CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 19., péntek, Emma napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Egészség  

Egyetemi jegyzet a 21. század egyik új terápiájáról

    Nincs két évtizede, hogy Barker a Lancetben publikálta, hogy a rövid ideig tartó, nagyteljesítményű elektromágneses térrel aktiválni lehet a koponyán kívülről a motoros pályát az agyban és a periférián. Ez a fájdalmatlan diagnosztikai eljárás elterjedt az egész világon és a mindennapi kivizsgálás része lett. Nem csupán a motoros kéreg ingerelhető, hanem az agykéreg bármely területe, így a kilencvenes években a humán agykutatás egyik fontos módszerévé vált a TMS, mert éber állapotban tanulmányozható az agykéreg fiziológiája.

    Napjainkban a repetitiv transcranialis mágnes stimulációt (rTMS) a központi idegrendszeri betegségek befolyásolására kezdték el alkalmazni. Ez a bravúros technikai megoldás új utakat nyitott az agy funkcionális vizsgálatában, új fogalmak, mint az agy plaszticitása kezdenek megfoghatóvá válni.

    De nem tagadhatjuk, hogy akkor, amikor a tömegkommuníkáció, a szórólapok tömkelege bombáz nap, mint nap bennünket a mágnesezett vízzel, karkötővel, akkor a szakma a mágnes szó hallatán azonnal elutasítja és kuruzslásnak minősítí a vizsgálati eredményeket. Vajon ez is egy újabb ,mágnes", “delej" vagy a 21. század alapjaiban új terápiája?

    A neurológiai továbbképzésben alkalmazható egyetemi jegyzetként jelent meg a közelmúltban a depresszió, agyvérzés utáni féloldali bénulás, Parkinson-kór hatásos gyógyításának új önálló diagnosztikai és terápiás eljárását bemutató összefoglaló kiadványa, amely – úgy tűnik – a kérdésre a választ megadja.

    A transcranialis mágneses stimuláció (TMS) nevet viselő, módszert, amelyet nem is olyan rég még a vizsgálati eredmények ellenére is sokan a ,,kuruzslás" kategóriába sorolták, Dr. Málly Judit 1996 óta alkalmazza Sopronban.

    Általában az új eljárásokra jellemző módon, az eleinte gyanakvással fogadott módszer az agy vizsgálatában és a gyógyításban produkált látványos eredményeivel bravúros technikai megoldásnak bizonyult. Az agykéreg bármely területének ingerelhetőségére épülő eljárás napjainkban továbbfejlesztve hatékonyan alkalmazható a központi idegrendszeri betegségek gyógyításában.

    A kiadvány Előszavában írja Dr. Czopf József a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karának professzora:
    ,,A kérdés megismerése szakmai szempontból kötelező és hasznára lesz az érdeklődő hallgatók, szakvizsgára készülők, de a szakorvosok számára is."

    Dr Málly Judit, a jegyzet szerzője, a Pécsi Tudományegyetem Orvostudományi Karán habilitált, és évek hosszú sora alatt következetes és szívós kitartással, és azzal az erővel, amelyet nap mint nap a gyógyuló betegektől nyert, jutott el oda, hogy a szakterületen szerzett gazdag tapasztalatai alapján elismerést szerzett az egyébként fájdalmatlan diagnosztikai eljárásnak.
 

A transcranialís mágnes stimulátor elvi felépítése • Egy régi elv, Faraday-elve valósul meg. A változó elektromágneses tér áramot indukál a vezető anyagban, ebben az esetben az idegrendszerben. Bár 200 éve felismerték ezt a jelenséget, technikailag a 80-as években sikerült egy olyan nagy térerejű változó elektromágneses teret előállítani, ami képes biológiai hatás kiváltására.

• A gép egy kábelen keresztül egy tekerccsel van összekötve. A tekercs mellett levő kapcsolóval lehet a kisülést létrehozni, a rugalmas kábel (1 cm átmérőjű réz kábel) lehetővé teszi, hogy a tekercset különböző irányba forgassuk A stimulátorban nagyteljesítményű kondenzátorok az akkumulált töltés-mennyiséget leadják a tekercsnek a stimuláció során. Az egyenirányított, átfolyó töltés 100-200 ?p.sec alatt a tekercsben - a csúcsteljesítmény alatt -2000 V feszültség mellett 10 000 A erősségű áram folyik át, ami mellett kialakul a másodperc tört részéig az az elektromágneses tér, ami áramot tud indukálni az idegrendszerben.


A kerek tekercsben folyó áram által létrehozott változó elektromágneses erőtér és az általuk indukált elektromos áram vázlatos rajza
(Mark Hallett, Nature, 2000 nyomán)

Dr. Málly Judit: Transcranialis mágneses stimuláció (TMS) a diagnosztikában, az agy fiziológiai kutatásában és a neuropsychiatriai betegségek kezelésében (2004)

    Dr. Málly Judit egyetemi jegyzete kreditpontos kurzus anyagát képezi, videomelléklete megkönnyíti a kívülálló számára a terápiás hatás értékelését, a TMS elve mellett, annak több alkalmazási területét is bemutatja, továbbá a szakterület gazdag irodalmi bibliográfiáját is közli.

    A Transcranialis mágneses stimuláció (TMS) a diagnosztikában, az agy fiziológiai kutatásában és a neuropsychiatriai betegségek kezelésében címmel megjelent egyetemi jegyzet a Medicina jegyzetboltban (Pécs, Szigeti u. 12.) szerezhető be.
    A módszerrel kapcsolatban Dr. Málly Judit a mally.judit@axelero.hu elektronikus levélcímen érhető el.
T.É.



2004. április 14., szerda 22:48


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület