CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 26., péntek, Ervin napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

Táncpanoráma a Pendelyes Néptáncegyüttessel

    Teltházas, nagysikerű előadáson 157 gyerek és fiatal ropta a táncot a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központ színpadán a tegnap.
    A Pendelyes Néptáncegyüttes ,,Táncpanoráma" műsorában a 6 évesktől egészen a 19 évesekig terjedő korosztály táncosai mutatták be mindazt, amivel az utóbbi két évben gazdagodtak: néptánccal, népdalokkal, a magyar néphagyomány kincseivel.

    Szabóné Molnár Andrea, Németh Kinga, Varjaskéri Anita és Sipos Ferenc táncpedagógusok, néptáncoktatók tanítványai a Horváth József Művészeti Iskola és a Cinege Művészeti Iskola növendékei. Az együttes célja, hogy a táncosok megismerkedjenek a magyar népi hagyományokkal, tradíciókkal. Fő feladatuknak tekintik a magyarság tánckultúrájának megismerését, színpadra állítását és mindezeken túl a teljes paraszti hagyománykör feldolgozását.
    Sikeres előadásuk arról is meggyőzte a nézőket, hogy nem  hiábavaló a magyar néptánc tanítása iránt elkötelezett soproni táncpedagógusok évtizedesnél is hosszabb ideje tartó, fáradhatatlan munkája.
     Míg 1991-ben 15 gyerek tanult néptáncot mára már közel 400-as létszámot tesz ki a két művészeti iskolában tanulók száma, akiknek ,,felnőtt" táncossá válásának pillanatában –  a Pendelyes Kulturális Egyesületnek köszönhetően is –, remélhetőleg nem okoz majd gondot az, hogy milyen együttesben folytassák ezt a nemes küldetést. Mert mint Sipos Ferenc, a Pendelyes Néptáncegyüttes vezetője elmondta: az évek során a néptáncutánpótlás piramisa szépen felépült, és úgy tűnik, hogy remény van arra, hogy a ,,legidősebbekből" akár egy felnőtt együttes is összeálljon.

    A Soproni Pendelyes Klturális Együttes (azaz a szülők), a város és pályázati támogatásoknak köszönhetően valósulnak meg a tegnap estihez hasonló lélekemelő előadások, amelyekben mindenekelőtt a pedagógusok és a táncosok munkája és kitartása érdemel dicséretet és köszönetet.
T.É.

Kapcsolódó honlap:
http://www.sopron.hu/pendelyes/
 



2004. április 14., szerda 23:36


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület