CyberPress
közéleti magazin
cyberpress@sopron.hu
2024. április 20., szombat, Tivadar napja


Irodalmi Kávéház

Intranet Galéria

Apróhirdetések

Képeslapok

Soproni Képindex

Polgármesteri Hivatal

ZÓNÁK
Főoldal
Lapszemle
  Lapszemle
Kultúra
  KultúrVáros
  Lélektől lélekig
  SzínházVilág
  Soproni Ünnepi Hetek
  Borváros
Regionális kulturális programajánló
  Színház
  Kiállítás
  Rendezvények
  Hangverseny-Zene
Cyber Kurír
  Hírek - események
  Szomszédvár - Régió
  Soproni Snassz
Európai Unió
  EU
Cyber hírek
  Közélet
  SopronMedia
  Városháza
  Sport
Szórakozás
  Fesztiválgájd
  HangFal
  Mi1más
  Diákélet - diákszáj
  ViccGödör
Gazdaság
  Kereskedelmi és Iparkamara
Sport - szabadidő
  Sportcentrum
  Száguldó Cirkusz
Tudomány-technika
  Űrvadász
  Egészség
Környezet
  Borostyán
  Egészség

Hírek - események  

 XXII. Országos Műemléki Konferencia és Műemléki Világnap Sopronban

    Sopron Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal és az ICOMOS Magyar Nemzeti Bizottsága 2004. április 14 - 17 között rendezte meg a XXII. Országos Műemléki Konferenciát és a 2004. évi Műemléki Világnapot a Liszt Ferenc Konferencia és Kulturális Központban.
    A nyitó napon a soproni történeti belváros rehabilitációjáról hangzott el előadás (Dávid Ferenc). A történeti város és vidéke címmel zajlott a rendezvény plenáris ülése (Varga Kálmán), a továbbiakban többek között a történeti városok helye és szerepe a térségfejlesztésben, közös építészeti örökség az egykori Sopron megyében, Világörökség a Fertő-vidék! Közös osztrák-magyar tervek témakörökben hangzottak el előadások, a szakma több olyan neves képviselőjétől, mint Fejérdy Tamás, Winkler Gábor, Meggyesi Tamás.
    Taschner Tamás, a Fertő-táj Világörökség Magyar Tanácsa Egyesület titkára előadásában arra mutatott rá, hogy a világörökségi cím csak a kezdete egy útnak, amelyen haladva még sok a tennivaló.  Sopron város sem használja ki a kommunikációban a tényt, hogy a Fertő táj a Világörökség része - hangsúlyozta.
    A szekcióelőadások során  szó esett a történeti együttesek vonatkozásában alkalmazható fejlesztésekről (Városháza, díszterem), és a város környéki kastélyokról; többek között a  fertődi Esterházy kastélyegyüttes rehabilitációs programja, és a Győr-Moson-Sopron megyei kastélyok helyzetével is megismerkedhettek a résztvevők.

    A harmadik szekcióban a népi műemlékek a város környékén témakörben folyt a munka, amely során Fertőrákosról, továbbá a Fertő-tó osztrák oldalán található népi műemlékekről és a tanyavilág és  műemlékvédelem viszonyáról is szó esett.

    A háromnapos program során tanulmányi kiránduláson is résztvettek a műemlékvédelmi szakemberek: Sopron történeti városa, Sopronbánfalva – Ruszt (Rust) – Kismarton (Eisenstadt), Nagycenk, Széchenyi kastély – Sopronkeresztúr (Deutschkreutz), Nádasdy várkastély – Lánzsér (Landsee), várrom – Kismarton (Eisenstadt), Esterházy kastély, szerepelt a uticélok között.
    A konferencián elhangzott: a műemlékek állapotának védelme természetszerűleg pénzigényes tevékenység, amely a fenntartó, a mindenkori  tulajdonos kötelessége. A legtöbb esetben azonban a műemlékek karbantartása több tíz-,  százmilliós forrást igényel, így a megőrzés, a karbantartás, a felújítás forrásigényei messze meghaladják a tulajdonosok – önkormányzat, egyház, magánszemély, állam – lehetőségeit.

    A hatósági és államigazgatási feladatokat ellátó Kulturális Örökségvédelmi Hivatal műemléki helyreállítások elindításához tud pénzforrást rendelni, továbbá a Nemzeti Kulturális Alappal együtt további, gyors beavatkozásokat segítő forrásokkal is gazdálkodik. A továbbiakban a kiemelt fontosságú műemlékegyüttesek, a népi műemlékek, a világörökségi helyszínek forrásigényeinek kielégítését is igyekszik megoldani. A szakemberek egyetértettek abban: mindenki érdeke az, hogy a műemlékek a megőrzésére koncentráljon a szakma, mintsem a renoválásra.
    A Kulturális Örökségvédelmi Hivatal ezévi műemléki helyreállítási programjának szakmai tervének, a felügyeleti igazgatóság helyreállítási terveinek, valamint a határon túl magyar vonatkozású műemlékek megóvásának támogatásainak részét képezik: Fertőd, Esterházy kastély helyreállítása, a Műemlékek Állami Gondnokságának kezelésében lévő világi műemlékek (18 együttes) programja, a népi műemlékek gondozása (amely kiegészül a 2003-ban bevezetett működési támogatások idei 22 milliós rendszerével), a középkori kistemplomok, egyházi műemlékek programja.
    A Sopronban rendezett háromnapos konferencia alkalmából a Tűztorony renoválását célzó tanulmányterv elkészültét is bejelentették, amely néhány tízmillió fointot emész majd fel. A renoválási munkálatok halaszthatatlanná váltak. A program halasztása a továbbiakban olyan állagromlást eredményezne, amelynek helyreállítása már százmilliókba kerülne. A Tűztorony hengertestének repedése, továbbá a kőpárkányok beázása is figyelmet igényel.

Áprlis 18-a, a Műemléki Világnap alaklmából díjak és elismerések kiosztására is sor került. A sajtódíjat idén a Kulturális Örökségvédelmi Hivatal az MTV soproni körzeti stúdiójának ítélte oda, a térség műemlékeinek állapotát híven tükröző munkájukért.

T.É.
 
A Tűztorony fotói a Sopron Műemlékváros CD-ROM anyagából valók


Kapcsolódó cikk:
Felújításra szorul a soproni Tűztorony



2004. április 20., kedd 10:35


címlap zóna archívum




© 1999-2007, Internet Sopron Egyesület