkalmat kínálnak a város melletti kikapcsolódásra. Pihenőövezetet terveznek itt evezőpályákkal, csónakházakkal, uszodákkal. A tipikus vízi sportokon kívül azonban a horgászat, a vadászat és a falusi turizmus megjelenésével is számolni lehet. A bevezető csatorna és a Duna régi medre közti terület Szlovákia csodálatos természeti adottságokkal rendelkező része. Az elvezető csatorna felengedése után vízi madarak soha nem látott sokasága repült ide, visszatértek az értékes fekete kormoránok, és sok lett a hal."

Egyszóval: a szlovákok mindenre készen állnak. Nem lenne szerencsés, ha még Magyarországról is kapnának ötleteket beteg vízlépcső melletti propagandájukhoz.



Száz esztendős a Times Square
www.hirtv.net
 
New Yorkban konfettiesővel és utcabállal ünnepelték meg a Times Square megépítésének századik évfordulóját. Manhattan áttekinthetően szabályos, rácsszerű utcaszerkezetéből valósággal kiemelkedik az északnyugatról délkeletre tartó Times Square, de a tér nem sak elhelyezkedésével tűnik ki a Nagy Almának hívott metroplis egyéb nevezetes helyeinek sorából.

A Times Square mai formáját és nevét 1904-ben nyerte el, amikor a New York Times napilap beköltözött új székházába, a környék első felhőkarcolójába. A tér környékén eleinte tehetős polgárok laktak, később színházak telepedtek meg, majd a 42 utca környékére megérkeztek az éjszakai bárok, a peep-show, az utcalányok..
Tim Tomkins, elnök, Times Square Szövetség: "Történetének korai, nagyon korai szakasztától kezdve a tér a reklámról, a hirdetésekről, a show világáról, és ahivalkodásról szól, és a Times Square ilyen vagy olyan formában a magamutogatásról szól."

Később az úgynevezett zéro tolerancia jegyében szinte teljesen sikerült felszámolni a környéken a bűnözést, de a bűnnel együtt valami más is elveszett. A "világ útkereszteződésének" hívott Times Square már kevésbé izgalmas korábbi énjéhez, eltűntek az önjelölt művészek, a világmegváltó próféták, így az immár inkább neonreklámjairól, színházairól, mintsem a bűnözésről és az extravaganciáról ismert.



2004. április 08., csütörtök 23:09


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület