CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. május 6., hétfő, Ivett, Frida napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

EU  

Munkavállalók Burgenlandban

    Kihasználják a magyar munkavállalók egy részét a szomszédos Ausztriában. A dolgozók- legtöbbször nyelvi nehézség miatt – nincsenek tisztában jogaikkal, így sokszor jóval kevesebb pénzt kapnak munkájukért, mint amennyi járna.

    Kihasználják a magyar munkavállalók egy részét a szomszédos Ausztriában. Egyre többen keresik fel azt az Eisenstadt-i irodát, ahol magyar nyelven kaphatnak munkajogi tanácsokat honfitársaink. A leggyakoribb panaszok: nem fizetik ki a túlórákat, nem adják ki a szabadságot, nem fizetnek 13. és 14. havi juttatást, gépkocsifutást ill. táppénzt.
    Tóth Eszter (Régióközi Szakszervezeti Tanács, Burgenland) elmondta: nem ritka, hogy elfelejtik meghosszabbítani a munkavállalási engedélyt. A jogi tanácsadó konkrét esetet említett, amikor emiatt egy ellenőrzésen a munkaadót büntették meg, aki a büntetés összegét, 1.000 Eurót a munkavállaló fizetéséből vonta le. Ezért arra hívja fel a figyelmet, hogy a munkavállalónak és munkáltatónak egyaránt figyelnie kell okmányaik érvényességére.

    Ausztria keleti tartományában, Burgenlandban több, mint négyezer magyar dolgozik. Többségük nem beszél tökéletesen németül, így természetes, hogy a jogaival sincs tisztában. Sokan egyszerűen nem mernek szólni a munkaadójuknak, hiszen ebben az esetben azonnal elküldik őket.
    A magyar munkavállalóktól azt kérik: amennyiben visszaéléseket tapasztalnak, mielőbb jelezzék az érdekképviselet felé. A kollektív szerződések értelmében ugyanis a munkajogi szabálysértések általában három hónap alatt elévülnek, utána pedig már a szakszervezet is tehetetlen.

Tóth Anita Lilla
Fotó: Tóth Zsombor (illusztráció)



2004. április 16., péntek 20:07


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület