CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Gyermek- és ifjúságvédelem aktuális kérdései
A szakminiszter a család felelősségét hangsúlyozta

Az EU alkotmánya és annak hatása a hazai viszonyokra címmel tartottak országos gyermekvédelmi konferenciát Sopronban. A húsvét előtti hétvégén tartott rendezvényen, amelyen közel hatvanan vettek részt, a soproni Városháza díszterme adott otthont
A vendégeket Sopron nevében Walter Dezső polgármester köszöntötte, amelyet követően Szabó Miklós, a Győr-Moson-Sopron Megyei Közgyűlés elnöke köszöntőjében kifejtette: a megyében a gyermekvédelmi intézmények döntő többségét a megyei önkormányzat tartja fent.
A gyermekvédelem területén az érvénybe lépő törvénymódosítások értelmében 2006-tól a megyei jogú városokra a megye által végzett feladatok egy része áthárul Ezért – mutatott rá Szabó Miklós – rendkívül fontos, hogy minél hamarabb megállapodás szülessen a megye és a két megyei jogú város között, arról, hogy 2006-tól a megyei jogú városok milyen formában kívánják a rájuk rótt feladatot ellátni, hogy a jövő tervezhetővé váljon.

A gyermek- és ifjúságvédelem több aktuális kérdését felvető konferencián Gyurcsány Ferenc, gyermek-, ifjúsági és sportminiszter is előadást tartott, aki többek között a gyermekjogok biztosa intézénye létrehozását, továbbá az új ifjúságvédelmi törvény szükségességét hangsúlyozta.


A Magyar Gyermek és Ifjúságvédelmi Szövetség fő feladata: „távol tartva a hétköznapok világától a politika helyenként otromba, térhódító világát, közvetítse a közösségi értékeket és újra és újra ebbe az értékvilágba beillessze az elkülönülő egyének és azok családjaiank egyedi törekvéseit.” - mondta a miniszter, aki szerint:
,,Magyarország nincsen késésben az uniós csatlakozás gyermek és ifjúságvédelmi feladatait illetően, elsősorban azért mert a dolog természetéből fakadóan a gyermekek, sorsuk, jövőjük elsősorban a családok szülők, nagyszülők felelőssége a meghatározó. Jelenleg egy olyan világot élünk, amelyben ,,kevesebb szó esik a személyes felelősségről és sokkal több a kormányok, politikai tényezők és önkormányzatok felelősségéről." - mondta Gyurcsány Ferenc rámutatva: a szülők, szomszédok, barátok, védőnők, orvosok felelőssége a fő felelősség, amely mellett az államnak, az önkormányzatnak, és a civil szervezeteknek kiegészítő szerep kellene hogy jusson.
,, A felelősség nem befejeződik a gyermek világra jöttekor, hanem igazából akkor kezdődik." - mondta a miniszter, aki szerint az elmúlt több mint ötven év bonyolult társadalmi átalakulásainak nem kívánt következménye, hogy mintha zárójelbe került volna azt a felelősség, ami megoszthatatlan és egyetemes."

Gyurcsány Ferenc kifejtette az általa felügyelt területeken, a sport és gyermek- és ifjúságpolitika területén most teremtődnek meg az elemi feltételei az uniós közösségi politikának.


Új ifjúsági törvény megalkotásával kapcsolatban a miniszter elmondta a közeljövőben végleges formát ölthet a törvény koncepciója, amelyet követően nyáron megalkotják a normaszöveget, ősszel pedig, a parlament elé terjesztik azt.

A miniszter arról is szólt, hogy a társadalom tagjainak köteleségük résztvállalni a közös terhek viselésében. ,,A történelmi és kulturális nemzet mellett meg kell jelennie az egyenrangúan erős szociális nemzetnek" - mondta.

Az eseményen Dr. Orbán Istvánnak, a MAGYISZ elnökének átfogó és sokoldalú tevékenyíségért díszoklevelet adományozott a miniszter.

A közszolgáltatás, a közjó szolgálatáról szólt Cser Ágnes, az EDDSZ elnöke, aki rámutatott: 63.000 ember dolgozik az ágazatban, akik számára nem egyértelmű, hogy milyen feltételek között végezhetik munkájukat a május elsejei csatlakozás után.
A gyermekek jogait biztosító törvények mellett szükséges a velük foglalkozók jogainak biztosítása is - fejtette ki a szakszervezeti elnök.
Ép lelkű, egészségű dolgozókra, pedagógusokra van szüksége a társadalomnak, amelynek alapvető követelménye az elemi működési feltételek biztosítása mellett teljesülhet.
tsz



2004. április 12., hétfő 23:01


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület